04-02-2013 - Surfen, Nieuws

Bellen met de Bondscoach

Wedstrijdsurfen Wint nog al tijd aan populariteit . partijen als de HSA en surfBenelux organiseren surfcontests, de jeugd klopt nadrukkelijk aan de poort en (internationale) ambities Worden voorzichtig uitgesproken. Het verwezenlijken van die doelen gaat echter niet vanzelf. sinds kort beschikt Nederland dan ook over een Heuse Bondscoach: Daniel Spaans.

Beeld: Wouter Visser

Hoe word je bondscoach?
“Net als alle andere Europese surffederaties heeft de HSA het privilege om een surfteam naar de Euro Surf te sturen. Dit jaar heeft de HSA ervoor gekozen om de selectie, de voorbereiding en begeleiding van het team in handen te leggen van een bondscoach. Ze vroegen mij.”

Waarom jij?
“Sinds twee jaar ben ik intensief bezig met surfcoaching (spaanssurfcoaching.com) voor iedereen die fanatiek surft en zich wil ontwikkelen. Daarnaast had ik samen met Michael Schmitz (SurfBenelux) al een team opgericht met talentvolle kids die graag willen trainen. Blijkbaar reden genoeg voor de HSA om mij te vragen.”

Wat is precies je rol?
“Ik selecteer de surfers, probeer met training hun kennis en vaardigheid te vergroten, ik motiveer en ben verantwoordelijk voor alle randzaken zoals sponsoring en begroting etc. Vooral dat laatste kost  een hoop energie. Zeker nu er weinig tijd zat tussen mijn aanstelling en de Euro Junior Surf.”

Doe je alles alleen?
“Nee, ik heb gelukkig wat mensen om me heen kunnen verzamelen waarmee het fijn werken is. Pim Dijkman is de trainer en Martine Geijsels assisteert en doet de pr. Voor de afgelopen Euro Junior Surf hadden we bovendien Wouter Visser mee als fotograaf, Titiaan Benders als jurylid en mijn vader Jan. Mijn pa surft zelf niet, maar is altijd erg betrokken geweest bij mijn ontwikkeling als surfer, prettig dus om erbij te hebben.”

Hoe bevalt het om met die kids te werken?
“Super. De vibe in de selectie is ondanks het leeftijds- en niveau verschil erg goed. Het is echt een hecht team met volop support voor elkaar. Werken met enthousiaste mensen is natuurlijk altijd leuk.”

Wat vind je van het huidige niveau?
“Iedereen gaat er echt voor, maar er is nog veel winst te behalen. Het is vooral een kwestie van veel trainen en wedstrijdervaring opdoen. De een is verder dan de ander, maar het gaat de goede kant op. Sommige surfen nog maar pas dus die hebben nog een langere weg te gaan, maar er zijn er ook een aantal die er uitspringen en klaar zijn om ook buiten Nederland wedstrijden te gaan surfen.”

Hoe maak je ze beter?
“De kids worden beter doordat ze zelf echt willen. Uren maken in het water, wedstrijden surfen en ervoor open staan om getraind te worden. Iedere surfer heeft sterke en mindere punten. We werken veel met video-analyse om die punten te bepalen en eraan te werken. Doe je dit op regelmatige basis dan gaan ze met sprongen vooruit.”

Wordt er eigenlijk veel getraind en zijn er wel genoeg wedstrijden?
“De Euro Junior Surf is eens in de twee jaar. Slechts enkele maanden van te voren is het team geselecteerd waardoor er deze keer weinig tijd overbleef om intensief te trainen. We zijn wel een aantal keer bij elkaar gekomen, vooral om elkaar een beetje te leren kennen. Met het SurfBenelux team trainen we één keer in de maand. Daarnaast geef ik ook elke week trainingen voor jonge kids in samenwerking met Hart Beach. In Nederland zijn er wedstrijden genoeg, denk aan de HSA tour, SurfBenelux tour, Domburg Classic, Zandvoort Open, etc. Allemaal met een jeugdklasse dus goede gelegenheden om te laten zien wat je in huis hebt en ervaring op te doen. Europese wedstrijden zijn er vooral in de zomerperiode. In Frankrijk en Spanje bijvoorbeeld, ASP wedstrijden met een of twee sterren die erg toegankelijk zijn.”

Wat zijn jouw doelen en ambities verder?
“Ik wil graag met de jeugd blijven werken, maar dan liefst het hele jaar door. Een selectie hoeft er nog niet te zijn, gewoon wekelijks trainen met een leuke groep enthousiaste kids. Voor een wedstrijd als de Euro Surf kan dan ruim van tevoren een team samengesteld worden. De surfers hebben dan iets om als doel te stellen en naar toe te werken. Ik wil de nieuwe generatie stimuleren om aan wedstrijden deel te nemen. Zowel bij ons als in het buitenland. De stap om Europese wedstrijden te surfen lijkt groot, maar voor een aantal surfers is het te doen. Daar wil ik ze graag in begeleiden.”

Surf je zelf eigenlijk nog wel eens een wedstrijdje?
“Toen ik begon met wedstrijden wilde ik er niet één missen. Nu is dat een stuk minder. Dat komt ook omdat ik het heel leuk vind om anderen te stimuleren en begeleiden. Maar ik voel me fit en heb nog steeds het idee dat ik beter word. Als het zo uitkomt, wil ik nog wel eens kijken waar mijn eigen niveau ligt en het opnemen tegen anderen die zich eigenlijk veel sneller ontwikkelen dan ik op dit moment doe. Wedstrijdsurfen blijft leuk en ben er zeker nog niet op uitgekeken.”

 van