13-06-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Buit van de week: Birzman Velocity

Iedere fietser heeft er wel eens mee te maken: een lekke band. Geen heel groot probleem, maar wel vervelend. Met de meeste mini-pompen krijg je slechts vijf bar in de band en met nog twee uur te gaan rijdt dat niet erg comfortabel. Wanneer je hier niet op zit te wachten, is een goede fietspomp een must-have. Als het aan Birzman ligt is het rijden op vijf bar niet nodig. Zij beweren dat je met de grasgroene, aluminium Velocity handpomp tot maar liefst 11 bar in je band krijgt.

SAMSUNG CSC

Om dat te garanderen, is er voor de pompslang gebruikt van gemaakt van een Snap-It adapter. Dit is een adapter die zich eenvoudig op het schroefdraad van het ventiel laat zetten, waardoor je de pomp niet op je ventiel hoeft te drukken tijdens het pompen. Deze adapter is bevestigd op een geïntegreerde, rubberen pompslang die normaal gesproken in de groene aluminium huls verscholen is. Als je de pomp wilt gebruiken tover je de slang tevoorschijn, die direct zorgt voor meer bewegingsvrijheid. Een groot voordeel ten opzichte van de ‘standaard’ pompjes zonder rubber slang. Met de bijgeleverde pomphouder kan je de pomp aan het frame bij de bidonhouder monteren. Om de Velocity op zijn plaats te houden is een een rubberen bandje toegevoegd waarmee je de pomp simpel los- en vast maakt.

SAMSUNG CSC

In de praktijk houdt de Snap-It adapter zich goed, ook als je al veel bar in de band hebt zitten. De pomp buigt niet door en de adapter schiet niet van het ventiel. Pompen tot acht bar is dan ook geen probleem. De aluminium pomp buis voelt sterk en degelijk aan, waardoor je zorgeloos door kan pompen. Voor je het weet heb je de maximale bandendruk bereikt. Ga dan niet door, deze pomp is in staat de band te laten knallen. De compacte Velocity, die ingeschoven 19,5 centimeter meet, heeft als enige nadeel dat de handgreep niet heel lang is. Voor mensen met grote handen kan dit storend zijn, maar ik had hier zelf geen problemen mee.

SAMSUNG CSC

Zelfs een band met Schrader ventiel, ook wel bekend als autoband-ventiel, kan met de Velocity opgepompt worden. Het voorste stukje van de Snap-It adapter kan je er af draaien en vervolgens de band oppompen. Als je normaal gesproken een ventiel verlenger gebruikt kan je geen gebruik maken van het schroefdraad dat in de adapter van de Velocity verwerkt is.

SAMSUNG CSC

De Velocity heeft zich al onderscheiden met een “Red dot honorable mention award”. Dit is een prijs die wordt uitgereikt aan producten die met gevoel voor detail en gevoel ontwikkeld zijn.

SAMSUNG CSC

Prijs: € 32,95

Meer informatie: www.birzman.nl

Winnen
Wil jij ook een award winnend product mee op je fiets? Reageer dan bij de Facebook comments hieronder en vertel jou meest vreemde lekke band ervaring en win een van de drie beschikbare Birzman Velocity pompen.

SAMSUNG CSC

 van