‘Bikepacking’ & ‘gravel cycling’ razend populair

FIETSSTAD INNSBRUCK SPEELT IN OP VERSCHILLENDE FIETSTRENDS

Innsbruck, 16 mei 2019 – Innsbruck staat onder fietsfanaten bekend als metropool voor mountainbikers. Er zijn vele tracks in de omgeving en er is een heus bike-park met obstacle runs en uitdagende parcours. Sinds kort duiken er twee nieuwe fietstrends op, in en rondom de stad: ‘bikepacking’ en ‘gravel cycling’. Het eerste fenomeen is een stoere evolutie van de fietsvakantie, de tweede trend houdt het midden tussen mountainbiken en wegwielrennen. Innsbruck volgt deze trends op de voet. Zo is de stad onderdeel van vele bikepacking tours en wordt er dit jaar een heus gravel cycling evenement georganiseerd.

Fietsstad Innsbruck

Het fietsvriendelijke karakter van Innsbruck is onder liefhebbers welbekend. In de regio worden vele fietsroutes aangeboden voor verschillende disciplines en allerlei niveaus. Zo kun je met een e-bike langs lokale voedselproducenten rijden, met de mountainbike de Nordkette bedwingen of op een downhill-bike door het bike-park crossen. In september 2018 was de stad zelfs het decor van het WK-wielrennen. De internationale media-aandacht bood het ideale platform om de veelzijdigheid van de stad als fietsbestemming te laten zien. Bikers kunnen een Bike City card aanschaffen die toegang biedt tot meerdere liften, het bike-park en verschillende trails.

Gravel Cycling

Sinds een paar jaar is ‘gravel cycling’ enorm in opkomst. Zoals de naam al doet vermoeden begeef je je met een fiets op grindpaden en onverharde wegen. Over landwegen en wandelpaden doorkruis je de mooiste gebieden. De stalen ros die je voor deze hobby gebruikt is sportiever dan een stadsfiets, maar lichter en slanker dan een mountainbike. Dit maakt de fiets een stuk comfortabeler en daardoor ook geschikt voor lange afstanden. Online worden al veel routes gedeeld. Op 22 september 2019 wordt ‘Gravel Innsbruck – ride with passion’ georganiseerd. Tijdens dit evenement kunnen mountainbikers en gravelbikers bijzondere parcours rijden, die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn, zoals de Olympische bobsleebaan en de Höttinger Höll (bekend als zwaarste klim van het WK wielrennen 2018).

Bikepacking

De wandelvakantie en de yogaretraite maakten al eerder hun comeback, maar nu is ook de fietsvakantie weer hipper dan ooit. Dit vakantieconcept heeft wel een iets stoerder jasje gekregen. Autowegen worden verruild voor bosroutes, wandelpaden en berg-trails en de tandem maakt plaats voor een gravel-bike of ander sportief model. Innsbruck blijkt een echt ‘hub’ voor bikepackers. Veel Alpentochten trekken langs te stad. Zo is er de Tour TransAlp, van 23 tot 29 juni 2019, een grote wielertocht van Innsbruck naar het Gardameer. Als deelnemer rijd je van dorp naar dorp, terwijl je de meest indrukwekkende landschappen passeert. De organisatie verzorgt het vervoer van bagage en biedt de mogelijkheid te overnachten in hotels of pensions. Uiteraard kun je een bikepacking avontuur ook anders aanpakken. Echte bikkels gaan op solo-reis en fietsen langere afstanden, met als bepakking niet veel meer dan een lichtgewicht tent en kookstel, die op ingenieuze wijze aan de fiets zijn gemonteerd. Hoe ver je wilt gaan, is aan jou!

Crankworx

Van 12 tot 16 juni wordt voor de derde maal het Crankworx mountainbike festival gehouden in Innsbruck; de enige Europese locatie van het festival. Tijdens dit meerdaagse evenement, nemen internationale topatleten het tegen elkaar op in verschillende disciplines. Zo is er de spannende dual slalom, de snelle downhill race en de spectaculaire slopestyle. Om de wedstrijden heen is veel entertainment. Er zijn DJ’s, artiesten en er zijn verschillende eetkraampjes die de festivalsfeer compleet maken.

Over Innsbruck en omgeving

Innsbruck is de hoofdstad van de deelstaat Tirol in het zuidwesten van Oostenrijk en heeft een rijke 800-jarige geschiedenis. De stad telt zo’n 130.000 inwoners en ligt ingesloten tussen de Oostenrijkse bergen. Dit maakt van Innsbruck een interessante vakantiebestemming voor zowel het zomer- als winterseizoen. Voor een culturele stedentrip, een actieve outdoorvakantie of een combinatie van beiden. Met het Goldenes Dachl, de Bergisel-schans en de Nordkettebahnen – iconen van de stad – en de groene of juist wit besneeuwde toppen van de bergen is Innsbruck een kleurrijke bestemming. De stad wordt omringd door fiets- en wandelpaden en de nabijgelegen dorpen vormen een oase van rust. Innsbruck en haar regio’s bieden in elk jaargetijde vrijetijdsvermaak, culturele highlights en sportieve hoogtepunten voor jong en oud. 

 

Voor meer nieuws, Tips & Tricks, leervoer en de laatste magazines  kijk opRidersguide.nl. Altijd up to date en vijf keer per jaar het mooiste mountainbike of wielren magazine op de mat en in je broekzak?  Wordt abonnee op Up/Down of het Wielrenblad!

 van