16-04-2018 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Bucket trail: De Stelvio

We hebben goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat deze buckettrail een enorme hufter van een rit is waar je nog een paar dagen last van zal hebben. Het goede nieuws is dat je voor twee tientjes het ergste deel van deze trail – de klim de Stelvio – kan afsnijden door een shuttle te boeken en dat het een waanzinnig avontuur is hoog bovenin de bergen van Italië. Een van de absolute klassiekers en daarom moet je hem een keer hebben gedaan! De start van de eigenlijke Goldseetrail ligt bovenop de Stelviopas op de grens van Italië en Zwitserland.

Tekst: Bas Rotgans // Foto’s Ydwer van der Heide

De beste plek om te starten is vanuit Prato allo Stelvio. Parkeren kan je bijvoorbeeld op de Via Pineta. Dat ligt hooguit honderd meter van Baldi Sport op de Via Nuova waar de shuttledienst van Südtirol je kan oppikken. De shuttle is altijd om half acht ‘s ochtends bij Baldi. Hier zijn verder geen faciliteiten, maar op het dorpsplein zit een prima café/bakker/gelateria, Café am Platzl, om bij te tanken na de rit. Houd bij de fietsende start rekening met het feit dat je 2000 meter moet klimmen voordat je op de Stelviopas zelf staat. In verband met de drukte vanwege wandelaars op de trail is het verstandig voor half negen, of ná drie uur ‘s middags, in te droppen en te zorgen dat je voor tien uur ‘s ochtends bij de Furkelhütte bent.

In verband met de benodigde tijd voor het uitrijden van de hele beschreven trail zouden wij alleen de vroege optie nemen. Bedenk je ook dat je in hoogalpine terrein bent. Het temperatuurverschil tussen Prato en Stelvio kan zomaar twintig graden zijn en het weer kan makkelijk omslaan (in gewone mensentaal: het is superkoud bovenop de pas). Zorg voor een waterdicht jack, neem een paar reddingsdekentjes, voldoende water en eten mee in je rugzak en zorg dat je een telefoonnummer van de regionale reddingdienst (112) hebt opgeslagen.


Südtirolbike heeft een kantoor in Mals im Vinschgau (kwartiertje rijden met de auto) waar je ook goede bikes kan huren, maar na telefonisch overleg kunnen zij ook een bike voor je meenemen. Kosten voor de shuttle bedragen tot drie personen zestig euro, of 18,50 euro per persoon vanaf vier personen. De shuttle naar de Stelviopas rijdt alleen op dinsdag en vrijdag. Op overige dagen zijn er shuttles te boeken naar andere startpunten.

Baldi Sport
Via Nuova 19 Prato allo Stelvio,

trail mountainbike stevlio

buck buckettrail stevlio

 

Starten op de Stelviopas

1. We parkeren onze auto bij de parkeerplaats op de via Pineta in Prato. Hoewel, parkeerplaats? Je zet ‘m gewoon naast de weg in het gras. Prato is een extreem rustig dorp, je auto staat hier prima. Ga je fietsend de Stelvio op? dan ga je linksaf. neem je de shuttle bij Baldi, dan ga je rechts.

2. Gewoon de borden ‘Passo Stelvio’ volgen. Langs het dorpspleintje, maar het is nog te vroeg om koffie te halen bij ‘Am Platzl’. dit gaat voorlopig nog wel even pijn doen. Iets buiten het dorp begint de weg wat steiler omhoog te gaan. de komende vijfentwintig kilometer deze weg blijven volgen.

3. In Gomagoi gewoon rechtdoor blijven rijden. Iets na de tunnel vlak achter Gomagoi vind je de eerste haarspeldbocht. Het bordje met ‘48’ betekent dat er nog 47 volgen. Tanden op elkaar, je kan dit! Gewoon de grootste en meest voor de hand liggende weg blijven volgen. Trek je niets aan van het volk dat met de shuttlebus langskomt.

Stelvio

4. Bovenop de Passo Stelvio zijn talloze restaurants en barretjes met eten en drinken. daar heb je op dit moment enorme behoefte aan. ook het moment om iets warms aan te trekken, want het is hier ijskoud! Maar verspil niet te veel tijd. Je wilt uiterlijk om negen uur aan de trail beginnen.

5. Volg naar rechts het steile paadje naar boven richting Rifugio Garibaldi (een berghut). Je bent een baas als je hier nog omhoog fietst, maar vergeet niet dat je op bijna drieduizend meter zit: hier is weinig zuurstof. Als je de heisa van de pas zelf wil ontvluchten kan je bij de Rifugio wat drinken en eten. Schuin naar rechts vervolgt de trail zijn weg. In het begin zijn er nog meerdere sporen, maar die voegen zich al gauw samen tot een singletrack.

05-Schermafbeelding 2015-02-17 om 23.00.32

6. Hierboven is de trail nog niet al te moeilijk om te rijden, maar je moet geen last hebben van hoogtevrees. naast het pad loopt de berg weliswaar niet supersteil af, maar het gaat echt heel erg diep naar beneden. ook de extreem weidse uitzichten kunnen voor wat desoriëntatie zorgen. Toen wij er waren zorgden juist bewolking en nevel voor een moeizame balans en coördinatie.

06-Schermafbeelding 2015-02-17 om 23.01.42

7. Vanaf hier volgt even een erg moeilijk stuk van de route. Grote rotsblokken en passages waar je niet wilt vallen. Gelukkig zijn we bijna bij de Furkelhütte, voor wat eten en drinken.

07-bas checking out the route

8. Vanaf de Furkelhütte volg je de grindweg. Bij een splitsing houd je links aan. Vanaf hier volgt weer een stevig stukje klimmen.

9. Een open plek op de grindweg steek je recht over, na niet al te lang verandert de weg in een pad langs een vrij steile helling.

09-bas climbing inbetween 2

10. Nog meer klimmen.

10-bas climbing rocky section

11. De trail varieert enorm. Van stukken die je heel goed kan rijden tot stukken waar je veel van je fiets af moet. Soms moet je door speciale koeiensluizen heen. Fiets op het achterwiel en hij past door het hekje.

11-bas open fiel 4

12. Stilfser Alm is je enige alternatief om nog aan wat eten en drinken te komen onderweg. Tijdens onze tocht was het gesloten, maar het was dan ook een doordeweekse dag met slecht weer en het was erg laat in het seizoen.

12-sign root 13 stelviopas

13. Na Stilfser Alm komt er weer lekker flow in de trail, maar toch zijn er af en toe nog stukken – met name kleine klimmetjes – waar je even van je bike moet.

stelvio trail mountainbike

14. Dit is een van de laatste stukken klimmen. Rij helemaal door tot achterin het dalletje, daar ligt een haarspeldbocht. Kom niet in de verleiding het pad te nemen dat een afstekertje lijkt.

15. Vanaf hier begint het erg lekker te lopen. Een prachtige trail door de bossen. Maar de trail is volledig natuurlijk, evenals de bochten, dus je kan er met te veel snelheid ingaan. Blijven opletten. Fotograaf Ydwer had hier bijna een aanvaring met een koe. Houd dus zelfs een oogje op het niet gevaarlijk ogend wild.

16. De flowy trails gaan langzaam maar zeker over in steilere en technischere trails naar beneden. Spaar je krachten, want je moet nog ongeveer 1000 hoogtemeters afdalen! Als de trail aankomt bij een klein boerderijtje, volg je één haarspeldbocht de weg en kort daarachter vind je aan de rechterkant het vervolg van de trail.

16. flowy trails stevlio

17. Vanaf hier mag het gas wijd open, maar de trail is technisch en het heeft de nodige verrassingen: rockgardens, wortelsecties en off-camber stukken. Houd je hoofd erbij en houd de vingers aan de rem.

18. Al zigzaggend vervolg je het pad naar beneden. Aangezien je de bewoonde wereld nadert: kijk een beetje uit voor wandelaars.17-ydwer root section 1

19. Jammer genoeg is het laatste stukje ‘gewoon’ over de weg. Maar dankzij de afdaling spuit de adrenaline waarschijnlijk nog uit je oren. Dus laat je niet teveel meeslepen, je rijdt hier weer tussen het gewone verkeer.

20. Via de oude stadspoort rijden we het middeleeuwse Glurns binnen en we ploffen op een terrasje. Dat biertje is verdiend!

21. Na het biertje volgen we het aangegeven fietspad terug naar Prato. Een saai stuk, maar je deelt de weg niet met auto’s.


Informatie de Bucket Trail: Stelvio

Reistijd: 11 uur enkele reis vanaf Amsterdam. Vliegen kan op Bolzano.
Tijdsduur: Goldseetrail circa 3 tot 5 uur, klim van Prato naar de Stelviopas circa 3 uur.
Afstand: 64 kilometer
Hoogtemeters UP: 3.068 meter (met shuttle leg je ongeveer 1850 hoogtemeters af)
Hoogtemeters DOWN : 3.068 meter


Dit artikel over de bucket trail Stelvio is afkomstig uit het UP/DOWN mountainbike magazine #1 2015. Wil je nou altijd de leukste artikelen of meest uitdagende trails vijf keer per jaar op de deurmat krijgen? Koop dan de laatste editie in de Soul Webshop of word dan voor het gemak abonnee . Wil je liever het het magazine online lezen? Geen probleem! Download dan het magazine online via onze Soul Kiosk App.

 

 van