20-12-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Top vijf budget kitesurf bestemmingen Europa

In veel kitesurfvideo’s zie je de meest tropische plekken voorbij komen. Palmbomen, blauw water en bijna geen andere kiters op het water! Het lijkt het paradijs, maar het nadeel van deze plekken is dat ze vaak lastig bereikbaar zijn, vaak helemaal niet zo windzeker zijn en jij waarschijnlijk je spaarrekening aardig moet leegtrekken om er te komen. Het goede nieuws: voor een onvergetelijke kitesurfreis hoef je niet perse af te reizen naar het einde van de wereld. Er liggen prachtige en winderige bestemmingen naast de deur.

Top vijf beste kitespots voor een kitetrip in de zomervakantie:

5. Flag Beach – Fuerteventura

Het Canarische Eiland Fuerteventura is één van de meest windzekere bestemmingen in Europa. De naam Fuerteventura vertaalt ook naar ‘sterke wind’. Het waait hier bijna het hele jaar door. Flagbeach ligt in het noorden van het eiland en is geschikt voor kitesurfers met wat meer ervaring. Het water is choppy met kleine golven en met eb moet je oppassen voor de rotsen onder het wateroppervlak. Huur zeker een auto zodat je ook de andere spots kunt verkennen, zoals de lagoon Sotavento in het zuiden van het eiland. De beste tijd voor je kitesurfvakantie naar Fuerteventura is tussen mei en september, dan is de wind op zijn hardst. Ook kun je dan varen in een shorty (of lekker zonder pakkie) omdat de watertemperatuur rond de 23 graden ligt.

4. Esposende – Portugal

Esposende is een vissersdorpje op een halfuurtje afstand van Porto. Het ligt naast de monding van een rivier die uitkomt in de Atlantische Oceaan. Je kunt hier dus zowel op de rivier kiten als op zee. De rivier heeft heerlijk vlak water. Tel hier de thermische wind bij op en je hebt een fantastische kitespot. Op de oceaan kun je spelen in de golven. De beste tijd om Esposende te ontdekken is in de zomermaanden wanneer de thermische wind tussen de 15-30 knopen waait.

3. Leucate – Frankrijk

Aan de Côte d’Azur vind je Leucate, een bekende kitesurfbestemming met een groot en ruim strand. De beste tijd om hier te kitesurfen is in maart en april of van juli tot oktober. Het kan hier druk worden met badgasten en andere kitesurfers op het water. In de omgeving van Leucate heb je de keuze uit veel verschillende spots, zo kun je er de ene dag voor kiezen om op zee te varen en de volgende dag om over een van de meren te knallen. Dankzij de thermische Tramontana-wind die uit het noorden blaast in het voorjaar kan de wind epische snelheden aannemen tot soms tot wel 50+ knopen. Je kunt je in Leucate dan ook helemaal uitleven. Wanneer de wind uit het zuiden komt is hij meestal zo’n 20 knopen en kun je lekker over het vlakke water je freestyle tricks oefenen. De watertemperatuur ligt hier in de zomer rond de 22 tot 25 graden.

2. Porto Pollo – Sardinië

Als je over het helderblauwe water scheert in Sardinië heb je niet het gevoel dat je in Europa bent. Porto Pollo is een kleine baai aan de noordkust van Sardinië waar verschillende passaatwinden elkaar afwisselen – onder andere de Tramontana, Poniente en Scirocco. Het windseizoen is lekker lang, van april tot oktober. Verwacht hier gemiddeld zo’n 20 knopen per dag. In de zomer kun je kiten zonder wetsuit maar de rest van het jaar kun je beter wel een shorty of wetsuit meenemen.

1. Tarifa – Spanje

Met bijna 300 winderige en zonnige dagen per jaar is het niet gek dat Tarifa de kitesurfhoofdstad van Europa is. De condities zijn vaak goed doordat de wind door de Straat van Gibraltar wordt geperst en erg hard kan worden. Het kan erg druk worden in het hoogseizoen (juli en augustus) maar er zijn meer dan genoeg spots in de omgeving van Tarifa om je blij te maken. Beginners kunnen het besten gaan kiten met Poniente-wind, welke side-on is én voor kleine golfjes zorgt.


Waarom jij deze zomer in Europa blijft voor een vette kitereis?

  • Je hoeft je spaarvarken niet kapot te slaan! Je bespaart flink op de kosten voor je vliegticket.
  • Je kunt makkelijk rondreizen door Europa. Zo heb je geen visa nodig en kun je je gemakkelijk verplaatsen met het vliegtuig, trein of auto. Mijn tip: verzamel je vrienden, huur een busje en begin aan de roadtrip van je leven!
  • Een mix van kiten en cultuur. Wissel je tijd op het strand af met een bezoekje aan leuke bezienswaardigheden of toffe steden.
  • Lekker eten! De kwaliteit van eten is erg hoog in Europa. Geniet in Spanje van heerlijke tapas en lik je vingers af bij de lekkere pizza’s en pasta’s in Italië.
  • Feest na je sessie. Er is altijd wel ergens een goed feestje te vinden met fijne muziek en toffe mensen.

Dit artikel is afkomstig uit Access #2 2017. Door Lisa van Doorn, Beeld Ydwer van der Heide. Altijd op de hoogte zijn van de laatste updates? Volg ons dan ook op Facebook. Met een abonnement op Access ben je altijd op de hoogte van de vetste trips, de beste spots en de nieuwste gear!

 van