03-09-2014 - Surfen, Nieuws

Boot Camp

Afgelopen herfst reisde een delegatie Zeeuwse surfers af naar het ‘tropische’ Cornwall in de UK voor een week je trainen en surf en in goede golven. Met dank aan Jan en Jolanda Sanstra sleutelden Fabian Salawanej, Jorn van Keulen, Pascal van der Mast en Danny Bastiaanse onder toeziend oog van topshaper Nigel Semmens een week lang aan hun techniek.

Tekst en beeld : Danny Bastiaanse

Na een kleine 2,5 uur op de boot van Duinkerke naar Dover rijden we door de duisternis, natuurlijk aan de linkerkant van de weg, richting het westen. Bij zonsopkomst komen we langs het beroemde Stonehenge en ik vraag me af hoe die gasten het voor elkaar hebben gekregen om die enorme stenen op elkaar te plaatsen. Die gedachte maakt echter snel plaats voor de vraag hoe de surf zal zijn die dag. Eenmaal in Newquay gaan we eerst op zoek naar de fabriek van de legendarische shaper Nigel Semmens. Voor we te water kunnen, moeten Pascal en Fabian eerst nog een lading nieuwe boards ophalen. De altijd vriendelijke Nigel geeft ons een snelle rondleiding door de fabriek. Later die week zullen we nog terug komen voor een meer uitgebreide toer en uitleg over het shapen.

BootcampOns onderkomen voor de trip is een appartement bovenop de cliffs met uitzicht over het strand van Fistrall waar altijd wel een goede piek te vinden is. Tien minuten de andere kant op ligt de mooie en veel rustigere baai van Crantock.Vanuit de woonkamer uitkijkend over de line-up prepareren we de boards voor een eerste sessie. Hoewel het een beetje onshore waait, komen er toch leuke lijnen binnen. Iedereen is stoked om een nat pak te halen. Vooral Fabian is niet te houden, hij stuitert door het appartement, maar dat is niet verwonderlijk. Tijdens een trip van 12 uur krijgt hij het voor elkaar 14 uur te pitten. Na de sessie stuitert hij nog altijd zo blijkt als hij het voor elkaar krijgt zijn gloednieuwe board met zijn neus in de badkamer muur te boren. Morgen maar weer naar Nigel voor een cursus ‘ding repair’.Volgens de voorspellingen zou de tweede dag de minste zijn. Bij het eerste licht valt er dan ook weinig actie te bespeuren. Tijd voor weer een bezoek aan de fabriek. Deze keer krijgen we een uitgebreide rondleiding en uitleg over het productieproces. Een van Nigels vaste shapers neemt gelijk Fabians board onderhanden en ook Pascal heeft nog een board dat gerepareerd moet worden. Mijn aandacht wordt echter getrokken door een high performance longboard in de hoek. Het blijkt van Europees kampioen longboarden Ben Skinner te zijn. Nigel ziet me blijkbaar loeren naar het board want hij nodigt me direct uit het board voor een testrit te nemen, ben benieuwd!

Fabian Salawanej

Tegen het einde van middag komt de voorspelde swell langzaam binnenrollen. Recht voor het centrum van Newquay vinden we een mooie spot met voldoende beschutting tegen de wind. Mooie lijnen rollen binnen, vijf minuten later peddelen we uit. Ik moet behoorlijk wennen aan het board van Ben, het is een redelijk oud ding waardoor ik letterlijk het gevoel heb dat het onder mijn voeten afbrokkelt. Met het inkomende tij en een almaar hollere shorebreak besluit ik er dan ook maar uit te gaan. Tijd om wat foto’s te schieten.

Bootcamp Offshore

De volgende morgen worden we op Fistrall Beach getrakteerd op mooie offshore peaks en zowaar een hoop zon. Tegen alle verwachtingen in is het gewoon lekker T-shirt weer. Fistrall is een populair strand met een hoop volk, maar doordat het zo groot is pakken we meer dan genoeg goede golven. Na een lekkere sessie van dik drie uur is het tijd om te chillen en de gerepareerde boards van Fabian en Pascal op te halen. Op de weg terug van de fabriek zien we net naast de haven in Newquay een paar mooie lijnen lopen zonder al teveel volk. Een mooie spot voor nog een korte sessie en bovendien een goede locatie om wat platen te schieten. Moe en voldaan rijden we uiteindelijk weer terug naar het appartement. Eenmaal thuis blijkt het helemaal af te gaan voor de deur. Met nog krap anderhalf uur voor het donker duiken Pascal en ik er nog ff in voor misschien stiekem wel de beste sessie van de trip. Cleane overhead wanden met bijna geen zuchtje wind, yeah!

De volgende morgen begroeten we met een zekere verwachting. Volgens de voorspellingen, die vooralsnog aardig kloppen, zou dit de grootste dag moeten zijn. De ochtendsessie is nog in uncrowded net overhead surf, maar als het goed is zal de swell gedurende de dag verder groeien. Ik besluit eerst wat platen te schieten terwijl gastheer Rico voor wat filmbeelden zorgt. Geheel volgens de voorspelling neemt de golfhoogte ongeveer per set toe, helaas doet de wind hetzelfde. Terwijl de boys er net uitkomen besluiten Rico en ik toch ook nog ff een paar bakken te scoren. Na de rockjump liggen we tussen een paar stevige Engelse bakken met locals die ons bemoedigend toejuichen tijdens het aanpeddelen. Goede fun, maar als de wind nog wat tandjes toeneemt en ik een paar keer goed te grazen ben genomen, is het tijd voor een nieuwe spot met meer beschutting.

De volgende dagen zijn condities weer wat rustiger. Naast de nodige sessies op Fistrall besluiten we het naast gelegen Crantock eens uit te checken. Hoewel de golven er lager zijn is het door het gebrek aan crowds toch prima surfen. Rico zorgt zoals iedere dag voor de nodige filmbeelden die ‘s avonds, onder het genot van de nodige drank, worden geanalyseerd. Op de laatste volle surfdag zijn Nigel en Rico ook weer aanwezig om te filmen en ons kritisch te bekijken.

Barrel Pascal
We surfen zelfs nog een aantal ‘heats’ tegen elkaar die we later op de dag aan de hand van de beelden zelf jureren. Die avond komt ook Nigel ff buurten in ons appartement om de filmbeelden van de afgelopen week met ons door te spreken. Na het eten worden we om de beurt door hem apart genomen voor de nodige feedback. Altijd goed om van iemand met zo’n staat van dienst te horen wat je goed, maar vooral wat je fout doet. Bijzonder leerzaam zo blijkt want we krijgen allemaal een aantal tips waar we echt wat mee kunnen. De laatste ochtend pakken we nog snel een leuke sessie mee in cleane golven van een metertje. Op de weg terug realiseer ik me wat een top week we gehad hebben. Elke dag surf, van klein tot groot en van clean en windstil tot snoeiharde offshore. De regio rond Newquay heeft echt veel surfpotentie, de natuur is prachtig en de locals zijn toffe gasten die het vooral mooi vinden dat een paar Hollanders op bezoek zijn voor de golven. Tanx Rico en Nigel, we komen snel weer terug!

 van