24-10-2018 - Surfen, Nieuws

BK Golfsurfen breekt record nog voor het begint

Elke herfstvakantie trekken steeds meer Belgische surfers naar het zuiden op zoek naar warmte en vooral hogere golven in het Zuid-Franse badplaatsje Vieux-Boucau. Voor het eerst in 15 jaar, bleef het BK Golfsurfen vorig jaar zonder winnaar door een laagterecord golfhoogte. Na een blik op de weerkaarten is het al duidelijk dat twee keer op rij zo lang zo plat niet zal gebeuren, dus: 2018 had nog nooit zo een hoge kans op een topjaar! Bovendien doen er twee nieuwe categorieën hun intrede waardoor vier van de zes geen titelverdediger kennen.

De deelnemers geloven er alvast in, de stijgende populariteit en professionalisering van de golfsurfsport vertaalt zich in een deelnemersrecord nog voor de inschrijvingen afgelopen zijn. Vanaf volgende zondag strijden minstens 93 surfers en surfsters voor titels in zes categorieën. Studio Brussel DJ Jeroen Delodder viert het record en de winnaars met twee feestjes als afsluiter van het Belgische surfclubseizoen.

Meer kans op een titel

Op vorig jaar na zorgde de Belgische herfstvakantie telkens voor zowel goede Franse golven als zomerse zon zonder de massa van het hoogseizoen. Mix dit met de perfecte uitvalsbasis, jurytoren en tribune die Bar Mojito is, en de kans op een geslaagd BK stijgt voor iedereen. Dit jaar zien heel wat deelnemers hun kansen op podiumplaatsen nog opklimmen door de toevoeging van twee nieuwe categorieën. De Grommets categorie liet surfers tot en met 16 jaar toe maar dit jaar wordt die opgesplitst in Under 14 en Under 18. Longboard Masters evolueert naar Shortboard Masters voor surfers vanaf 35 jaar.

People of tomorrow

De groei van het BK is als een vloedgolf, een vriendelijke weliswaar maar ze is niet te stoppen. De voorbije jaren klopte de jeugd al aan de deur maar nu is ze ingebeukt. De in België schoolgaande jeugd slaagde er de laatste jaren in het hoogste schavot te bestijgen, dat bleek vroeger eerder enkel weggelegd voor naar golfrijker oorden uitgewaaide surfers. Het zoveelste recordaantal deelnemers op rij, leidde tot een maximum aantal beschikbare plaatsen. Om de wedstrijd binnen de voorziene tijd te kunnen afwerken, mag elke deelnemer maar maximaal in twee categorieën opdraven. En er komt Tomorrowland-gewijs een moment waarop de plaatsen worden vrijgegeven.

BK als WK: Battle of the surfclubs

Het BK vormt de afsluiter van het clubseizoen voor tientallen jonge talenten die wekelijks trainen in vijf Belgische kustsurfclubs. Het BK ziet de delegaties jonge clubleden elk jaar groeien en zo ook het aantal deelnemers met vorig jaar een absoluut record. Twins Club Bredene kwam zelfs met een karavaan van bijna negentig leden en ook andere clubs daagden met meer dan veertig op. Elke deelnemer sprokkelde met zijn of haar resultaat punten voor de Battle of the Surfclubs, net zoals surfers voor hun land punten pakken op EK’s en WK’s. Vorig jaar zette de Bredense overmacht zich niet door op het podium. Outside Oostende pakte verrassend de titel. Wie is de volgende?

Internationale standaarden

De Belgische Surf Federatie organiseert het BK volgens de standaarden van de internationale topwedstrijden zodat jongeren met ambitie de nodige ervaring opdoen. De focus van de federatie ligt al jaren op de jeugd met lokale Noordzeewedstrijden, verschillende trainingsstages in binnen -en buitenland en deelnames aan landen-EK’s en -WK’s, met resultaat. Het jong Belgisch talent zocht en vond al aansluiting bij de Europese top. Een wedstrijdleider met internationale ervaring, livescores ter plaatse en online, goed opgeleide juryleden met iPads, stiptheid en strak camerawerk zijn ondertussen vaste waarden.

BK op weg naar Olympische Spelen

De golfsurfsport wordt zowel in België als overal ter wereld niet alleen populairder maar ook professioneler. Vanaf 2020 speelt golfsurfen zelfs in de hoogste klasse: de Olympische Spelen. Voorlopig zonder garantie voor de toekomst maar het Internationaal Olympisch Comité wil verjongen en de surfsport past perfect in dat plaatje. Sport Vlaanderen (ex-Bloso) spot talent steeds vroeger en begeleidt het traject richting mogelijke medailles, dus het olympisch kader kan veel deuren openen. Of die eer een Belgische golfsurfer te beurt kan vallen, valt nog af te wachten maar het BK is een goed begin.

Meer dan BK: Freesurf, GoPro challenge en party

Het BK wil naast een wedstrijd ook het familiefeest van de Belgische surfscene worden. Vieux Boucau is de perfecte uitvalsbasis voor de vele surfspots in Zuidwest-Frankrijk. Wie aan de wedstrijd mee doet met weinig titelkans, kan wel prachtbeelden van zichzelf winnen dankzij de professionele film– en cameracrew inclusief drone en waterfotograaf.

En geen familiefeest zonder samen schransen en dansen, dus is het twee keer vergaderen geblazen met Studio Brussel-dj Jeroen Delodder! De bezieler van Switch en Playground maakte vorig jaar van de dansvloer de grootste speeltuin en kreeg van iedereen een vrijgeleide om te blijven terugkomen. Jeroen grijpt die kans met beide dj-handen.

Let’s put on our classics and we’ll have a little dance, shall we?

De #BKsurf huisDJ Jeroen Delodder is op Studio Brussel de radiostem van beatdansend Vlaanderen. Hij draait er al jarenlang elke vrijdagavond de beste dansplaten aller tijden in The Greatest Switch en op zaterdag is hij de host van Playground.

Jeroen presenteert ook Studio Ibiza en The Sound Of Belgium en is er als presentator bij tijdens de live uitzendingen op Extrema Outdoor, Tomorrowland, Laundry Day… en ook het Protest #BKsurf 2018 by GoPro.

 van