BRAVOURE – een nieuw duurzaam fietskledingmerk

BRAVOURE Cycling Wear is ontstaan uit het idee dat actief bezig zijn in en genieten van de natuur op de fiets mogelijk moet zijn op een duurzame manier. Als wij en volgende generaties willen blijven fietsen in de prachtige natuur dan moeten we die niet alleen schoonmaken en schoonhouden, maar ook doelbewust beschermen.

Bravoure Cycling Wear

Fietskleding

De meeste fietskleding wordt op dit moment nog steeds gemaakt van nieuw gemaakt polyester, lycra en andere soortgelijke materialen. Dit zijn allemaal kunststof materialen gemaakt van olie in combinatie met andere – vaak schadelijke – chemicaliën. Buiten dat olie alsmaar schaarser zal worden, is het gebruik ervan ook enorm belastend voor onze planeet. De productie van traditionele fietskleding is in de basis dus zeer vervuilend. Daarnaast is de ‘plastic soup’ in onze oceanen een groot probleem.

BRAVOURE wil deze twee problemen tackelen en heeft als missie: de groei van plastic afval tegengaan en de vervuilende (fiets)mode-industrie veranderen. BRAVOURE volgt daarom de route van slow fashion en biedt uitsluitend kwalitatief hoogwaardige, functionele en tijdloze dames- en herenfietskleding aan. Kleding die voor een zo groot mogelijk deel gemaakt is van gerecyclede materialen en die door de kwaliteit en het design meer dan een seizoen mee kan.

Duurzaamheid

Daarnaast kijkt BRAVOURE naar de duurzaamheid van alle bedrijfsprocessen. Zo vindt de productie plaats in Italië – een Europees niet lagelonenland – en is gekozen voor stoffen van Italiaanse leveranciers. Hiermee is niet alleen de kwaliteit gewaarborgd maar worden ook de transportkilometers, en daarmee de CO2 uitstoot, zo laag mogelijk gehouden.

De verzending van de kleding naar klanten gebeurt volledig wegwerpplasticvrij door middel van een herbruikbare RePack verzendzak, met daarin een extra beschermende laag van gerecycled papier. Bovendien vindt de bezorging in Nederland – waar mogelijk – plaats door fietskoeriers.

Als er iets kapotgaat hoeft de kleding in veel gevallen niet meteen weggegooid te worden maar is het vaak nog prima te repareren. Daarom wordt er in samenwerking met een lokale partner een reparatieservice aangeboden. Heeft een kledingstuk uiteindelijk toch het einde van zijn nuttige leven bereikt, dan kan het aan BRAVOURE geretourneerd worden tegen ontvangst van een tegoedbon. Het artikel wordt dan, afhankelijk van de staat en huidige mogelijkheden, geup- of gerecycled.

Ook wil BRAVOURE de bewustwording onder fietsers over onderwerpen als overconsumptie, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid vergroten. Daarom wordt er uitsluitend met vaste collecties gewerkt. Naast de eerste en al leverbare Rouleur collectie zullen er nog twee aanvullende collecties volgen. Bovendien zal er op korte termijn custom kleding, eveneens gemaakt van gerecyclede materialen, leverbaar zijn. En om zo transparant mogelijk te zijn over de gebruikte materialen is op de website te lezen wie de fabrikant is, wat de samenstelling van de materialen is en welke certificaten er van toepassing zijn.

Bravoure Cycling Wear

Meer informatie over BRAVOURE en de collectie is te vinden op de website van BRAVOURE, klik hier voor de website.


Voor meer wielren en mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wielrenblad en Up/Down zijn beide ook online te bestellen in onze webshop, klik hier voor de webshop. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van