20-11-2018 - Snowboarden, Nieuws

Bibian Mentel laat ware betekenis #PlayUnified zien op Zoetermeerse piste

Zoetermeer, 18 november 2018 – “Voor iedereen, met en zonder beperking, geldt dat sport kan leiden tot zelfvertrouwen en persoonlijk geluk”. Woorden van Paralympisch Kampioen Bibian Mentel tijdens haar #PlayUnified-challenge met G-sporter Daniëlle van Os. Op de piste van SnowWorld Zoetermeer vond vanochtend een wel heel bijzondere challenge plaats. Al vroeg in de ochtend werd Special Olympics snowboardster Daniëlle uit Oss door niemand minder dan drievoudig Paralympisch Kampioen Bibian Mentel welkom geheten en geïntroduceerd bij de ‘kids’ van de Mentelity Foundation; allemaal sporters met een lichamelijke uitdaging die door middel van boardsports ervaren dat ze veel meer kunnen dan ze denken. Daniëlle mocht vanochtend eerst anderhalf uur met deze groep ‘pupillen’ van Bibian meetrainen, om de ochtend vervolgens met een-op-een challenge af te sluiten.

Daniëlle laten aansluiten bij een reguliere training is een mooi voorbeeld van hoe eenvoudig én laagdrempelig samen sporten, oftewel #PlayUnified kan zijn. Bibian: “Het was mooi en super leuk om te doen, Daniëlle zou zo bij groep aan kunnen en mogen sluiten. Wanneer we mensen met een lichamelijke uitdaging leren boarden, vergeten ze even dat ze gehandicapt zijn. Maar dat niet alleen: door ze te laten ervaren dat ze wel degelijk iets ‘onmogelijks’ kunnen zoals snowboarden, beseffen ze zich dat ze tot veel meer in staat zijn dan ze denken. Na een paar trainingen zien we dat ze meer zelfvertrouwen krijgen, dat ze oog krijgen voor de mogelijkheden die het leven biedt en dat ze zelfstandiger en gelukkiger worden. Diezelfde kracht en kansen van sport gelden voor mensen met een verstandelijke beperking.”

De eerder uitgevoerde challenges tussen Brian & Marit vs. Suzanne Schulting & Sjinkie Knegt, Brian vs. Niek Kimmann, Joost vs Marit Bouwmeester, Jeroen Verwer vs. Maartje Paumen en nu ook Daniëlle vs Bibian Mentel zijn hartverwarmende ontmoetingen geworden. Hierdoor maakt #PlayUnified zichtbaar en voelbaar dat inclusieve ontmoetingen van belang zijn. Eigenlijk kan en moet elke sportclub #PlayUnified-ontmoetingen organiseren.

Brian en Olympisch Kampioen Suzanne Schulting vormden bijvoorbeeld een duo tegen Sjinkie Knegt en Marit. Niek Kimmann gaf na een uur training Brian 10 seconde voorsprong tijdens de challenge. De tips van Wereldkampioen Kimmann gaven Brian vleugels: Kimmann moest alles uit de kast halen om die voorsprong in te halen. Marit liet tijdens de wedstrijd het zeil iets bollen. En Bibian gaf Daniëlle een lichte voorsprong, maar door de spanning gleed Daniëlle even onderuit en moest ze in Bibian toch echt haar meerdere erkennen. #PlayUnified bewijst de kracht van samen sporten: hartverwarmende, gelijkwaardige ontmoetingen waar sporters met en zonder beperking door worden geïnspireerd.

#PlayUnified

Voor komende periode staan er nog drie challenges op de planning:
1.Milan vd Tess Wester: maandag 19 november, 14.30 uur – Sporthal de Draai in Heerhugowaard
2. Erik vs Epke Zonderland: donderdag 10 januari 14.15 uur Epke Zonderland Turncentrum, Abe Lenstra Boulevard 23Q, 8448 JA Heerenveen
3. Maud vs Femke Heemskerk: woensdag 23 januari, Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep Eindhoven. Tijdstip wordt nader bepaald.

Meer informatie over een van deze uitdagingen en/of een uitdaging bijwonen? Neem dan contact op met Manon Bonnier: 06-5216 214 42 of via
manonbonnier@qa-communicatie.nl.

Idee #PlayUnified campagne
Hoe creëer je meer ontmoetingen tussen bijzondere sporters (met een verstandelijke beperking) en de gewone sporters? Dat was de vraag van het 50-jarige Special Olympics in hun jubileumjaar aan Q&A | Communicatie. Internationaal moest de campagne aansluiten op #PlayUnified, de overkoepelende hashtag van activiteiten en campagnes. Het Belgische bureau LDV Unified had eerder het idee van de challenges bedacht. Sporters met een verstandelijke beperking dagen hun topsporter uit. Dat basisidee is overgenomen en verder uitgebouwd en aangepast aan Nederland.

De Nederlandse topsport heeft de #PlayUnified-campagne van Special Olympics massaal omarmt. Dat is niet alleen heel sportief ook hartverwarmend.

#PlayUnified
Wat is het doel van #PlayUnified?
Het doel van #PlayUnified is even ambitieus als eenvoudig. Het brengt sporters met en zonder verstandelijke beperking letterlijk meer met elkaar in contact. Het gaat niet om het winnen maar om het samen sporten en daarmee van elkaar leren. Deze campagne is bedoeld om de Nederlandse sporters en sportclubs daarover te informeren en meer tot elkaar te brengen.

Hoe werkt de campagne?
#PlayUnified is een omvangrijke landelijke social media campagne. Waarin sporters met een verstandelijke beperking hun grootste sportidool in een uitdagende video of foto (fotograaf is oud-schaatser Christijn Groeneveld) uitnodigen voor een echt duel. Het betreft de absolute top van de Nederlandse sportwereld. Die topsporters hebben ook allemaal via (social) media positief gereageerd op de challenge.

Kijk voor meer informatie op de website van Special Olympics Nederland.

Foto credits: Rachelle Fotografie

 van