23-03-2023 - Nieuws, Mountainbiken, Leesvoer

Bontrager Kovee RSL-wielset – Review

Bontrager Kovee RSLBontrager introduceert met de nieuwe Kovee-serie drie carbon wielsets. Zowel de Kovee RSL, Pro als Elite maakt gebruik van hetzelfde velgprofiel met een interne breedte van 29 millimeter, een externe breedte van 35 millimeter en een velghoogte van 22 millimeter. Ook het asymmetrische velgprofiel is identiek en zorgt voor een meer gelijke spaakspanning, waardoor de wielen duurzamer zijn. Als bewijs daarvoor levert Bontrager levenslange garantie en wordt er géén gewichtslimiet gehanteerd.

Bontrager Kovee RSL

Verschillen zijn er uiteraard ook. De gebruikte materialen en productiemethoden zijn per wielset anders en dat heeft effect op het gewicht, de stijfheid en natuurlijk de prijs. De Kovee Elite is met een gewicht van 1585 gram en een prijs van zo’n 950 euro de “instapper”. De Kovee Pro, die standaard in de Trek Supercaliber 9.8 wordt geleverd, komt op 1385 gram en ongeveer 1400 euro. De topper uit de reeks is de Kovee RSL die slechts 1199 gram weegt en krap 2500 euro kost.

De Bontrager Kovee RSL

Om met de deur in huis te vallen: dit is écht een superlicht wielsetje. Het zal ongetwijfeld enigszins psychisch zijn, maar al bij het vervangen van de Kovee Pro-wielset met de RSL’s lijkt er een voelbaar gewichtsverschil te zijn. Ook springt direct in het oog dat er bij de RSL’s gebruik wordt gemaakt van een DT-Swiss 240s-naaf, in plaats van een (geweldig klinkende) Rapid Drive 108-naaf. Bovendien zijn de DT-Swiss-naven voorzien van centerlock-schijfmontage, in plaats van de 6-bouts op de goedkopere wielsets.

Om zo veel mogelijk gewichtswinst te pakken monteren we een Bontrager XR1-band achter en zetten we koers naar het lokale XC-parcours. Al op het asfalt is duidelijk dat dit een supersnelle combinatie is: met de lock-out ingeschakeld doe je dankzij deze combinatie van wiel en band niet onder voor de gemiddelde wielrenner. Deze snelheid uit zich uiteraard ook op de trail, waarbij opgemerkt moet worden dat de XR1-band zéér goed presteert qua grip en snelheid.

Bontrager Kovee RSL

Hoewel de Kovee Pro al indruk maakte, lijkt de RSL nog een paar tandjes rapper. Bij steile klimmetjes en agressieve sprintjes voelt het alsof elke extra watt zich direct in extra acceleratie vertaalt. Dit gevoel van snelheid wordt voornamelijk veroorzaakt door het gewichtsverschil van 60 gram in de velg, maar ook door de DT-Swiss-naven die zéér direct aangrijpen. De combinatie van deze wielen en fiets is qua pure snelheid en efficiëntie moeilijk te overtreffen. Echter, dankzij het lage velgprofiel voelt deze wielset, net als de Pro-set, echter nooit te hard aan. Grip is er altijd en de velgen lijken tegen een stootje te kunnen. Bontrager lijkt hier dus echt een perfecte combinatie van laag gewicht en duurzaamheid te hebben gevonden. Wél is het zo dat de beste eigenschappen van de Kovee-wielsets ook aanwezig zijn op de Pro-versie. Hoewel die 186 gram zwaarder is, scheelt het maar liefst 1100 euro qua prijs. De vraag is dus vooral of de gemiddelde mountainbiker het verschil in gewicht zal voelen en bereid is daarvoor substantieel méér te betalen. Anderzijds, ben je een echte weight weenie die voorin wil meedoen bij het crosscountrymountainbiken, dan is de Bontrager Kovee RSL- wielset wel echt één van de beste opties op de markt.

Bontrager Kovee RSL

Specificaties Bontrager Kovee RSL

– Type: Bontrager Kovee RSL
– Materiaal: OCLV Carbon
– Naven: DT Swiss 240S met centerlock disc-montage en XD-body
– Dimensies: 29 inch, Boost 110/148
– Interne breedte: 22 mm
– Externe breedte: 35 mm
– Velghoogte: 22 mm
– Gewicht: Voorwiel – 545 gram | Achterwiel – 654 gram | Totaal – 1199 gram
– Prijs: Voorwiel – € 1099,99 | Achterwiel – € 1399,99

De Bontrager Kovee RSL wielset testten wij in combinatie met de Trek Supercaliber 9.8. Een precisie wapen. Lees hier meer over een van de beste XC-fietsen van het moment.


Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl.  Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram

 van