15-06-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Brabantse Strade Bianche: Één voor de bucket list

De voorvreugde op de Brabantse Strade Bianche was bij ons al weken enorm groot. We hadden al de nodige vrienden en zakelijke partners gemotiveerd met ons enthousiasme om mee te rijden over de gravelpaden van het Brabantse land.

Tekst & Beeld: Marcel Liu – Licello 

De afzeggers moeten we echt zeggen dat ze iets hebben gemist. Gelukkig is er volgend jaar weer een BSB: een magnifieke tocht om op je bucketlist te zetten. Drie jaar geleden bestond wielerclub Mill 50 jaar. Het bestuur en leden vonden dat ze wel eens iets anders konden organiseren. Zo ontstond de Brabantse Strade Bianche. In dat jaar startten ze met zo’n 75 starters. Anno 2017 in hun 3e editie was er een mix van 300 wielrenners, graveleurs en cyclocrossers gekomen om deze ontzettende leuke en mooi tocht te komen rijden. En laten we niet vergeten te zeggen dat deze tocht zeer geschikt is voor retrofietsen!

Strade Bianche 2

We pakten de avond ervoor nog even een punkrock optreden van de band Camp High Gain mee. Het nachtje was rock en de ochtend was – lekker vroeg – roll. Maar ‘s nachts een rocker, ‘s ochtends ook een rocker. Met 5 uur slaap, meerdere koppen koffie en een flinke dosis voorvreugde stonden we om 9 uur in Mill. Gelukkig voor ons waren de starttijden alleszins redelijk en konden we tot 10:00 los rollen om van deze warme dag te genieten. De meesten van ons besloten het net als de deelnemers in de Toscaanse versie op de racer te doen. Wij kozen ervoor de 80 km te rijden, dit omdat we een aspirant meenamen: een jonge wielersport superstertalent van 12 jaar ging mee in het wiel. Uiteraad is er aan iederéén gedacht en zo kun je uit diverse mooie afstanden kiezen, namelijk uit 55 – 80 of 120 km. Een goed uitgepijld parcours leidt je avontuurlijk over verharde, rustige wegen en over Brabantse Strade Bianche veld- en grindpaden in het mooie Brabantse land. Net als de Strade Bianche in Toscane. De lengte van de niet verharde stroken werden steeds duidelijk aangegeven, zodat je weet hoelang de desbetreffende strook is. Uit de voorafgaande edities is gebleken dat dat door de deelnemers zeer werd gewaardeerd.

Strade Bianche 3

Honderd procent door ons gewaardeerd, en ook zeker door anderen, was de goed getimede voedingszone bij Mioch cycling, één van de sponsoren in de achtertuin. Een kop koffie en een heerlijk stukkie vlaai was er voor een zacht prijsje te nuttigen. Verder kon je je zakken en bidons vullen met sportrepen, sportdrank en koud water. Na een goed oponthoud gingen we weer fris en aangesterkt voor de tweede deel van de tocht. Al vrij snel in de tweede helft had Duuk, ons jonge talent, opeens twee maal een lekke achterband, het was ons niet duidelijk waardoor. Maar op onverharde paden kan het door alles komen, aan de 25mm banden zal het niet gelegen hebben. Het was de gehele dag zo genieten van de rust om ons heen en de bijzondere beleving in eigen land. Laat deze kans op een unieke ervaring en een goed uitgezette toer je niet ontgaan. De tocht is het perfecte voorproefje voor als je een keer wilt deelnemen aan de échte Strade Bianche in het Toscaanse heuvellandschap.

Bij de eerste edities nog een geheime parel onder de toertochten, inmiddels bekend in heel Nederland bij de echte liefhebbers. Ben je geïnteresseerd in deze tocht hou de site van www.wielerclubmill.nl of www.brabantsestradebianche.nl dan in de gaten. 

 van