Bosch eBike systems – Op zoek naar de perfecte match

Het is je vast niet ontgaan, de elektrische fiets verovert het straatbeeld in rap temp. Er rijden inmiddels zo veel varianten rond dat we goed kunnen begrijpen dat je tijdens de speurtocht naar jouw match het overzicht bent kwijtgeraakt. Welk type eBike bij jouw wensen past heeft ook te maken met de eigenschappen van het ondersteuningssysteem. Bosch eBike Systems, fabrikant van dergelijke systemen, helpt ons op weg en laat zijn licht schijnen op een aantal belangrijke eBike-varianten.

Hoge parkeertarieven, milieuzones, autovrije weekenden, noem maar op: steden doen er tegenwoordig steeds meer schepjes bovenop om te laten weten dat auto’s minder welkom zijn. In toekomstvisies over stedelijke mobiliteit staan auto’s niet langer centraal.De focus lijkt te verschuiven naar normale en elektrische tweewielers (de eBikes), die als milieuvriendelijk en flexibel vervoersmiddel de auto’s in de steden moeten vervangen.

De vraag is: kunnen ze dat ook echt? Kan een eBike je even prettig door de stad loodsen als een auto, of prettiger zelfs? Kan je met een eBike met gemak je kinderen naar school brengen en op de terugweg dertig kilo aan boodschappen oppikken? Het antwoord is, niet verrassend, simpelweg ‘ja’. De enige vraag die je jezelf hoeft te stellen, is welk soort eBike het beste aansluit bij jouw levensstijl.

De eCitybike

Ooit, in een ver verleden, vonden we het een wonder om onszelf te kunnen verplaatsen op twee wielen (je weet wel, op die fietsen met die enorme voorwielen). Deze fietsen werden vervolgens ingehaald door de uitvinding van auto’s. Nu zijn het de fietsen die de auto’s weer inhalen in de stad, zowel op technologisch als op praktisch gebied. Ze passen gewoon beter bij onze huidige moderne, milieubewuste en gezonde levensstijl.

De elektrische citybike – definitie van het stadse leven samengevat in een fiets – is zo’n voorbeeld van een tweewieler die de strijd aankan met de auto. Simpel, effectief en elegant. Dat is de essentie van dit type fiets. De belangrijkste voordelen van de elektrische citybike zijn net zo eenvoudig te beschrijven: je kan gemakkelijk door het verkeer manoeuvreren, je bespaart tijd en energie, je bent lichamelijk beter bezig dan wanneer je in de auto zit en de trapondersteuning helpt je comfortabel en zonder zweten naar elke locatie. Met een stevige drive unit en een accu, zoals in de vorm van een PowerPack van Bosch eBike Systems, verandert die tocht naar werk, vrienden en elke andere bestemming in een verademende belevenis.

Nog een leuk aspect aan zo’n elektrische citybike is dat je hem naar wens kunt uitrusten met extra technologie om je stadse fratsen een extra boost te geven. Hiervoor bestaat sinds een paar jaar het Smart-systeem, een technologisch geavanceerd systeem bestaande uit verschillende componenten die onderling samenwerken. Middels het Smart-systeem rust je je elektrische citybike bijvoorbeeld uit met navigatie, diefstalbeveiliging, meer gecontroleerd remmen en andere handige functies die je sneller en veiliger de stad laten doorkruisen.

De eCargobike

Waar de elektrische citybike zich specialiseert in het vervoeren van puur jouzelf, richt zijn grote broer zich ook op het vervoeren van eventuele aanhang. De elektrische cargobike is een elektrische bakfiets, maar dan eentje die vooruitvliegt, onafhankelijk van de hoeveelheid tassen of kinderen in de bak voorop. Zo verplaats je tot wel honderd kilo moeiteloos van A naar B – of deze letters nu staan voor de supermarkt, de basisschool of het huis van opa en oma.

Net als bij de elektrische citybike bestaat de elektrische cargobike in essentie uit een drive unit met motor, een regeleenheid, sensoren, een accu en een display. Het display maakt de bediening mogelijk en fungeert tegelijk als fietscomputer. Sinds kort kan ook de Cargo Line van Bosch eBike Systems gebruikmaken van het eerdergenoemde Smart-systeem, waarmee je comfortabeler, veiliger en duurzamer dan voorheen over de weg zoeft.

Naast dat ene woord, moeiteloos, is de elektrische cargobike gewoon erg praktisch. Geen files, geen parkeerplekstress. Dankzij de trapondersteuning kun je een mooi gemiddelde aanhouden van rond de 20 à 25 kilometer per uur en leg je gemakkelijk iets grotere afstanden binnen de stad af. Daarnaast is het, als je kinderen voorin hebt, ook nog eens een hele gezellige boel onderweg. Terwijl je lekker uitwaait en praat met je kleine passagiers, merk je dat ze op en top genieten van de rit. Voor hen is zo’n bak en het uitzicht dat ze hebben een ware sensatie en begint telkens een nieuw avontuur als ze aan boord klimmen. En daarmee voor jou natuurlijk ook.

Een hoop functies van het Smart-systeem zijn in aangepaste vorm beschikbaar voor de elektrische cargobike, zodat ze ook perfect werken bij zware ladingen. Stel dat je inderdaad zwaarbeladen op weg gaat. Je schakelt de Cargo-modus in via je display of smartphone met de eBike Flow-app, waarmee je tot 400 procent van je eigen vermogen als trapondersteuning krijgt en makkelijk op gang komt vanuit een stilstaande positie. Met een koppel van maximaal 85 newtonmeter rijd je krachtig over straten en kleine hellingen, tot je afstapt voor een redelijk steile brug.

Geen nood, want met de slimme loopondersteuning duw je je elektrische cargobike en lading gemakkelijk omhoog. En geen zorgen dat de fiets tijdens het duwen terug rolt: daartegen beschermt de Hill Hold-functie. Aan het eind van de afdaling van de brug heb je best wat snelheid verzameld en moet je flink remmen. De ABS Cargo-technologie helpt je om dit zo veilig mogelijk te doen zonder dat je voorwiel blokkeert. Met alle ondersteuning arriveer je relaxed en vol vertrouwen op je bestemming.

De eMTB

Tegenover het drukke stadsleven staat de rustige natuur, voor veel stedelingen een oase om op vrije dagen naartoe te trekken. Dit kan natuurlijk prima op de fiets, maar voor sommigen is een simpele tweewieler niet genoeg. Mountainbikers beleven de natuur op een intense manier en genieten van de wind in hun haren, terwijl ze trail na trail trotseren. Heb jij ook zo’n avontuurlijke kant in het weekend of wil je die ontdekken? Een elektrische mountainbike, de eMTB, neemt je net als een normale mountainbike mee de wilde natuur in, maar dan net een versnelling hoger.

Net als bij elke eBike geniet je op een eMTB van een stevige trapondersteuning. Maar in plaats van dat je simpelweg gemakkelijker fietst, maakt de eMTB een betere verdeling van je energie mogelijk. De kracht die je bespaart, kan je juist weer inzetten om verder, sneller, langer en zelfs avontuurlijker te mountainbiken. Steile hellingen die je met een normale mountainbike laat liggen, kan je met een elektrische mountainbike namelijk vaak wél meepakken. Een extra rondje, daarvoor heb je nog makkelijk energie. Je daagt jezelf meer uit en haalt zo uiteindelijk extra plezier uit het mountainbiken.

Koppel de elektrische mountainbike aan de technologie van het Smart-systeem en hij verandert van een simpele fiets naar je grootste supporter. Doorkruis je verschillende terreinen en hellingen? De eMTB-modus geeft je automatisch de juiste kracht die je op elk moment nodig hebt. Snel remmen op lastige ondergrond? De ABS Trail-technologie helpt je veilig en gecontroleerd snelheid te minderen. Steile heuvel? De loopondersteuning en Hill Hold doen hun ding. Al deze technologie geeft je de vrijheid om meer energie te steken in het leuke deel: het ontwikkelen van je techniek.

De technologische revolutie

Welke fiets er ook bij jouw leven past, we weten één ding zeker: zelfs met de geweldige technologie die al beschikbaar is staan we nog altijd aan het begin van de eBikerevolutie. Als eerste keuze voor dagelijkse routes door de stad, voor plezierige tochten buiten de stad of voor sportieve avonturen in de bossen, zijn ebikes vol op weg naar werelddominantie – en we zien niets liever dan dat. Bosch eBike Systems is ervan overtuigd dat met de juiste technologie iedereen kan profiteren, waar je je fiets ook voor gebruikt. Samen fietsen we zo richting een duurzame, comfortabele en veilige toekomst.


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified E-Bike Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van