17-09-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Bier en fietsen

Malteni voor echte labeurs

Tekst: George Deswijzen

Wielrennen en bier drinken gaat prima samen. Gevoelsmatig althans. Wat maakt gelukkiger dan een heerlijk glas gerstenat na een inspannende toertocht? Nog beter wordt het als het biermerk een link heeft met de wielersport. Malteni is een biologisch gebrouwen bier met passie voor wielrennen.

De naam Malteni is een samenvoeging van ‘malt’ als een belangrijk ingrediënt van het bier en ‘Molteni’, de voormalige succesploeg waarin onder meer Eddy Merckx de ene na de andere overwinning binnenhaalde. Merckx wist met Molteni maar liefst drie keer de Tour, drie keer de Giro en een keer de Vuelta te winnen. Nog steeds een ongeëvenaarde prestatie. De makers van Malteni eren deze bijzondere prestaties door een bijzonder label op hun flesjes te plakken. Retro is in, zo moeten de mannen van Malteni gedacht hebben. Het label bestaat uit de bijzonder fraaie koerstrui van Molteni met de regenboogmouwtjes van de Kannibaal himself. De bedenkers van Malteni, Alex Voisine en William Lanigan, hebben gevoel voor smaak, cultuur en traditie. Daarnaast delen ze niet alleen een passie voor fietsen over kasseien, maar ook hun liefde voor bier en het gebied waar ze vandaan komen: Henegouwen (Hainaut). Als organisatoren van toertochten over de pavées in België en Frankrijk kwamen zij een paar jaar geleden op het ludieke idee om een uniek bier op de markt te brengen speciaal voor mensen met dezelfde passie. Zij overtuigden hun vriend Marc Antoine De Mees, die toevallig een eigen brouwerij in Brunehaut heeft, dit bier gezamenlijk te ontwikkelen. Door te kiezen voor een opvallende campagne – geheel in Molteni retrostijl – haalde het biermerk meteen veel publiciteit binnen in wielerminnend België en daarbuiten. De vraag naar het bier groeit, maar het vinden van geschikte verkooppunten blijkt vooralsnog een uitdaging. De Molteni look and feel helpt aan populariteit maar de smaak is toch allesbepalend. Smaakt Malteni dan wel lekker genoeg? Ongetwijfeld.

Bier en fietsen

Het bier wordt met veel zorg op ambachtelijke wijze gebrouwen in de brouwerij van Brunehaut. Volgens authentiek recept en op biologische wijze heeft de brouwmeester, damien delneste, een 100% biologisch en glutenvrij bier ontwikkeld. Malteni is licht alcoholisch, amberkleurig en heeft een ronde afdronk zoals dit in het métier heet. Het bier heeft een licht kruidige noot, is fruitig van smaak met een korte bittere nasmaak op het einde. naast dit amberbiertje heeft Malteni recentelijk ook een wit en blond bier op de markt gebracht. Het bier is vooralsnog alleen bij een klein aantal zaken verkrijgbaar. Het is op dit moment slechts te koop in België in het centrum van de Ronde van Vlaanderen: Oudenaarde. daarbij is het ook in Londen en Parijs te koop.

 

Bier en fietsen

Kan je niet wachten totdat je in Oudenaarde, Parijs of Londen bent geweest dan is het ook te bestellen via internet:

www.xuride.net

www.lookmumnohands.com

 van