23-05-2011 - Surfen, Nieuws

Bonosurf organiseert surfexpedities in Sumatra

In een land gezegend en bekend voor een van de beste golven op de planeet, schuilt een verborgen schat. Zo perfect blauwe golven als op de oevers van Bali, Java, Nias, de Mentawais en al die andere droomspots van Indonesië, is er een ander soort golf ontdekt door de locals op kano’s van meer dan 70 jaar oud. En wat een golf is dit: diep in de jungle van Sumatra, 80 km van de zee vandaan, de “Bono” zoals het wordt genoemd door de locals van de Kampar rivier, kronkelt zijn weg door de rivieroever voor 50 km lang! Dit is niet een typische golf: dit is slechts in een paar rivieren over de wereld. Andere beroemde voorbeelden van dit natuurfenomeen zijn de ‘Pororoca’ van de Amazone, de ‘Silver Dragon’ van de Qiantang rivier in China, de ‘Severn Bore’ in Groot-Brittannië of de Franse ‘Mascaret’.

Een indruk van de Bono golf:

[youtube id=”2_vmS-bCoNU”]

Niet zoals normale zee golven, worden deze golven gevormd door de verandering van het getij. Afhankelijk van de breedte of diepte van een rivier, wordt die ‘stoot’ verspreid over de rivier en vormt het een krachtige golf en waterstroom. Wanneer het ondiepere secties reikt wordt de golf gevormd in een surfbare golf, die kilometers breekt zonder eind.

Bonosurf wil jouw laten ervaren om dit natuurfenomeen, de Bono, te surfen. Startend met het eerstvolgende getij, eind augustus. Elke surfer dat de langste surfrit van zijn leven wil ervaren kan nu boeken.

Voor meer informatie over Bono, de transport, het basiskamp en boekingen, ga naar www.bonosurf.com.

 van