02-08-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Buit van de week: Birzman Zacoo Maha IV

De Birzman Zacoo Maha. Een prachtige naam voor een over het algemeen wat lomp product; de fietspomp. Deze Birzman is een elegante vloerpomp waarbij de luchtcilinder, heel ergonomisch, onder een hoek van 5 graden staat. Je pompt dus in een wat natuurlijker houding. Dat is tenminste de belofte van Birzman, ik ben zelf 2 meter lang en dan blijft de houding altijd onnatuurlijk voelen.

Buit_van_de_week_birzman_zacoo_maha_IV_9

Kenmerkend zijn het houten handvat, de Snap-it ventielkoppeling, een drukmeter tot 11 bar en bovenal de vormgeving. De pomp is overigens erg licht en weegt minder dan 1 kilo. Birzman staat bekend om de fraaie en vooral functionele vormgeving van producten uit het gehele assortiment. De Zacoo Maha IV heeft net als meerdere producten van Birzman een IF Product Design Award gewonnen. Toch knap hoe ze van een product wat je eigenlijk niet voor de lol gebruikt, en meer een “noodzakelijk kwaad” is, toch een hebbeding hebben gemaakt.

Buit_van_de_week_birzman_zacoo_maha_IV_2

Het belangrijkste verschil met fietspompen van andere merken is het Snap-it systeem. De ventielkoppeling is zowel geschikt voor Presta, ook wel Franse ventiel genoemd, en de Schraeder-variant. Bij veel andere fietspompen koppel je de slang aan het ventiel met een kleine hendel waarmee je alles vastzet. Birzman heeft een vrij simpel druk en draai systeem, genaamd Snap-it. Vooral het loskoppelen gaat zeer gemakkelijk. De koppeling beschikt tevens over een klein knopje waarmee je gedoseerd lucht uit de band kan laten lopen. Alleen al door de wijze van koppelen aan het ventiel wint deze pomp het van de concurrentie.

Buit_van_de_week_birzman_zacoo_maha_IV_3

Verder kan er aan een fietspomp niet zo heel veel fout zijn. De Birzman pompt krachtig en snel, ligt goed in de hand en is gebruiksvriendelijk. De drukmeter is goed afleesbaar, en de nauwkeurigheid is redelijk. Nadeel vind ik, dat je om gebruik te maken van de Schraeder oplossing, het voorste gedeelte van de koppeling moet verwijderen. Dit gedeelte leg je vervolgens even weg en… is dan kwijt. Daar kunnen ze in de toekomst vast nog iets fraais voor designen.

Buit_van_de_week_birzman_zacoo_maha_IV_7

De Zacoo Maha IV is de voordeligste uit de familie fietspompen van Birzman en heeft waarschijnlijk daarom een kunststof voet. Deze voet voelt niet zo stijf aan en is een klein beetje, een heel klein beetje een afknapper vergeleken bij de rest van het fraaie product. Als de vloer wat gladder is staat de pomp wat onstabiel en dien je er wat steviger op te gaan staan. Zoals bij de meeste pompen krijg je er een adapter voor voetbal en luchtbed bij, maar de ervaring leert dat je deze eigenlijk vrij snel weer kwijt raakt.

Buit_van_de_week_birzman_zacoo_maha_IV_5

De Zacoo Maha blinkt uit door design, het Snap-it systeem en het geringe gewicht. Het is een in het oog springende pomp die voorop loopt in gebruiksgemak. Het enige minpuntje is de voet. Die is wat minder stabiel en stijf dan je zou verwachten. Kortom meer dan waar voor je geld, al is het alleen al om er alleen maar naar te kijken.

Prijs: € 49,95

Meer informatie: www.birzman.nl

Filmpje:

[youtube id=”2hEe_q0NzJ0″]

Winnen:Vertel ons bij de Facebook comments onder waarom jij de Zaha IV goed kan gebruiken en wie weet win jij deze mooie vloerpomp!

Buit_van_de_week_birzman_zacoo_maha_IV_8

 van