20-12-2023 - Wielrenblad, Leesvoer

Review BH Bikes Ultralight 8.5: Chic afgewerkte klimfiets

Onze vaste lezers zullen het Spaanse BH ongetwijfeld al kennen. We hebben immers al meerdere fietsen van het merk getest en tot nu toe zijn we altijd positief verrast. Hun modellen hebben een eigen uitstraling, vallen op door unieke designs en het belangrijkste BH zet elke keer weer een fiets neer waar je meteen op wil springen. De jongste telg in de Spaanse familie is de vernieuwde Ultralight. De klimfiets van BH heeft een totaal nieuw design met meer aerodynamische kenmerken, zoals we steeds vaker zien. Maar blijven de door ons geliefde rijeigenschappen overeind?

Deze review komt uit Wielrenblad #4 2023, losse uitgaven van Wielrenblad kun je hier bestellen in de Soul Webshop. Of word abonnee van Wielrenblad, zodat je geen review of artikel meer mist!

Zoals aangegeven is de nieuwe BH Ultralight meer aerodynamisch. Daarbij hebben de ontwerpers zich laten inspireren door de Aerolight, de aero fiets van BH. De insteek is om het responsieve en lichte karakter van de vorige Ultralight te behouden terwijl je op het vlakke sneller bent. Het beste van beide werelden, zoals we dat tegenwoordig steeds vaker zien. De afwerking van de fiets is zoals je dat verwacht in dit segment. Simpelweg erg goed. Het frame is parelmoerwit met een subtiele toevoeging van twee roodtinten, wat deze BH tot een chique verschijning maakt. De karakteristieke BH-voorvork is ook weer aanwezig en draagt bij aan het unieke uiterlijk van de Ultralight. Een mooi detail zijn de steekassen: hier zit een uitschuifbaar hendeltje in, zodat je de wielen kan verwijderen zonder gereedschap.

De onderdelen waarmee de Ultralight is afgewerkt zijn ook allemaal dik in orde. De Shimano Ultegra-groepset is welbekend en heeft geen geheimen meer voor ons. Het extra kransje dat erbij komt – wat het totaal brengt op twaalf versnellingen – biedt net wat soepelere overgangen op de ruime 11-34 cassette, en in combinatie met de 52-36 crankset heb je een enorme wijde range aan versnellingen. De Visionwielen zijn met een hoogte van 40 millimeter een goede mix van aerodynamica en een laag gewicht, en ondertussen komen ook dit soort racemonsters gewoon met 28 millimeter banden, in dit geval de Hutchinson Nitro2. De volledige geïntegreerde cockpit maakt de fiets qua looks echt af.

WENDBAAR EN SPEELS

Die cockpit van de ultralight blijkt in de praktijk meteen een twistpunt. Hoewel het er strak uitziet en het ongetwijfeld een stuk aerodynamischer is, is het stuur vrij diep en laag. Dit zorgt ervoor dat je al snel een vrij ‘diepe’ zit hebt, helemaal in de beugels. Niet voor iedereen een probleem, maar het vervangen van zo’n geïntegreerde cockpit is wat moeilijker en duurder dan een klassiek los stuur. Dat gezegd hebbende, de Aerolight is een fiets die vooral voor het echte racewerk bedoeld is, en daarbij is een diepe zit een logisch gevolg. Dat merken we zodra we gas geven met de fiets: door z’n directe karakter nodigt ie uit om in de beugels gas te geven.

Echt leuk wordt het pas als de weg omhoog loopt. De klimmetjes op de Utrechtse Heuvelrug vormen een goed testdecor voor deze rasechte klim fiets en we vlammen de korte bultjes in recordtijden op. Het gevoel tijdens het klimmen is zo goed dat we ‘m graag in de bergen hadden getest, want we vermoeden dat de Ultralight daar pas écht tot z’n recht komt. Toch lijkt ie zich ook thuis te voelen in de Lage Landen. Door de verbeterde aerodynamica en het stijve frame kan je ‘m goed op z’n staart trappen in de polder en ook de wendbaarheid laat niks te wensen over. Dat laatste merken we goed als we wat technische afdalingen in duiken. De fiets laat zich gewillig door de bochten sturen, terwijl het nergens nerveus voelt; ook qua stabiliteit zit het wel goed met deze BH. Voor meer informatie over de BH Bikes Ultralight 8.5 kun je terecht op de website van het Spaanse merk.

Wil jij dit artikel terug lezen, wordt dan abonnee van Wielrenblad. En ook op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Wielrenblad in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Of koop Wielrenblad in onze webshop.

 van