09-12-2013 - Mountainbiken, Nieuws

Bekkenk wint ook de SRAM beachrace Noordwijk

Op zondag 8 december is in Noordwijk de SRAM Mountainbike beachrace verreden. Maar liefst 850 mountainbikers gingen de uitdaging aan over het strand van Noordwijk naar IJmuiden te rijden en terug. Een afstand van 52 kilometer, waar de winnaar slechts 1 uur en 32 minuten voor nodig had. Het evenement in Noordwijk was het derde evenement in de KNWU Lotto Mountainbike Strandrace Topcompetitie, een serie van zeven door de KNWU geselecteerde events die tellen voor een totaalklassement.

Naast erkende strandracespecialisten als Stefan Vreugdenhil, Bram Imming en leider in het Lotto klassement Robbert de Nijs stond ook profwielrenner Sebastian Langeveld aan de start als ook Olympisch goud winnaar Bart Brentjens. Langeveld wist het evenement vorig jaar te winnen en was ook nu in vorm. Een tweetal weken terug wist hij de Rabo Beach Challenge in Scheveningen nog te winnen.

Direct na het startschot ging de koers vol van start. Op hun weg naar Zandvoort hadden de mannen de wind in de rug, waardoor ze in recordtijd in Zandvoort waren. De wedstrijd verliep rusteloos. Telkens probeerden renners individueel of als ploegje aan het grotere peloton te ontsnappen, maar even vaak lukte dat niet. Toch wisten Tibor Zwaan en Ramses Bekkenk uiteindelijk een kilometer of vijf voor de finish een gaatje te slaan. Goed samenwerkend wisten ze deze voorsprong te behouden. Bij de overgang van het strand naar de boulevard kon de technisch vaardige Bekkenk op het rulle zand in het zadel blijven, waar Zwaan moest afstappen. Bekkenk wist zo de wedstrijd te winnen. Zwaan werd in het zicht van de meet nog voorbij gereden door Stefan Vreugdenhil en Bram Imming, die twee en drie werden.

Bij de dames liet Alieke Hoogenboom zien dat zij de onbetwiste koningin van het mountainbike strandracen is op dit moment. Bijna twee en een halve minuut was zij sneller dan Nina Kessler, die tweede werd. Paulina Rooijakkers finishte als derde dame.

Ook de meer recreatieve strandracers hadden een uitstekende dag. De temperatuur was niet te laag, het was nagenoeg droog en de tegenwind na het keerpunt in IJmuiden zorgde dat een pittige inspanning geleverd moest worden.

Robbert de Nijs wist overigens de leiding in het Lotto strandraceklassement te behouden en hij staat nipt voor op Stefan Vreugdenhil. Alieke Hoogenboom gaat bij de dames aan de leiding in het klassement. De volgende mountainbike strandrace tellend voor het Lotto klassement is 11 januari 2014 in Egmond.

 van