05-04-2011 - Kitesurfen, Nieuws

Board review: North Race LTD 175 X 48

De 2010 Race LTD is gebaseerd op het board waar Charles Deleau in 2008 de wereldtitel bij het courseracen mee behaalde. De ontwikkelingen bij het courseracen gaan echter zo razendsnel dat de 2010 Race LTD qua ontwerp eigenlijk alweer is achterhaald. Voor lichtwindomstandigheden worden in de competitie inmiddels langere vinnen en bredere boards gebruikt. Echter komt dit het comfort van het board niet ten goede. De LTD is een board dat balanceert tussen comfort en maximale prestaties. Doordat het board op een parcours ook snel upwind moet kunnen varen zou hij tevens uitermate geschikt moeten zijn voor het varen met weinig wind.

Tekst: Stefan van der Kamp

De eerste indruk
• Eigenlijk is het raceboard een soort surfboard. Alleen de tail is vierkant, de voorkant heeft een stompe neus. De set-up van de vinnen is anders dan je gewend bent bij een surfboard.
• Het board heeft niet twee, maar drie voetstraps. Het raceboard is een directional waarbij de achterste strap twee kanten op gebruikt kan worden, maar het voorste been schuin moet staan. Oefenen op overstappen dus.

Op het water
Na enkele downwind rakjes te hebben gemaakt op grote surfboards en skimboards in een windje dat tussen de zeven en elf knopen schommelde werd het tijd voor de Race LTD. De grote racevinnen wachtten blinkend in de zon om het water kapot te snijden. Omdat de vinnen zo scherp zijn is het oppassen geblazen dat je jezelf niet verwondt. Na een slordige turn heb je al snel een snee in je voet zitten. De stand op het board is even wennen, er moet meer op het voorste been geleund worden dan bij een twintip het geval is. Als je de slag eenmaal te pakken hebt kun je zelfs bij zeer weinig wind verbluffend hoogte pakken. Upwind varen is zelfs gemakkelijker dan downwind! Dit board verslaat qua hoogtelopen met gemak skimboards, surfplanken en deuren. De freestyle-minded kitesurfer zal wellicht beter uit zijn met een plank zonder messen aan de onderkant, maar speedfreaks en hoogtelopers zijn met de Race LTD zeker in hun nopjes. Om goed hoogte te kunnen lopen bij weinig wind moet wel een extra set vinnen worden aangeschaft. Hiermee heb je een competitieboard in huis.

Pads & Straps
De achterste voet staat loodrecht op de rail terwijl de voorste voet in een hoek van 45 graden staat. Het board bevat grote voetpads. De voetbanden zijn makkelijk kleiner te maken, maar het groter maken van de straps is verre van gebruiksvriendelijk. Er zit een sluiting in de strap die ingedrukt moet worden, maar dit is niet duidelijk aangegeven en het is lastig te bedienen.

Beschikbaar in:
175 x 48 Prijs: € 799,-

Meer informatie:
Kubus Sports bv 0031 35 695469 / www.northkites.com

 

 van