21-03-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Buit van de week: BikeComputer Pro app

De Buit van de week is een verovering voor onze lezers. Een verborgen schat die extra aandacht verdient. Wielrenblad is eropuit gegaan en heeft de producten gevonden en getest. Na het lezen van de review is het jullie beurt om de buit te veroveren, in de winkel of via de win actie die aan een review verbonden kan zijn. Elke week komt een nieuwe Buit online via onze website en Facebook pagina.

Wanneer je op onbekend terrein gaat fietsen, zonder vooraf ingestelde route, kan je al snel het gevoel voor richting kwijtraken. Je ontkomt er op zo’n moment niet aan om even langs de weg te stoppen om te bepalen waar je staat ten opzichte van je startpunt. Op sommige navigatie apparaten wordt dit pas na een aantal keer uitzoomen duidelijk, zo ook bij mijn oude apparaat. 

Gelukkig verschijnen er regelmatig smartphone-apps waarmee op de fiets genavigeerd kan worden. De eisen die ik aan een dergelijke app stel zijn: de mogelijkheid om offline-navigatie te navigeren, het bedieningsgemak, een route kunnen toevoegen, hartslagmonitoring en, niet onbelangrijk, een schappelijke aanschafprijs. Een app die op het eerste gezicht aan deze eisen voldoet is BikeComputer Pro.

Wielrenblad Buit van de week BikeComputer pro collage

Na installatie van de pro-versie op de Samsung Galaxy S4 kan de app gestart worden. Deze pro-versie is te downloaden in de Google Play-store voor € 4,99. De app heeft vorige week (15-2-’14) een update gekregen waarbij het design van de app onder handen is genomen. In de afbeelding hierboven zijn de oude (links) en nieuwe versie (rechts) naast elkaar weergegeven. Om een idee te geven van hoe de app werkt ga ik een bestaande route, welke als gpx-bestand is opgeslagen, importeren in BikeComputer Pro om hier vervolgens een route van te maken waarmee genavigeerd kan worden.

Eerst moet een kaart geïmporteerd worden van het gebied waar de route zich bevindt. Via Prefs – Kaart voorkeuren – kaartbestand selectie – offline kaartbestand wordt je doorverwezen naar de site van de ontwikkelaar waar een offline-kaart gedownload kan worden (via “download een kaarttegel”). Deze verschijnt vervolgens in het lijstje van gedownloade maps, zoals in de afbeelding hieronder te zien is. Na selectie van de juiste kaart keer je terug naar het hoofdmenu.

Wielrenblad Buit van de week BikeComputer pro collage 2

Kies nu de optie “Route” op het startscherm. Wanneer het gps-signaal van je mobiel aan staat en er is een wifi-verbinding, kan gestart worden met het maken van een route. Let hierbij op dat er een routeringsserver is geselecteerd. De routeringsserver zorgt ervoor dat de route berekend kan worden op basis van de way-points die je op het scherm zet. Op het “Route”-scherm is rechtsboven een klein icoontje geplaatst (helemaal rechts boven) waar de routeringsserver geselecteerd kan worden. De enige server die bij mij werkte was die van Google. Bij de andere servers kreeg ik de melding dat er geen verbinding met de server gemaakt kon worden.

Wielrenblad Buit van de week BikeComputer pro collage 3

Ik heb gekozen om niet van scratch af aan een route te maken maar dit te doen op basis van een te importeren gpx-bestand. Hiervoor moet op het hoofdscherm naar het “Route”-scherm worden gesprongen. Op het routescherm zitten aan de linkerkant de gpx-bestanden verborgen en aan de rechterkant de routes. De gpx-bestanden bestaan uit de werkelijk gereden tracks. Met een soepele swype vanaf de linkerkant van het scherm, kan het gpx-bestanden menu zichtbaar worden gemaakt. Ook is hier de optie beschikbaar om een gpx-bestand te importeren van de mobiele telefoon. Na selectie van het juiste gpx-bestand, wordt deze zichtbaar op het scherm. Om hier vervolgens een route van te maken, moeten de volgende niet geheel intuïtieve stappen worden gevolgd. Op het scherm staat aan de onderkant een floppy getekend. Wanneer hier op wordt geklikt, wordt het geselecteerde gpx-bestand omgezet in een route. Nadat deze route is opgeslagen, kan wederom met een soepele swype het routemenu worden geselecteerd van de rechterkant van het scherm. De zojuist opgeslagen route kan hier geselecteerd worden.

Wielrenblad Buit van de week BikeComputer pro collage 4

Indien gekozen wordt om richtinginstructies toe te voegen aan de route, kan het tricky worden. Wanneer slechts 2 waypoints zijn aangemaakt in de route (een begin- en een eindpunt), dan wordt de route herberekend tussen deze 2 punten en worden de richtinginstructies toegevoegd. Het herberekenen van de route en het toevoegen van de richtingsinstructies gaat goed zolang je van A naar B fietst, en deze punten niet te dicht bij elkaar liggen. Wanneer de route echter bestaat uit een ronde waarbij het begin- en eindpunt vlak bij elkaar liggen en er zijn geen extra waypoints in de route opgenomen, dan zal de kortste afstand tussen deze 2 punten worden herberekend. Dit betekent dat de route onbruikbaar wordt. Een work-around is om bij het vastleggen van de route extra waypoints toe te voegen. Dit kan redelijk eenvoudig. Selecteer een plek op het scherm, even vasthouden en er verschijnt een pin die wordt opgenomen als waypoint in de route. Dit kost, zeker bij een wat langere route, wel de nodige inspanning.

Uiteraard speelt dit probleem niet wanneer een nieuwe route wordt vastgelegd, omdat dan bij het maken van de route waarschijnlijk voor elke bocht een waypoint wordt vastgelegd. Wanneer dan de optie “krijg richting instructies” wordt gebruikt, zijn er voldoende waypoints in de route aanwezig om deze correct te laten herberekenen. Wanneer de zojuist aangemaakt route niet naar je zin is, kan die ook weer worden verwijderd. Let wel op, er wordt niet om een bevestiging gevraagd bij het verwijderen van een route. Weg is weg. Nadat de route is vastgelegd kan de rit beginnen. Ga naar het hoofdmenu en kies Start. Wanneer er een gps-signaal aanwezig is wordt het gps-icoontje groen en kan de tocht beginnen.

Opvallende extra’s in deze app:

  • Foto’s en waypoints welke tijdens het navigeren worden gemaakt, worden met een icoontje opgeslagen en blijven zo zichtbaar op het scherm.
  • Schermknoppen kunnen in het prefs-menu vergroot worden.

Er zitten nog meer functies in deze app, maar deze kan je het beste zelf ontdekken, voor € 4,99 kan je je geen buil vallen en verdient deze app een kans te krijgen.

Voordelen:

  • Goede app voor weinig geld.
  • Goed te bedienen tijdens het fietsen.
  • Kaarten zijn offline te bekijken
  • Duidelijk en overzichtelijk scherm (op de Samsung Galaxy S4)
  • De ontwikkelaar van de app geeft via de website snel antwoord bij vragen en/of problemen (vaak binnen een dag).
  • De Android Pro versie support Bluetooth 4.0 hartslag banden (op de website staat vermeld dat Bluetooth support voor iOS binnen enkele weken wordt verwacht).

Nadelen:

  • De schermflow is niet altijd intuïtief.
  • Er zijn nog kleine bugjes aanwezig (welke overigens niet storend zijn).

Prijs: € 4,99 (verkrijgbaar via Amazon, de App store en Google Play store)

Meer informatie: www.bikecomputer.roproducts.de

Enthousiast geworden om ook een route te rijden met de BikeComputer app? Bekijk de routes die in onze Wielrenblad magazines hebben gestaan en download de bijbehorende GPX bestanden hier: www.wielrenblad.soulonline.nl/routes

 van