01-10-2012 - Kitesurfen, Nieuws

boardchicks KiteFestival 2012

Afgelopen zaterdag 29 september werd dit evenement voor de derde maal gehouden op de Brouwersdam bij Beware Beach. In samenwerking met Boardchicks – Beware Beach  en O’Neill is het Boardchicks KiteFestival 2012 een succes geworden. Dit jaar was er weer een hoop nieuws te verwachten.

Lees hier onder een verslag van het Boardchicks Kitefestival 2012:
Tekst: Eline de Neree Beeld: Wesley Bosvelt

Op weg naar Brouwersdam beloven de bomen al goede wind en een stralend zonnetje kondigt zich aan. Bij aankomst brengt het aanstekelijke enthousiasme van Boardchicks me direct in de goede stemming, en ze neemt daarmee een deel van mijn zenuwen over het doel van mijn dag weg, ik wil namelijk mijn eerste sprongetjes gaan proberen te maken.

Tijdens het indelen van de clinics komt ook Jalou Langeree aan, die er duidelijk zin in heeft om haar skills te gaan overdragen.

Jalou: Ik vind Boardchicks een superleuk initiatief omdat ik graag meer vrouwen op het water tegen kom. Meiden lopen vaak vast bij bepaalde tricks. Je ziet bijvoorbeeld bij het springen dat het aan pop ontbreekt, en ze dus wel ver, maar niet hoog komen. Met een paar kleine tips kun je dan ineens enorme progressie maken.

Doordat de groepjes klein zijn kan iedereen persoonlijke aandacht krijgen is er alle ruimte om nieuwe tricks uit te proberen. Omdat ik eigenlijk pas sinds dit seizoen vaar en me een paar weken geleden nog niet eens kon voorstellen dat ik zonder te vallen heen en weer zou kunnen varen, ben ik toch wat huiverig. De gemoedelijke sfeer helpt en de uitleg van Amée Stoks is helder. Gewoon proberen dus….

Eenmaal op het water merk ik toch dat het op een voor mij totaal nieuwe spot met veel meer golven dan ik gewend ben dat zelfs varen en keren behoorlijk wat moeite kost. Ik ga er nog maar eens af om het me nog eens te laten uitleggen. Het geniale van kitesurfen vind ik persoonlijk dat er een grote overeenkomst is tussen kiters van ieder niveau: Er valt altijd wel weer wat nieuws te proberen, en bij elke nieuwe stap zal je je weer over je eigen grenzen moeten pushen. Ook Amée geeft dit toe. Ze lacht als ze vertelt dat andere Boardchicks soms tegen haar opkijken, terwijl ze zelf precies hetzelfde ervaart als ik als ze ineens op een nieuwe spot haar kunsten gaat vertonen.

Terug op het water ben ik weliswaar kleine stukjes de lucht in gekomen, maar of dat voor springen mocht doorgaan is een tweede. Gelukkig zie ik de andere twee deelneemsters aan deze clinic al wel hun eerste jumps maken, dus aan Amée zal het niet gelegen hebben.

Tijd vliegt als je op het water staat en voor ik er erg in heb is het tijd voor de lunch. Om me heen zie ik mijn eigen gevoel gespiegeld in de andere boardchicks die met grote smiles op hun gezicht terug komen van hun eigen activiteiten. Of ze nu naar de strandyoga zijn geweest, of zijn gaan kite buggyen, iedereen straalt!

Door de crashes op het water is mijn leading edge wat zacht geworden, goede gelegenheid om na de lunch maar eens wat materiaal te gaan testen. Als eerste krijg ik een Gaastra Jekyll 9m mee. De kite voelt direct prettig aan omdat hij minder trekt dan mijn Kahoona als hij op twaalf uur hangt, en daardoor minder kracht uitoefent als je niet aan het varen bent. Ik krijg ook een North boardje mee, dat kleiner is dan mijn eigen board, wat fijn is doordat er nu minder druk op mij knieën staat tijdens de paar rakjes die ik vaar. Toch nog even terug gewandeld en de kite omgewissled voor een North Evo 9m, die qua performance wat meer lijkt op mijn eigen kite. Het waterstarten gaat hierdoor wat makkelijker, dus hoewel ik de Gaastra wat betreft bardruk lekkerder vond aanvoelen, denk ik dat de North op dit moment nog wat beter bij mijn skills (of het gebrek hieraan) past.

De dames van Boardchick hadden gezorgd voor een fantastisch programma, een gezamenlijke warming up en daarna freestyle kiteclinics van ervaren boardchicks zoals Jalou Langeree, Amée Stoks, Suzanne Kuiper, Nina Moerdijk en Sophie Draisma of introclincs van Beware Beach, kitebuggyen, longboarden met teamriders van Durke’s handcrafted longboards, Beach Yoga en zelfs een Expression Session op het einde van de dag om voor kitsters van ieder niveau hun nieuwe skills te laten zien. Zowel met de Expression session als de longboard clinic waren er prijzen te winnen. Daarnaast viel er een kiteboard van Best kiteboarding te winnen met de fotowall actie en ging een van de deelnemers van de Nalu Beads workshop naar huis met een zelfgemaakte armband. Tot slot gaf ‘Pimp You Board’ zelfs 2 skate dekjes weg aan de meest creatieve deelnemers van de workshop!

De dag werd in stijl afgesloten met bbq en als een van de vele hoogtepunten werd de film Hidden Lines vertoond. Al met al een briljante dag met nog briljantere omstandigheden, die alleen werden overtroffen door het gezelschap van een groep van meer dan 80 mede kite verslaafde chicks.

 van