20-06-2023 - Nieuws

Bosch eBike Systems breidt het smart systeem uit

 • Nieuwe compacte aandrijving Performance Line SX voor eGravel Bikes, eUrban Bikes en lichte eMTB’s
 • Meer rijcomfort in de stad: de Active Line en de Active Line Plus zijn nu onderdeel van het smart systeem
 • Purion 200: bedieningseenheid en kleurendisplay in één, Kiox 500: groot display voor trektochten of dagelijkse ritten
 • Geïntegreerde elektrische schakelconcept eShift voor naafversnellingen
 • Hoge energiedichtheid bij een laag gewicht: de nieuwe accu’s CompactTube 400 en PowerMore 250

Lichtere en stillere aandrijvingen, volledig verbonden kleurendisplays, compactere accu’s: dit zijn slechts een paar van de talrijke productinnovaties die Bosch eBike Systems presenteert voor eBikes met het smart systeem. In het modeljaar 2024 breidt de onderneming het modulaire portfolio van het smart systeem uit en zet tegelijkertijd groots in op de digitale mogelijkheden binnen dit systeem. In de stad of op het platteland: met de nieuwe producten en digitale functies stelt Bosch eBikers in staat om in alle rijsituaties van maximale flow te genieten.

“Het smart systeem staat voor de digitale toekomst van eBiken. Hiermee versmelten de fysieke en digitale eBike-ervaring. Om eBikers te blijven inspireren, breiden we het smart systeem voortdurend uit met nieuwe hardware en digitale functies”, licht Claus Fleischer, directeur van Bosch eBike Systems, toe. “In het komende modeljaar hebben we passende productinnovaties voor minimalistische eGravel Bikes, stijlvolle eUrban Bikes en lichte eMountainbikes – voor nog meer comfort en langdurig rijplezier.” 

Het lichte gevoel van eBiken Lichtgewicht eBikes zijn in de mode: op de trail en bij snelle trainingsrondjes bieden ze een beter bedieningsgemak en nog meer wendbaarheid, terwijl ze in de stad punten scoren met hun slanke uitstraling en het extra voordeel dat ze gemakkelijker mee te nemen zijn naar de kelder of de bovenwoning. De nieuwe drive unit Performance Line SX is speciaal ontwikkeld voor lichte eMTB’s, eGravel Bikes en eUrban Bikes. Hij combineert een hoog vermogen met een laag gewicht – wat hem de Bosch-aandrijving maakt met de hoogste vermogensdichtheid. Met zijn bijzonder stille en natuurlijke ondersteuning combineert de Performance Line SX het rijgevoel van een normale fiets met de voordelen van een eBike. In combinatie met de nieuwe rijmodus Sprint is hij net zo geschikt voor sportieve ritten als voor vlot fietsen door de stad. De benodigde energie daarvoor wordt geleverd door de eveneens nieuwe accu CompactTube 400, die optimaal is afgestemd op de Performance Line SX. Wie langere afstanden te overbruggen heeft, kan met de Range Extender PowerMore 250 zijn actieradius met nog eens 60 procent vergroten. Samen met de Performance Line SX, de CompactTube 400, de System Controller en de Mini Remote (Dropbar) weegt het hele aandrijvingssysteem slechts ongeveer vier kilogram.

De Active Line-aandrijvingen in het smart systeem verhogen het rijcomfort Vanaf de zomer van 2023 zijn de drive units Active Line en Active Line Plus in het smart systeem ook beschikbaar voor eCity en eTrekking Bikes. Als de stilste aandrijvingen in het portfolio van Bosch eBike Systems zijn ze ideaal voor ontspannende ritten. Dankzij het gevoelige sensorconcept reageren de nieuwe drive units gevoelig op het rijgedrag en zorgen zo voor soepel wegrijden. Terwijl de Active Line geschikt is voor stadsritten, wordt de krachtigere Active Line Plus ook aanbevolen voor langere tochten buiten de stad.

Eenvoudig en comfortabel schakelen met eShift
Het elektrische schakelconcept eShift, dat vanaf najaar 2023 ook beschikbaar is voor eBikes met het smart systeem met naafversnellingen, verhoogt ook het rijcomfort. Dat maakt het schakelen gemakkelijker en comfortabeler: eBikers kunnen simpelweg trappen en de gewenste versnelling kiezen. Het smart systeem zorgt ervoor dat altijd optimaal geschakeld wordt. eShift voor het smart systeem zal eerst beschikbaar zijn voor schakelsystemen van Rohloff, 3×3 en Enviolo.

Lichte accu’s, veel flexibiliteit
Of het nu voor sportief gebruik is, voor pendelen naar kantoor of op tochten: met de nieuwe accu’s voor het smart systeem vinden eBikers voor elke situatie de juiste accu. De nieuwe, optimaal op lichte eBikes afgestemde CompactTube 400 weegt slechts ongeveer twee kilogram, maar levert met 400 wattuur voldoende energie voor trailrides, trainings- of stadsritten met de nieuwe Performance Line SX. Als eBikers een langere tocht plannen, vergroot de Range Extender PowerMore 250 de actieradius met 250 wattuur. Deze is ongeveer zo groot als een bidon en kan meestal door een dealer achteraf op het frame worden gemonteerd. Ook nieuw zijn de PowerPack 400 Frameals kleinste en lichtste frameaccu van Bosch eBike Systems (400 wattuur, circa 2,2 kilogram) en de bagagedrageraccu’s PowerPack 400 Rack en PowerPack 500 Rack (respectievelijk 400 en 500 wattuur). Deze laatste heeft verbeterde diefstalbeveiliging en een slanker design, en is daarom zeer geschikt voor ritten met de eCity Bike.

Bovendien worden alle accu’s in het smart systeem in de toekomst geleidelijk uitgerust met mogelijkheden voor DualBattery: dit betekent dat de accu’s met elkaar kunnen worden gecombineerd, om een nog grotere actieradius te bereiken voor zware ladingen, lange woon-werkafstanden of uitgebreide tochten. Voor eBikers betekent dit meer flexibiliteit – of ze nu extra energie nodig hebben of liever het gewicht van de eBike laag houden, ze kunnen dit zelf beslissen.

Een nieuwe compacte lader is de 2A Charger. Hij is ongeveer 25 procent lichter en 40 procent kleiner dan de 4A Charger en kan gemakkelijk worden vervoerd en opgeborgen, zowel op tochten als naar het werk.

Geavanceerde verbonden bedieningseenheden en displays                          Met de Purion 200 presenteert Bosch een compacte bedieningseenheid die ook als kleurendisplay fungeert. Dankzij de hoge resolutie en de geïntegreerde sensor voor omgevingslicht kan alle belangrijke informatie, zoals de exacte ladingsstatus, rijmodus, tijd of totale afstand tijdens de rit optimaal worden afgelezen – zelfs bij wisselende lichtomstandigheden. Een ander voordeel: de Purion 200 kan desgewenst worden gecombineerd met een tweede display. Zo kunnen eBikers bijvoorbeeld hun trapfrequentie of snelheid laten weergeven op de Purion 200, terwijl het navigatiescherm wordt weergegeven op het tweede display – bijvoorbeeld de Kiox 300 of de smartphone op de SmartphoneGrip. Samen met de ergonomische bediening van de toetsen zorgt dit voor nog meer comfort en flexibiliteit bij langere trektochten of ritten in de stad.

Een andere nieuwe toevoeging aan het display-assortiment is de Kiox 500.Met een beeldschermdiagonaal van 2,8 inch is het kleurendisplay ongeveer 40 procent groter dan dat van de Kiox 300. Dankzij het grote display kan de Kiox 500 zelfs onder veeleisende omstandigheden veilig en snel worden afgelezen. Bijzonder praktisch zijn de geluidsmeldingen die gebruikers, bijvoorbeeld tijdens de navigatie, signaleren wanneer zij afwijken van de geplande route of wanneer zij op hun bestemming aankomen. In de toekomst kunnen eBikers het display op de Kiox 500 en ook op de Kiox 300 via de eBike Flow-app aanpassen en zo zelf de volgorde en inhoud van de schermen bepalen.

Daarnaast presenteert Bosch eBike Systems voor het modeljaar 2024 enkele digitale functies die eBiken nog individueler en veiliger maken. Gedetailleerde informatie hierover is te vinden in het verdere persbericht in de persmap.

Beschikbaarheid van producten:

Vanaf zomer 2023:

 • Performance Line SX
 • Sprint-modus
 • Active Line
 • Active Line Plus
 • CompactTube 400
 • Purion 200
 • Kiox 500
 • Persoonlijk instelbare displayweergave op de Kiox 300 en de Kiox 500
 • 2A Charger

Vanaf herfst 2023:

 • PowerMore 250
 • PowerPack 400 Frame
 • PowerPack 400 Rack
 • PowerPack 500 Rack
 • Mini Remote Dropbar
 • eShift voor naafversnellingen
 • DualBattery-functie bij geselecteerde accu’s binnen het smart systeem

Klik hier voor meer informatie!


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified E-Bike Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van