05-09-2013 - Surfen, Nieuws

BK Golfsurfen baadde in perfectie en primeurs

Afgelopen week trok de karavaan van het Belgisch golfsurfkampioenschap naar het zelfs in volle hoogseizoen verlaten dorpje Plovan aan de Bretoense kust, een nieuwe locatie met garantie op goede golven. Die rust verzekerde de beste golven om de kersverse kampioenen in de vele categorieën, waaronder een paar nieuwe, te kronen. Kersvers was deze keer heel letterlijk want de zeven winnaars haalden allen voor het eerst de titel binnen in het grootste deelnemersveld ooit. Drie dagen perfecte golven, een gezellige bende die de plaatselijke camping voor de eerste keer helemaal vulde en een strakke organisatie met een live webcast als primeur zijn alleen maar redenen om er volgend jaar tevreden terug te keren!

Golfsurfen en België? Een tiental jaar geleden leidde dat duo nog tot gefronste wenkbrauwen maar ondertussen is het fenomeen al even ingeburgerd als een frietchinees. Steeds meer Belgen surfen het hele jaar door op de Noordzee. De golven zijn er vaak noch mossel noch vis, maar iedereen is al lang blij als er wat te berijden is. Om Belgische kampioenen te kronen kijkt de Belgische Surf Federatie toch liever over de landsgrenzen heen en speelt ze op zeker met een goede portie Atlantische deining. De Belgen trokken voor hun nationaal kampioenschap tien jaar lang naar Belgische surfcamps in Zuid-Frankrijk of Noord-Spanje maar de Franse juniorcoach Thomas Joncour nodigde op het afgelopen EK zijn vrienden uit om het BK in alle rust toch in de drukke zomervakantie te kunnen organiseren. Het verlaten strand stond garant voor een BK editie into the wild!

6_nieuws_bkgolfsurfen03

Beste golven voor het grijpen
“We kijken met een heel tevreden gevoel terug,” vertelt organisator Tommy Maenhaut. De keuze voor het onbekende Franse Plovan bleek een schot in de roos. “Het dorpje bestaat uit weinig meer dan een winkeltje dat door de gemeente gerund wordt en een cafeetje. Dat klinkt wel heel elementair maar het zorgde ervoor dat we de beste golven voor het grijpen hadden zonder dat er iemand naar kraaide dat de Belgen de spot kwamen bezetten. We kregen ook nog nooit zo veel steun van het gemeentebestuur en de lokale pers was massaal aanwezig.” Onder het motto ‘even goede golven als de bekendste breaks maar dan zonder de massa surfers’ sloegen de Belgen er vlak bij zee hun privé-kamp op.

Golfsurfen in België: van hobby naar topsport
De Fransman maakte zijn belofte waar en het BK kreeg drie perfecte golfsurfdagen. “We hielden maar liefst 32 uur wedstrijd en ze waren allemaal fantastisch,” weet Tommy. “Of ik onder de indruk ben van het niveau van de Belgen? Ja en nee,” antwoordt Frans jurylid Alex Desamoreira. “België kent steeds meer straffe surfers maar wie het Europees surfveld wat in het oog houdt, wist dat al!” Dat de Fransen de Belgische surfers kennen is onder meer te danken aan de elfjarige Dean Vandewalle uit het O’Neill team, de eerste Belgische surfer ooit die op jonge leeftijd internationale wedstrijden weet te winnen. De dappere Belg uit Gent won al in Frankrijk en zijn nieuwe thuishaven Costa Rica. Hij wist op het BK kerels van twee keer zo oud achter zich te houden en miste net het podium bij de min-zestienjarigen. Maar Dean is niet de enige opvallende noot in het Belgisch golfsurfverhaal. De Belgische Surf Federatie pakt haar werk elk jaar professioneler aan. Tientallen jonge talenten trainen op wekelijkse basis in clubs over de hele Belgische kust en Koppen weidde al een reportage aan het stijgend aantal doorwinterde Noordzeesurfers. Golfsurfen evolueerde van een hobby op vakantie of als er al eens golven stonden tot een sport met coaches, voedingsadviseurs, conditietrainers en kinesisten.

Op naar het EK
“Vroeger werkten we voor het BK steeds met een reisorganisatie samen maar door de afgelegen locatie deden we nu voor het eerst alles zelf,” weet Maenhaut. “Een grote crew leverde prachtig werk en de golfsurfsport zette alweer een stap vooruit met een evenement naar de normen van de eenentwintigste eeuw en twee nieuwe succesvolle categorieën.” De master categorie voor 35-plussers liet de vaders van de jonge talenten het uitvechten met andere ervaren surfers. De bodyboardcategorie zorgt voor meer expertise die België goed van pas komt op het landen EK waar ons land zich vorig jaar al liet gelden met een knappe zevende plaats. Om die positieve trend verder te zetten trainden de juniors de week voor het BK met Thomas Joncour die het Franse team naar de Europese titel leidde. Waar een wil is, is een weg en dat tonen de Belgische golfsurfers elk jaar opnieuw en dat zullen ze blijven doen!

Winnaars uit alle windstreken
Michiel Van Acker uit Brugge won bij de Grommets (-16), Mathias Vanoverbeke, Achile Kindt en Camille Kindt, allen uit Bredene, wonnen respectievelijk Shortboard Men, Longboard en Bodyboard, de Antwerpse Jasmine Debeer haalde het bij de Girls, Raouf Makhlouf nam de titel Shortboard Master mee naar Brussel en Kristof T’Siolle uit Westende schreef Longboard Master op zijn naam.

6_nieuws_bkgolfsurfen04Fotografie: Jelle Cabooter & Patrick Kindt

 van