Belgische condities tijdens de Protest BKsurf qualifiers: Wind, regen en een wilde Noordzee.

Een flinke depressie zorgde het afgelopen weekend één keer voor lachende gezichten. De onshore wind duwde een serie golven de kust op, genoeg voor actie in zowel de U18 shortboard als de Shortboard Men kwalificaties! Classic Belgische condities voor 2 kwalificatierondes richting de Protest BKsurf finals later deze herfst.

OP ZATERDAG: U18 SHORTBOARD TE SURFCLUB “OUTSIDE” OOSTENDE

Eerst de cijfers: 22 surfers met de leeftijd ergens tussen 14 en 19 jaar surften op zaterdag van 9u ‘s morgens tot ergens in de vroege namiddag gedurende 20 heats de 1m+ windgolven in Oostende.

Het was uitwaaien en uitregenen voor de supporters op (onderlinge) veilige afstand op het strand, met als hoogtepunt de natste prijsuitreiking uit de BKsurf geschiedenis.

Klassement

Rinke Claeys won de U18 qualifier overtuigend met de 2 beste golven van de finale. Hij neemt naar het finale-event begin november Mats Coenije, Mauro Campe en Lars Duprez mee. Rematch binnen enkele weken aan de andere kant van de Oostendse havenmuur, waar de winnaars van alle kwalificatierondes samenkomen om de Protest #Bksurf 2020 titels te verdelen!

OP ZONDAG: SHORTBOARD OPEN MEN TE O’NEILL BEACHCLUB BLANKENBERGE

In de Shortboard open men hadden zich zo goed als alle ex-kampioenen uit de laatste 10 edities ingeschreven;

Als we er terug de cijfers willen bijhalen: die van de heatscores lagen meestal dicht bij elkaar! Heats werden beslist met enkele puntjes verschil, en zelfs 2x moest een gelijkstand uit elkaar gehaald worden door de beste golf. Funest voor de feestvreugde werd het niet, de mannen met de hoge sprays hadden er duidelijk zin in en er werd goed (groen) gelachen, zelf toen Belgische Olympische hoop Dean Vandewalle de hamer bovenhaalde in de eerste (van 3!) kwarfinales met een 10+ score. In de halve finale werd de broederstrijd bij de Marcantuoni’s beslecht in het voordeel van de jongste en de fitste, en greep de 2019 Belgische kampioen Michiel Van Acker met de eerder vermelde gelijke score net naast een plaats voor die Oostendse finale aan het Ooster later deze herfst.

Klassement

Hoe het afliep in de laatste heat van de dag? Dean Vandewalle werd 1ste, wist nog 2 bochtjes te trekken op de mid-tij golven, met een spray die de jury overhaalde om hun beste golfscores in zijn gele-lycra-kleur vakje te noteren. Jack Verbraeken klampte aan, werd 2de. Al zal het rekening houden worden met de 2 kuitenbijters Razz en Keith, 3de en 4de van deze voorronde. De nijdigheid waarmee ze die van hogerop het podium trakteerden op een champagnedouche hadden wij alvast begrepen!

Fotograaf: Damian Davila

 van