16-11-2005 - Skiën, Nieuws

Boost your level: de rail slide

Auteur: White ski magazine

Rails zijn er in duizenden soorten en maten. Hoe je de rail moet nemen verschilt per keer. Wel zijn er een aantal regels die je moet weten wanneer je rails wilt gaan rijden. De elfjarige(!!) Kye Petersen is uw gastheer tijdens deze glijpartij.

Bij het rails rijden is een goeie controle over je ski’s van groot belang. Je moet optimaal met je latten om kunnen gaan en niet bang zijn om een keer te vallen. De eerste slides die je maakt zijn niet te vergelijken met die in de video’s. Waarschijnlijk is het een kleine rail met een schansje ervoor. Hierdoor kan je er gewoon oprijden en kijken wat en gebeurt.

Na de afsprong draai je een kwartslag en zet je de ski’s op de rail ter hoogte van je bindingen. Let wel op: je kanten zijn scherp en kunnen dus makkelijk in de rail blijven haken, zeker bij plastic en houten rails. Zorg er dus altijd voor dat je je ski’s helemaal vlak op de buis liggen of licht gekant naar achteren.

Een tweede fout die veel gemaakt wordt heeft te maken met evenwicht. Zodra je een slide doet moeten je je gewicht verdelen over beide benen. Dit maakt dus dat je voor je gevoel erg naar voren hangt en dat is eng. Overwin deze angst maar snel want je gaat hard onderuit als je het niet doet.

Op het einde van de rail kan je er af springen of rijden. Kye maakt hier nog een 180 en landt achterwaarts, maar dat is natuurlijk niet nodig. We hebben ons deel van de deal gedaan. We hebben je verteld hoe het moet en nu is het jou beurt om het te doen. Wees niet te bang om te vallen want dat gebeurt toch. Als je niet wilt vallen moet je maar schaakles gaan nemen. Al doende leert men.

Bekijk alles rustig en besef wat je gaat doen. Het heeft allemaal met zelfvertrouwen te maken. Je kunt technisch perfect rijden maar zodra je twijfelt ga je geheid op je snufferd. Doe het een paar keer en je zult zien dat je het kan. Herhaling is de basis van het leren.

Tekst Freeski_ɬ

 van