18-07-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Buit van de week: Giro Empire ACC

De Giro Empire brengt met zijn veters een stukje geschiedenis opnieuw tot leven. Geen klittenband, gesp of het populaire BOA sluit-systeem, maar simpele, “ouderwetse” schoenveters. Giro heeft samen met Easton, die de zool heeft ontwikkeld, er dusdanig haar best opgedaan dat de schoenen ook bij veeleisende profs als Taylor Phinney en Bradley Wiggins een plek om de voeten hebben gekregen.

Nu kan je denken, veters… Vroeger waren er veter schoenen en was iedereen dolgelukkig toen er eindelijk klittenband schoenen kwamen, waarom zou je dan teruggaan naar veters? In het verleden brachten de veters wel eens problemen voor fietsers, doordat de bovenste veteroogjes konden uitscheuren, het losmaken niet altijd even eenvoudig was en de veters konden oprekken of breken. De ontwerpers van Giro hebben -zoals je mag verwachten- over al deze problemen nagedacht. De bovenste twee veteroogjes zijn verstevigd met een metalen ring en de veters zijn anti-stretch, waardoor je de schoenen zo vast kan maken als je wilt. Onder de kleine elastische lus, welke voor op de tong van de schoen is bevestigd, kan de gestrikte veter worden vastgezet. Op deze manier slingeren de veters niet rond, waardoor er wordt voorkomen dat ze -in het ergste geval- in je ketting terecht komen. Het materiaal van de soepele schoen gemaakt van “Premium Evofibre”, welke zo ontwikkeld is dat deze onder alle weersomstandigheden haar vorm behoudt.

Wielrenblad_Buit_van_de_week_giro_empire_acc_2

In samenwerking met carbon producent Easton is de zool ontwikkeld, een van de stijfste en lichtste op de markt. De 6,5mm hoge EC90 carbonzool is voorzien van verwisselbare hakken, zeer praktisch als je meerdere jaren met een paar schoenen doet. De schoen ziet er op het eerste gezicht weinig ventilerend uit, maar doet het beter dan verwacht. De geperforeerde zijwanden en het gaatje vooraan onder de carbonzool zorgen voor ventilatie van de Empire ACC. In de praktijk functioneert deze minimale ventilatie behoorlijk goed, toch voelen ze op warme dagen wel wat warmer aan dan andere schoenen in dezelfde prijsklasse.

Een van de eerste dingen die je opvalt als je de schoen aan hebt is de ondersteuning vanuit de zool. De meegeleverde “Supernatural Fit” inlegzolen geven zeker een meerwaarde aan de Giro schoenen. Deze zijn gemaakt met X-Static zilvervezels, welke een antibacteriële functie hebben en nare geurtjes tegengaan. De inlegzolen zijn voorzien van eenvoudig verwisselbare stukken, welke met behulp van dunne stripjes klittenband vastzitten onder de zool. De verwisselbare stukken zijn in drie verschillende hoogtes meegeleverd, welke geschikt zijn voor de meeste voeten. Mij pasten de groene steunen, de laagste van de drie, het beste.

Wielrenblad_Buit_van_de_week_giro_empire_acc_1

De inlegzolen liggen op de Easton EC90 carbonzool, welke een zeer platte indruk geeft. De zijdelingse steun is daardoor niet groot, dat heeft zijn voordelen en nadelen. Voor iemand die normaal gesproken met zijn voet tegen de rand van een schoen met harde rand aanduwt, wat op den duur zeer pijnlijk kan zijn, is het aan te raden om de Empire te proberen. Wanneer je het niet fijn vindt om een beetje naar links en rechts te kunnen schuiven, dan is de “platte” zool minder aangenaam. De Giro inlegzolen bieden compensatie wat betreft ondersteuning.

 wielrenblad_buit_van_de_week_giro_empire_acc_5

De veters houden zich in de praktijk prima, een nadeel is wel dat je onderweg niet even senl je schoen wat strakker kan zetten. Net zoals het aan- en uittrekken van de schoenen net iets langer duurt dan je gewend bent. Een voordeel is wel dat je heel secuur de veters op bepaalde plekken strakker kan trekken dan op andere, zodat ze precies om je voet passen. Eenmaal op de fiets trek je de aandacht van al je fietsmaten. De 504 gram (maat 44) wegende Empire schoenen zitten als sloffen. Ik voel geen drukpunten en vanaf de eerste dag zitten ze als gegoten.

De klassieke look maken ze in het gebruik iets minder praktisch, maar daardoor zijn ze des te mooier en opvallender. De breedte van de schoen is gemiddeld, evenals de hoogte. Kortom: schoenen met een stijve zool, veel comfort en een perfecte pasvorm, welke je niet snel bij je fietsmaten in de kast zal vinden. De schoenen worden geleverd in een schoenentas met een extra setje witte veters, met daarbij ook de 3 verwisselbare steunstukken voor onder de inlegzool. Naast wit/zwart is de Empire ACC ook leverbaar in het zwart/zwart, zwart/fluor geel en zwart/fluor oranje.

Prijs: €279,95
Meer informatie: www.giro.com

 wielrenblad_buit_van_de_week_giro_empire_acc4_

 van