15-04-2014 - Surfen, Nieuws

Bescherming Surfspots Noord-Holland: Update

Zoals de meeste van jullie weten is er in Noord Holland een hoop gaande met betrekking tot de surfspots. Een groot kustversterkingsproject dreigt de spots letterlijk te begraven, iets dat Surfrider Foundation Holland en de HSA ten alle tijden willen voorkomen. Afgelopen donderdag zat men bij de Raad van State om het beroepschrift te verdedigen/ondersteunen. Om de Nederlandse surfer op de hoogte te houden van de gang van zaken hebben de initiatiefnemers onderstaande update geschreven.

De hakken in het zand bij de Raad van State

Surfrider Foundation Holland en de HSA hadden donderdag 10 april de primeur; de eerste rechtszaak over het beschermen van surfcondities. Het beroepsschrift over het kustversterkingsproject tussen Camperduin en Petten werd behandeld bij de Raad van State. Bij uitstek de beste gelegenheid om onze standpunten duidelijk te maken en een zo goed mogelijke compensatie voor de huidige surfspots te bemachtigen. De toezeggingen voor compensatie van onze belangen zijn tot nu toe minimaal en onze beargumentatie werd goed ontvangen. Over ongeveer 6 weken volgt de uitspraak van de commissie en wordt de toekomst voor de surf definitief bepaald.

Stand van zaken op het strand

Al vanaf begin maart spuiten de sleephopperzuigers van de aannemerscombinatie het zand op de vooroever (vooroeversuppletie). Ondertussen is er zo’n 2 miljoen kuub zand neergelegd. Dit zand zorgt er al voor dat de golven kracht verliezen op de vooroever. Tot eind mei wordt er aan de vooroever gewerkt. Vanaf 1 juni worden strand en duinen opgespoten door zand via leidingen naar de kust pompen (standsuppletie). Hiermee worden surfspots letterlijk begraven. Iconen zoals Camperduin, Petten, E.T.´s en Voetsnee zullen definitief onder het zand verdwijnen.

Over een lengte van ongeveer 8 kilometer worden er tussen de 250 en 500 meter brede stranden en duinen opgespoten. Dit duurt ongeveer tot het einde van het jaar. Er is in totaal dan zo’n 35 miljoen kuub zand opgespoten, 13,5 miljoen kuub meer dan de Zandmotor! Wat dit precies voor spots gaat opleveren is onzeker, maar het lijkt niet veel bijzonders te worden. Vergelijkbaar met de stranden een stuk ten noorden en zuiden van de huidige dijk.

Positieve ontwikkeling

Ondanks het feit dat de spots in de huidige vorm verloren gaan, zijn er ook positieve ontwikkelingen. Surfrider Foundation Holland en de HSA hebben het voor elkaar gekregen dat er een surfzandbank aangelegd gaat worden. Een eerste succes, maar het huidig voorgestelde ontwerp voldoet bij lange na nog niet. SFH en de HSA zetten zich dan ook in om het ontwerp zo veel mogelijk te beïnvloeden en de surfspots nieuw leven in te blazen. Verdere ontwikkelingen hiervan zijn afhankelijk van de uitspraak over 6 weken.

Waarschuwing

Surfers pas op! De sleephopperzuigers varen tot minimaal eind van het jaar tussen Camperduin en Petten.  Binnenkort wordt een 2 kilometer lange zinkerleiding – gemarkeerd met Westkardinale boei – aangelegd voor de standsuppletie. In verband met de veiligheid worden surfers met klem geadviseerd uit de gemarkeerde gebieden te blijven en niet in de buurt te komen van de sleephopperzuigers.

 van