02-09-2011 - Surfen, Nieuws

Belgische surfkampioenen gekroond in Franse golven

De afgelopen week verzamelden de beste Belgische surfers op het BoardX Surfcamp in het Franse Le Pin Sec. Onder hen opvallend veel jong talent en de nieuwe Rats categorie voor jongeren onder dertien jaar was meteen een succes. Aan de Noordzee beginnen surfertjes steeds vroeger in de kleine maar toegankelijke golven. Diverse clubs en surfmerken trainen specifiek met hen en dat werpt snel zijn vruchten af. Niels Musschoot haalde op de perfecte Franse golven voor de vijfde keer de titel binnen in de spectaculaire koningsklasse Shortboard Men. Zijn broer Lars, de enige Belgische profsurfer, won de voorbije jaren alle familieconfrontaties maar eindigde nu pas derde. De broertjes uit Oostende staan samen al negen jaar op rij op het hoogste schavot van het podium.

Meer dan 60 deelnemers reizen naar de Atlantische kust van Frankrijk af, met opvallend veel jong en vers bloed. De jongste deelnemers zijn slechts negen jaar. Zowel de Belgische surfclubs als de surfkampen in Frankrijk en Spanje zijn steeds beter georganiseerd om de jonge surfers te begeleiden en naar een hoger niveau te tillen. Dean Vandewalle woont het grootste deel van het jaar met zijn ouders in Costa Rica en maakt op negenjarige leeftijd al veel indruk bij de grote jongens.

Niels Musschoot wint
De golven zijn stipt op de afspraak en het kampioenschap kan in ideale omstandigheden gesurft worden. In de finale van de koningsklasse Shortboard Men opent Sebastian Brugmans sterk. Hij woont met zijn Belgische ouders in Tenerife. Lars Musschoot uit Oostende reist de wereld rond om te surfen en is topfavoriet. Hij raakt echter niet in de wedstrijd en vindt geen goede golven. Zijn oudere broer Niels, die veel tijd bij vader Musschoot in Fuerteventura spendeert, surft minder lange golven dan Sebastian maar scoort hogere punten met radicalere manoeuvres. Lars Musschoot wordt derde en noemt dit eerste verlies in jaren geen ontgoocheling: “Als mijn broer wint, kan ik niet teleurgesteld zijn, dan ben ik blij voor hem!”

Het toptalent bij de meisjes Julie Lauwers laat duidelijk zien dat een zomer op het BoardX kamp in Le Pin Sec, een aantal Europese juniorwedstrijden en trainingen in Spanje haar niveau sterk opkrikten. Ze wint van heel wat jongens in de Grommets categorie onder de zeventien jaar. Die telt bijna even veel deelnemers als de mannenklasse. Julies succesparcours wordt in de halve finale gestopt door Pieter Van Dievoort en nieuwe topper Vincent Vandeputte. De veertienjarige Vincent woont net als Sebastian met zijn Belgische ouders in Tenerife. In de andere halve finale stoten de jonge beloftes Dean Vandewalle en Jack Verbraken uit Knokke door. In de finale worden de leeftijden mooi gerespecteerd en wint de oudste. Het is Pieters laatste jaar als grommet en hij grijpt die laatste kans en de titel.

Longboard – Rats – Girls

In de longboardfinale gaat de strijd voor de titel tussen drie surfers uit Blankenberge. Ze surfen golf na golf en het publiek geniet van de show. Matt Marcantuoni toont zijn talent door als veelzijdige surfer zijn onverwachte titel van vorig jaar te verlengen. Dylan Verlinde vindt geen lange golven en eindigt tweede. De nieuwe Rats categorie heeft acht deelnemers onder de dertien jaar. Het zijn de gelijknamige Rats van Surfers Paradise die hoge scores halen. De Knokse surfclub traint heel regelmatig met de jongste leden en dat werpt zijn vruchten af. Jack Verbraeken wint maar Dean Vandewalle zal de titel in deze categorie in de toekomst zeker ook nog pakken. De girls tenslotte zorgen voor spanning en elk jaar hoger niveau in de finale. Delphine Vanhooren heeft na veel ontgoochelende deelnames nu wel de goede golven te pakken. Julie Lauwers kan niet uit de golven halen wat ze op het begin van de dag wel deed. Marine Vandeputte – zus van Vincent – surft stevig mee maar wat te voorzichtig om voor de titel te strijden.

Tickets voor het EK

Eind september neemt België voor de vierde keer deel aan het Europees landenkampioenschap golfsurfen. Dat wordt het ene jaar voor de achttienplussers (Eurosurf) en het andere jaar voor de junioren (Eurojunior) georganiseerd. Na twee laatste plaatsten trok in 2010 voor het eerst een voltallig team naar Eurojunior. België kaapte een knappe achtste plaats weg en bleef landen met betere golven als Italië en Nederland voor. De nog jonge Belgische Surf Federatie kan dit jaar opnieuw een volledige ploeg sturen dankzij de steun van onder andere O’Neill. De eerste drie mannelijke shortboarders, de eerste girl, de eerste longboarder en de best geklasseerde 35-plusser krijgen een ticket dankzij dit BK. Daarnaast worden nog drie wildcards, waarvan minstens één girl, uitgereikt door de federatie. De Australische Zuid-Afrikaan met ook een Belgisch paspoort James Woods is daar al op ingegaan en deze topsurfer zal mee voor de sterkste ploeg ooit zorgen.

Resultaten BK Surf 2011

 

Shortboard Men


1. Niels Musschoot

2. Sebastian Brugmans

3. Lars Muschoot


Longboard


1. Matt Marcantuoni

2. Dylan Verlinde

3. Jordy Defraye


Grommets (-17)


1. Pieter Van Dievoort

2. Vincent Vandeputte

3. Jack Verbraeken


Rats (-13)


1. Jack Verbraeken

2. Dean Vandewalle

3. Arnaud Bailyu

Girls


1. Delphine Vanhooren

2. Julie Lauwers

3. Marine Vandeputte

 van