11-04-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Buit van de week: Boeshield T-9

Een ketting moet blinken. Toch wordt dit fietsonderdeel al snel het meest verwaarloosde, viezige stukje van menig fiets. Misschien dat Boeshield daar met hun nieuwe smeerolie verandering in kan brengen? 

De eisen voor een goed onderhoudsmiddel voor je ketting zijn op het eerste gezicht tegengesteld. Het moet aan de ene kant goed op je ketting blijven zitten (plakken), maar het mag aan de andere kant geen vuil aantrekken (niet plakken). Vuil zorgt voor slijtage en bovendien blinkt de ketting dan niet meer. Een schone ketting heeft dus de voorkeur. Dit betekent echter wel dat er na praktisch iedere rit opnieuw gesmeerd moet worden.

Buit van de Week - Boeshield Homepage

Ikzelf maakte alleen voor mijn ‘woon en werk’-fiets een uitzondering. Deze werd tot voor kort eenmaal per week, dat wil zeggen na zo’n 150 kilometer, gesmeerd met een duurzamer (en dus plakkend) smeermiddel.

Het nieuwe goedje van Boeshield T-9 was voldoende aanleiding om deze gewoonte eens te doorbreken. Waarom? Omdat Boeshield belooft de schijnbaar tegenstrijdige eigenschappen beter te combineren. Het is ontwikkeld door Boeing en combineert een diep in de ketting doordringende smering met een beschermend waxlaagje dat vuil weert.

Mijn woon- en werkfiets was sowieso toe aan een nieuwe ketting zodat ik meteen de proef op de som kon nemen. Direct na montage ontdeed ik met behulp van kettingreiniger de fabriekssmering. Hierna deed ik de Boeshield T-9 erop. Een paar uur moest het spul intrekken, voordat ik het overtollige middel met een doek afveegde.  Het viel me direct op dat de ketting niet plakte.

Homepage Boeshield

Ook nu, na een paar weken is de ketting nog schoon. En er is geen indicatie dat er opnieuw gesmeerd moet worden. Nu is het wel zo dat de weersomstandigheden voor Nederlandse begrippen de afgelopen weken erg goed waren. Alleen ‘s morgens wat mistig in de polder, maar verder droog met af en toe een zonnetje. Maar al met al zijn de smeervooruitzichten gunstig. Ook de ketting van mijn normale fiets mag voortaan blinken dankzij het vereenvoudigde kettingonderhoud van Boeshield.

Prijzen

  • 30gr: € 7,75
  • 118gr: € 14,95
  • Spray (113gr): € 14,95

Meer informatie: Website Boeshield

 van