19-10-2011 - Mountainbiken, Nieuws

Bike Motion 2011: een succes!

Afgelopen weekend vond Bike MOTION 2011 plaats. Soul Media was erbij en vond het geslaagd: bezoekers raceten over een aangelegde pump track, de nodige Coronas gingen erdoor en UP/DOWN is zo’n 100 lezers rijker.

Maar wat vond het publiek van Bike MOTION? Waarom reisden ze af naar de Jaarbeurshallen? Welke producten moeten ze volgend seizoen zeker hebben? En wat was de tofste activiteit? UP/DOWN vroeg het.

Proef de fietscultuur
Vrienden Richard en Stefan uit Assen kwamen naar het midden van Nederland om alle nieuwe stuff voor zowel het wielrennen als voor het mountainbiken te ontdekken. De heren trainen dagelijks op hun racefiets. Maar in de winter wisselen ze de dunne banden in voor robuuste mountainbikes.

Struinend tussen de fonkelnieuwe modellen trekken ze één conclusie: het Italiaanse Pinarello blinkt uit. “Daar willen we wel een ronde op rijden.” Toch zijn de producten niet het enige waar de mannen voor komen. “De fietssport heeft een eigen cultuur en die vind je hier. Heerlijk!”

Onderneminggeest
Ook ondernemer Henk de Bruijn uit Hulst kijkt zijn ogen uit: zoveel fietsen! De Zeeuw is hier voor de aanschaf van crossfietsen. Zijn zonen ontdekten afgelopen zomer het BMX freestyle. “Nu moeten natuurlijk de lage, snelle fietsjes worden aangeschaft.” De voorkeur gaat uit naar Primo BMX: stoer en stevig.

Maar de nieuwe hobby van zijn zonen is niet het enige dat Henk naar de Jaarbeurs trok. Het is ook zijn ondernemingsgeest. Hij verdiept zich in de fietsenwereld omdat hij wellicht een fietszaak wil beginnen. “Ik zie markt in crossfietsen. Met name in Zeeland ontbreken de verkooppunten van deze stuntmonsters.”

Voor het hele gezin
Evelien Reijnhout uit Goes komt al een aantal jaar met haar mountainbikeverslaafde gezin naar de Bike MOTION. De sport zit in de familie: opa, vader, neef, zoon en dochter trekken vaak het Brabantse bos of de duinen bij Burgh-Haamstede in. Bovendien bouwt haar man frames op. Zelf ontwerpt ze fietskleding. “De nieuwe afwerking valt dit jaar op. De siliconenband is in de stof verweven. Erg mooi.”

De kinderen zijn lid van het Zeeuwse Team X-Treme en nemen deel aan regionale wedstrijden. Dat vindt de zevenjarige dochter stoer. Ze is het enige meisje binnen een ploeg van twaalf mannen. Terwijl broerlief zich uitleeft op de pump track merkt ze lachend op: “Binnen het team win ik dus altijd in de categorie vrouwen.”

Vader-zoon uitje
André Buis komt uit Landsmeer om zich te laten inspireren op wielren- en mountainbikegebied. De fietsliefhebber trapt al twintig jaar lang twee à drie keer per week de pendalen naar beneden. In de zomer die van zijn racefiets, ’s winters komt de mountainbike uit de schuur. In het recreatiegebied Twiske bij Amsterdam is hij vaak te vinden. “Daar kun je mooie tochten afleggen.”

Vandaag hoopt de fietser in hart en nieren zijn zoon te overtuigen van de mountainbikesport. Na wat aarzelen klimt de jongeman de UP/DOWN track op. Vader kijkt trots toe. “Dit is goed om te zien!”

Inspiratie
Spinninglerares Birgit uit Bemmel is voor het tweede jaar op rij op het fietsenwalhalla te vinden. Op de eerste plaats voor de stand van onder- en fietskleding producent Sensor, gerund door haar man. Maar ook om nieuwe ideeën op te doen voor aankomend seizoen. Mooiste van de beurs? “Dit mountainbikeparcours. Het integreert me wat eroverheen raast.”

Onverwachte creativiteit
Wim Kieviet uit Zwolle haalde zijn vriendin Susanne de Poort over voor een dagje ‘fietsen checken’. Eigenlijk had ze geen zin, maar het blijkt leuker dan verwacht. “Er is veel te zien: sportkleding, mountainbikes en racefietsen. Maar ook creatieve activiteiten.”

Zo verwachtte ze geen kunstenaar tussen de stands. Niets is minder waar: schilder en performing Jack Liemburg uit Apeldoorn verft erop los bij de tent van Merida Bikes. Het thema fietsen nam hij uiteraard als uitgangspunt voor de doeken. Merida veilt de kunstwerken ter plekke. De opbrengst gaat naar het goede doel Orange Babies, een stichting met als voornaamste doel zwangere Afrikaanse vrouwen met hiv en hun baby’s te helpen. Susanne: “Zo snijdt deze fietsbeurs het mes aan twee kanten. Dat doet me goed.”

Succesvolle pump track
Aan het eind van het weekend is één ding duidelijk voor UP/DOWN: het aangelegde mountainbikeparcours valt in de smaak. Bike freaks kijken onder het genot van een Red Bull of Corona hun ogen uit: mountainbikes vliegen op-en-neer en regelmatig zie je een BMX de lucht invliegen. Soul Media zegt: “Volgend jaar weer!”

Wil je een korte impressie van alle gloednieuwe modellen? Check dit:

[youtube id=”olQOLNZoJ00″ w=”630″ h=”384″]

 

 van