Binnen kijken bij SKS Germany

Producten waarvan je niet wist dat je ze nodig had.

SKS Germany

Grote kans dat je een of meerdere items van het Duitse merk SKS Germany ooit al hebt aangeschaft. Wellicht ken jij SKS Germany als producent van losse spatborden en fietspompen, maar doordat ze deze zaken (en meer) ook direct produceren voor fietsfabrikanten, rollen er dagelijks vele fietsen van de band die voorzien zijn van een SKS- pomp of -spatbord. Maar het bedrijf levert naast bovengenoemde zaken steeds vaker innovatieve producten die ons leven als fietser comfortabeler en makkelijker maken.

Dit gebeurt allemaal in de fabriek in Duitsland, waar het familiebedrijf is gevestigd. Best uniek, anno 2020 worden alle producten nog steeds lokaal in Sauerland geproduceerd. De grotere items in de fabriek zelf, de kleinere items worden geassembleerd in sociale werkplaatsen in de nabijheid van de fabriek. SKS Germany is dus een graag geziene werkgever in deze contreien. Voor veel mensen is een job hier ook een baan voor het leven en velen werken al decennia voor het bedrijf.

Een deel van de innovatie is gebaseerd op de SKS MyBike-app. Deze gratis app kun je gebruiken om onder andere routes te plannen en op te slaan, maar ook om bijvoorbeeld je bandenspanning te checken. Het laatste doe je met behulp van de Airspy. Dit is een slimme ventielsensor die continu je bandenspanning meet en deze draadloos communiceert met de app op je mobiel. Dit is een mooi voorbeeld van de Internet Of Things-filosofie van SKS. Zo kun je bijvoorbeeld een melding krijgen wanneer je bandenspanning te laag wordt. De producten kunnen trouwens ook upgrades krijgen met nieuwe functionaliteiten aan boord.

Politie

Om de app goed te kunnen gebruiken heeft SKS Germany de intussen zeer succesvol gebleken Compit ontworpen. Een houder voor je smartphone op het stuur. Hiermee heb je continu toegang tot de navigatie op je telefoon en kan deze dienst doen als gps. Ook hier vind je de innovatie terug: aan de mount kun je een actioncam, lamp of zelfs een bidonhouder bevestigen. Ga je wat langer op pad? Dan kun je op de Compit een speciaal ontworpen powerbank klikken die naar keuze bedraad of inductief je telefoon kan opladen tijdens het fietsen. Los is deze uiteraard ook als ‘gewoon’ accupack te gebruiken. SKS lijkt hiermee zaken te leveren waarvan je nog niet wist dat je het nodig had.

Uiteraard speelt het handsfree fietsen in Nederland hier ook een rol in. Evenals de scherpe prijs van de Compit. De Compit staat inmiddels in de top 3 van best verkochte items van het merk en zit standaard op alle Bike Patrol-fietsen van de Nederlandse politie.

SKS Germany

Icoon

SKS Germany kent zijn oorsprong in de gordijnenbranche. Gordijnen, horen we je denken? Gordijnrails bestonden voorheen uit buizen, dus niet de ingenieuze railsystemen die we nu kennen. Het produceren van buizen was de corebusiness. Toen er in 1932 een luchtpompenfabriek te koop stond (een fietspomp is grotendeels ook een buis) werd deze door SKS ingelijfd. Hiermee hebben ze hun kennis van buizen kunnen vergroten. Maar de stalen pompen werden steeds meer een speerpunt van het bedrijf. In 1956 werd het staal vervangen door aluminium en leek het ontwerp al aardig op de langere pompen die je vaak op stadsfietsen vindt.

Eind jaren zestig werd een icoon geboren. Door de toenemende populariteit van het wielrennen ontwierp Walter Scheffer de Rennkompressor, de iconische oranje voetpomp met inklapbare voeten. In de jaren zeventig nam het wielrennen nog een verdere vlucht en zorgde SKS voor de eerste pompen die pasten in de racefietsframes. Dit werd doorontwikkeld en in de jaren tachtig en negentig rolden bij diverse producenten heel veel fietsen van de band die standaard waren voorzien van een SKS-pomp. Midden jaren tachtig werd de Engelse spatbordenfabrikant Bluemels overgenomen en in snel tempo werden ook deze spatborden de norm. Anno 2020 kent SKS naast spatborden en pompen ook mini-tools, tassen en onderhoudsproducten, waarvan de kettingolie met handige verdeeldop nog steeds onze favoriet is.

Precisie

Bijzonder om te weten, de mallen voor de productonderdelen worden door SKS Germany zelf gemaakt en onderhouden. En bij dat onderhouden moet je denken aan het op de honderdste millimeter nauwkeurig nakijken van elke mal, elk item moet uiteraard exact gelijk zijn. Een mal kan zo tot wel dertig jaar dienstdoen. Zo gaat de X-Tra Dry-mal van het gelijknamige spatbord inmiddels al twintig jaar mee. Deze mallen liggen in een goed beveiligde locatie opgeslagen. Hier mag uiteraard niets mee gebeuren.

SKS is een aantal jaar geleden een spannende, nieuwe en innovatieve weg ingeslagen, waardoor we steeds toffere producten zien. Dit dankzij creativiteit en nimmer stilstaande technische ontwikkelingen. Wij zijn benieuwd welk item, waarvan we nog niet wisten dat we het nodig hadden, we binnenkort kunnen verwachten.

SKS Germany producten vind je op hun website.

SKS Germany viert dit jaar haar 100ste jubileum! Een terugblik en een blik op de toekomst lees je hier.

Tekst: Harm Spoelstra
Beeld: SKS


De SKS Germany Brand Story staat in het laatst gepubliceerde Magazine; Wielrenblad en UP/DOWN #5 2020. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad of UP/DOWN. Dan ontvang je alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van