02-12-2019 - Kitesurfen, Leesvoer

Brainwaves van Jalou Langeree

Jalou Langeree (29) is een veelzijdig mens. Kiteboarden is voor de voormalig wereldkampioene waveriden altijd meer geweest dan podiumplaatsen en browniepunten scoren. De sport is voor haar juist het ideale instrument gebleken om zich op heel diverse vlakken te ontwikkelen. Sportief, zakelijk én persoonlijk. Een vraag die haar de laatste tijd bezig houdt: wat maakt écht gelukkig in een wereld waarin PR, sociale media en zelfpresentatie steeds belangrijker zijn geworden? We laten in dit artikel de beelden en gedachtenkronkels voor zich spreken.

Brainwaves van Jalou Langeree

Pas op voor FOMO

‘Wij leven in een maatschappij waarbij wij continu willen groeien, vernieuwen, verbeteren en de lat steeds hoger leggen voor onszelf. Dit gebeurt op zakelijk gebied, maar ook privé. We willen allemaal heel veel maar hebben chronisch tijd te kort. Wij proberen op te botsen tegen de perfecte levens die wij dagelijks op social media voor bij zien komen. Dat put je uit demotiveert en geeft je een FOMO-gevoel: een Fear of Missing Out. De grote vraag is niet: ‘hoe kun je meer volgers en likes scoren’ maar ‘waar haal jij echt voldoening uit?’’

Brainwaves van Jalou Langeree

Laat sociale media niet je leven domineren

‘Al dik 17 jaar ben ik verslingerd aan het kitesurfen. De sport heeft mij doen groeien en heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Het grote verschil tussen nu en 2002 zijn de sponsorverwachtingen of veranderde eisen die gesteld worden. Vroeger was je al interessant als je knap kon varen, nu liggen de verwachtingen hoger sinds de komst van social media. Er wordt verwacht dat je actief bezig blijft met het creëren van content en deze ook consistent blijft posten om je publiek te houden en te laten groeien. Voor jong aanstormend kitetalent kan dit best een hele kluif zijn. En niet iedereen is hier even handig in.’

Brainwaves van Jalou Langeree

Zie het als leerzaam experiment

‘Het kost wat tijd en energie om de handigheid te vinden in het editen en het inspelen op jouw publiek en wat wel en niet werkt. Ik ben er nu achter dat tegenwoordig korte clips van 30 seconden heel lekker gaan op Instagram. Veel mensen nemen niet meer de tijd om rustig drie minuten lang naar een clip te kijken. Dan komen we weer terug op het drukke leven van de alledaagse mens. Persoonlijk ben ik ook blij dat al deze taken deel zijn van mijn carrière als pro kitesurfer. Ik heb zoveel geleerd met betrekking tot het schrijven van verhalen, fotografie, beelden editen, communicatie met magazines en sponsoren. Het is voor mij een grote leerschool en tot op de dag van vandaag leer ik nog steeds.’

Brainwaves van Jalou Langeree

Maak er een wedstrijdje van, maar geniet

‘Soms voel ik mij echt een oude rot in het vak. Dan heb ik het niet over mijn kiteniveau maar over wat ik tot nu toe gedaan en mee gemaakt heb in de sport. Het varen van de world cup is daar een groot onderdeel van. Drie wereldtitels verder, en nog steeds vind ik het een leuk spelletje. Daarom besloot ik om in september nog mee te doen aan de GKA in Mauritius, wat overigens mijn favoriete locatie is voor een wedstrijd. De perfecte golven plus een groot deelnemersveld is wat het aantrekkelijk maakt. Oh en ook: ik had nog nooit eerder gewonnen in Mauritius. Het was de enige GKA wedstrijd waar ik in 2019 aan mee heb gedaan. Stiekem miste ik het competitieve spelletje wel: iets wat heerst in de familie Langeree. Zelfs mijn moeder maakt overal een wedstrijdje van.’

Brainwaves van Jalou Langeree

Wees blij met wat moeder natuur je geeft, maar ga af en toe voor de jackpot

‘Verschrikkelijk verwend ben ik qua kite-condities. Toch voel ik mij zeker niet te goed voor de Noordzee. Kitesurfen bij mijn locale clubbie de KSN in Noordwijk vind ik nog steeds heel leuk. Helemaal nu we een clubhuis hebben die het hele jaar mag blijven staan. We hebben warme douches die de frisse najaarssessies alleen maar aantrekkelijker maken. Toch snak ik soms weer naar die perfecte golf waar je vijf, zes turns op kan maken zonder je kite te hoeven gebruiken door de schuin aflandige wind. One Eye in Mauritius is zo’n locatie. Ik hou van deze spot, vooral tijdens wedstrijden, omdat je dan de spot voor jezelf hebt en niet continu een veldslag aan het voeren bent met andere onwetende kiters of windsurfers die letterlijk schijt hebben. Die perfecte golf en een lege line-up: beter wordt het niet.’

Brainwaves van Jalou Langeree

Blijf openstaan voor het onbekende: daar groei je door

‘Ik wil blijven vernieuwen en mijn horizon verbreden. Ik hou van avontuur, de cultuurshock en het kiten op nieuwe bijzondere locaties. De voorbereidingen en de uitdaging om er te komen vind ik alleen al leuk. De opwinding over wat we allemaal wel of niet meemaken en welke condities we gaan aantreffen. Het onbekende drijft mij. Niets mooiers dan megacondities scoren in the middle of nowhere. Dat is waar het bij mij om draait. Dit is na al die jaren mijn grootste motivatie in het kitesurfen.’

Brainwaves van Jalou Langeree

 

Tekst: Jalou Langeree

Beeld: Ydwer van der Heide

Dit artikel komt uit Access #4 van 2019. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van