02-10-2013 - Surfen, Nieuws

BoardChicks Surffestival 2013

Mijn rechter been vliegt naar links, mijn rechter pols raakt mijn buurvrouw en het zweet druipt van mijn voorhoofd terwijl ik mijn uiterste best doe om niet op te vallen. Hoe erg is ook mijn best doe, ik krijg mijn ledematen niet onder controle en begrijp niet waarom ik heb besloten om zo vroeg op de dag mijzelf en anderen al in gevaar te brengen. Ik doe mee aan de allereerste clinic op het BoardChicks Surffestival 2013: de body combat clinic. Om mij heen zie ik dat alle andere dames wel weten hoe het leven werkt en zijn goed actief aan het meedoen met de oefeningen. Met een brede glimlach kijk ik toe hoe de andere chicks met elke beweging fitter worden. Ik schop nog een keer in de compleet verkeerde richting, gooi mijn armen ook de lucht in en roep blij en hardop: “BoardChicks Surffestival, it’s happeninnnggg!”

Tekst: Liza Sie
Beeld: Mitch Nieuwenhuizen, Dave van der Sar, Emily Versteeg

Boardj2

Ook dit jaar zijn er weer een tientallen ladies uit alle hoeken van het land naar Scheveningen getrokken om bij het all-girls end-of-summer festival te zijn. Er zijn meerdere activiteiten te doen en te beleven; zowel op het F.A.S.T. surfdorp terrein als in de zee, op de boulevard en aan het strand. Nadat alle dames allemaal warm zijn gesport zijn ze al meteen op weg naar hun eerste clinics, waaronder ook de golfsurf workshop. Helaas was het al flat toen ik ’s ochtends op mijn webcam keek dus hebben de BoardChicks organisatoren voor een plan B gezorgd. In plaats van een surfclinic krijgen de dames een stand-up paddle les van Aloha surfschool. Na de nodige uitleg over hoe je het beste zo een groot board te lijf kan gaan, gaan de dames te water. Het weer is prachtig en de dames peddelen een rustig toertje parallel aan het strand terwijl ik vanaf het strand heerlijk in het zonnetje mee geniet.

Op het F.A.S.T. terrein zijn rond 12 uur alle kraampjes en exposés opgebouwd en klaar om bezocht te worden. Ook dit jaar zijn er kraampjes van onder andere Kiki Beanie, Surfbikini en Nalu Beads te vinden naast de mini ramp. Als je toch nog iets te lang had gefeest op vrijdag avond was er ook nog de mogelijkheid om een massage te krijgen naast de stands. Binnen bij het restaurant is surfkapster Heleen Bergsma druk bezig om al het surfhaar van de dames weer presenteerbaar te krijgen. Ik was ook van plan om Heleen een bezoekje te brengen maar ben van gedachten veranderd. Mijn haar heeft deze zomer net iets te veel zon, zee en zout gezien. Ik ben bang dat als ik in nu Heleen’s stoel ga zitten, ik opeens het gezoem van de tondeuse zal horen.

Rond 2 uur begint de mini-ramp clinic. Na heel wat moeite en een paar keer langs de wand van de halfpipe te hebben gegleden zit ik dan eindelijk naast de instructeur van Dreams en wachten we op de dames. Een stuk of vier chicks staan een kwartier later klaar met helmpjes op en beschermers aan en de clinic kan beginnen! Ik maak me snel weg uit de gevaren zone en de dames beginnen voorzichtig heen en weer te pompen in de halfpipe. Tussendoor ren ik even langs de Indoboarders  naar de surfvinnen clinic van Aloha’s teamrider Kasper Boonstra en krijg mega handige tips zoals: koop twee verschillende finnensets, dan maak je van één board al snel twee boards!

Boardje2

De hele dag door was er een speciale expo van R-Time: een collectief van veel verschillende artiesten, fotografen, grafisch ontwerpers en nog meer creatievellingen. De O’Neill truck was omgetoverd in een heus mini museum waar de werkjes aan de wand hingen en er een lekker muziekje werd gedraaid.

Na een dag intensief bezig te zijn geweest, heeft de Outdoor Cinema ook nog het Pop-up Surf Film Festival klaar staan voor de dames. Er kan in het theater van F.A.S.T. heerlijk worden gekeken naar de nieuwste surf films. Ook op zondag worden er nog enkele films vertoond rond het terrein.

Het F.A.S.T. theater gaat zaterdag door tot rond een uurtje of half 11 waarna de NK surftour huldiging begint en dan wordt alles omgetoverd voor the party. Op het feestje komen onder andere Kamelen Race DJ Team en Mama Franko om alle dames weer wakker te schudden tot rond een uurtje of twee. Maar om twee uur is het feestje nog lang niet afgelopen, de hele tent schudt tot de vroege uurtjes nog steeds heen en weer.

Boardje 3

Na een classic avond zoals je die alleen op F.A.S.T. kan beleven waren de ladies wel toe aan een yoga op de zondag ochtend. Alle spieren werden opgerekt voor de lange longboard tocht over de boulevard. Voor alle chicks die het longboarden net te actief vonden was er de optie om nog een keer lekker achteruit te gaan zitten met een kop thee en de mooie surffilms te gaan kijken. Ook de R-Time expo stond tot het einde nog steeds te wachten op bezoekers.

Het was een pittig weekend en ondanks de afwezigheid van de golven waren er nog genoeg dingen waar je je als echt boardchick heel goed mee kon vermaken! Na dit weekend pompt mijn adrenaline door mijn lijf. Ik zal minstens vijf katten op schoot moeten nemen, drie liter thee naar binnen werken en alle bakken zand uit mijn Uggs moeten schudden voordat ik weer ben bij gekomen. What a ride! De zomer gaat nog even door maar de winter komt er ook weer snel aan. Ik kan nu al niet wachten op het volgende BoardChicks evenement!

Boardje3

 van