29-11-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Buit van de week: Knog Blinder Road R

Wie kent niet de Frog waar het merk groot mee geworden is? Opeens waren daar de hippe siliconen lichtjes die veel beter stonden op je zorgvuldig samengestelde winterfiets dan alles wat daarvoor op de markt verkrijgbaar was. Inmiddels heeft Knog het assortiment vergroot en valt de Frog onder de productlijn met ‘Classics’ waarnaast inmiddels de ‘Be Seen’ en de ‘Performance’ lijnen worden gevoerd.

Knog Blinder Road R collage1

De door ons geteste Knog Blinder Road is ingedeeld in de Performance toplijn. Dat is niet ten onrechte, want met dit achterlicht van 70 Lumen ben je zichtbaar tot op een kilometer afstand! Dat lijkt misschien veel, maar je kunt beredeneren waarom het een must is voor iedere serieuze fietsforens die zich met gevaar voor eigen leven in het drukke spitsverkeer stort. Er is inmiddels zoveel verlichting op auto’s dat er meer dan een traditioneel achterlichtje nodig is om nog een beetje op te kunnen vallen.

SONY DSC

De Knog Blinder heeft maar liefst vier led lampen in de units, waarvan de onderste nog eens extra licht geeft. Er zijn twee steady-light standen waarbij je kunt kiezen om alleen de twee middelste of alle vier de leds continue te laten branden. Daarnaast zijn er nog een aantal knipper standen die energiebesparing opleveren maar in Nederland verboden zijn. Het lijkt nog steeds niet algemeen bekend dat je hier zomaar een bekeuring van 55 euro voor kunt krijgen. Opvallen doe je dus goedkoper met de steady state van de Blinder R dan met een knipperend alternatief dat minder licht geeft.

SONY DSC De lamp is eenvoudig en zonder gereedschap op de zadelpen te bevestigen door middel van een rubberen strip met gespsluiting. Handig, maar ook noodzakelijk omdat de oplaadbare batterij een levensduur van zo’n 10 uur heeft. De lamp moet dus regelmatig meegenomen worden naar een USB laadplek. Hiervoor is in principe geen kabel nodig want de directe USB aansluiting aan de achterkant fungeert tegelijkertijd als waterdicht klepje. Direct koppelen aan de laptop lukt helaas niet omdat er tekort ruimte voor het achterlicht zelf is rond de connector. Het bijgeleverde standaard USB verlengkabeltje biedt in zo’n geval uitkomst.

SONY DSC

Misschien staat een lampje niet bovenaan je verlanglijstje met fiets accessoires, maar is het de Sint zelf die graag wilt dat je ‘s avonds weer veilig terugkeert. Het gevoel om van voren te weten dat je van achteren nog leeft krijgt hiermee in ieder geval meer inhoud. Het motto voor de donkere dagen is dan ook vrij naar een beroemd citaat: ‘To see and to be seen, that’s no question’.

Meer informatie: www.knog.com.au
Prijs:
€ 49,90

SONY DSC

SONY DSC

Bonusmateriaal:
[youtube id=”4N_KE1t6m50″]

 van