15-11-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Buit van de week: K-Edge stem mount

Waarom zou je een speciale houder voor een GPS-apparaat monteren als er al standaard eentje wordt meegeleverd? Met deze kortzichtige vraagstelling gingen we aan de slag met de nieuwste Stem Mount van het Amerikaanse K-Edge. De uit Idoha (USA) afkomstige producten zijn vooral bekend geworden door de  Chain Catcher die K-Edge produceert en die veel wordt gebruikt door profs. Wij testten we de K-Edge Stem Mount tijdens een tocht door de Caraïben.

Wielrenblad_Buit_van_de_week_K-Edge_stem_mount_Garmin_1

Bij het uitpakken valt allereerst op dat het typisch Amerikaanse verpakkingsmateriaal zwaarder is dan het artikel zelf. De 25 grams aluminium Mount ziet er strak uit, mede door de rood geanodiseerde laag. De K-Edge Stem Mount is te krijgen in twee uitvoeringen: fixed (vast) en adjustable (aanpasbaar). Bij de laatste is de houder in verschillende graden, van plus 20 tot min 20, te monteren voor een optimale kijkhoek. Als je niet van rood houdt, is de K-Edge ook in gewoon zwart en de kleur gun metal te verkrijgen. De K-Edge is geschikt voor de Garmin 800/810, 500/510, en 200 GPS fietscomputers.

Wielrenblad_Buit_van_de_week_K-Edge_stem_mount_Garmin_collage

Het monteren van de Mount is tamelijk eenvoudig: je draait het kapje van de headset los en monteert de 5 millimeter spacer die door het kapje van de headset gefixeerd wordt. Het geheel ziet er naar mijn mening direct een stuk beter uit dan met de standaard meegeleverde Garmin houder, zeker als je door een korte stuurpen genoodzaakt bent om met de Mount op je stuur te rijden. Een mooie schone cockpit, daar houden we van! Het plaatsen van de Garmin in deze vette cockpithouder gebeurd volgens hetzelfde principe als bij de standaard meegeleverde houders, alleen is mijn ervaring dat deze net wat beter sluit (of het exemplaar dat ik al een aantal jaar gebruik is tamelijk ‘uitgelubberd’).

Wielrenblad_Buit_van_de_week_K-Edge_stem_mount_Garmin_2 Wat echt het verschil maakt ten opzichte van de standaard houder is dat je de computer met de K-Edge houder naar je toe- of van je af kantelen, zodat je altijd de voor jou optimale kijkhoek kan creëren. Dit is een verbetering in vergelijking met wat er hiervoor op het stuur van mijn fiets gemonteerd zat. Zeker als je met verschillende Garmins werkt, zoals bijvoorbeeld met de 800-serie en de 500-serie, is dit een aanrader. Tijdens het rijden is al snel duidelijk dat alles wel even wat beter vastzit dan bij de montage met twee elastiekjes, die standaard bij de Garmin wordt geleverd. Ik heb niet langer langer last van geschuif en geklapper. Doordat de computer zo stabiel in zijn rode houdertje zit, is het bedienen van het touch screen tijdens de rit prima te doen. Wilde voorheen de Mount nogal eens verschuiven, nu is dat totaal niet meer aan de orde.

Wielrenblad_Buit_van_de_week_K-Edge_stem_mount_Garmin_3

Zoals eerder vermeld hadden wij de K-edge Stem Mount mee op een fietstrip in de Caraïben, om precies te zijn in Tobago. Tijdens een van de trips op het wonderschone eiland kwam ik nogal ongelukkig ten val en belandde 2,5 meter lager tussen de rotsen in een rivierbedding. Nadat m’n fiets en ikzelf uit een benarde positie bevrijd waren, bleek dat ondanks de heftige klap, die veel schade aan de fiets en een dikke wond aan de kin veroorzaakte, mijn Garmin 500 nog gewoon in de K-Edge beugel zat. Gelukkig zijn alle GPS gegevens bewaard gebleven.

Bottom Line
De K-Edge Stem Mount is een mooi gedesignde computerhouder die ervoor zorgt dat je Garmin goed gefixeerd zit en dat alles te lezen en te bedienen blijft tijdens jouw avontuurlijke  ritten. Heb je geen Garmin? Niet getreurd, K-Edge heeft producten voor meerdere merken GPS-apparaten in het assortiment.

Wielrenblad_Buit_van_de_week_K-Edge_stem_mount_Garmin_5

Specs:

  • Gewicht: 25 gram
  • Lente (Center-to-Center): 50 mm.
  • Dikte (@ stuur): 5 mm.
  • 1-1/8″ Stuur Diameter
  • Aanbevolen voor een +/-20- graden stuurpen hoek
  • Materiaal: 6061-T6 CNC Machined Aluminum

Leuk feitje voor bij de koffie: de K in K-Edge staat voor Kristin, de vrouw van Joe, die weer bevriend is met Eric. Eric is general manager bij AceCo manufacturing, vandaar.

Prijs: € 39,95
Meer informatie: www.acecosportgroup.com/k-edge
Verspreiding via Agu:www.agu.com

Bonusmateriaal:

[youtube id=”zS3q6UezmbY”]

[youtube id=”AGvrwM9ZX10″]

 van