22-08-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Buit van de week: Pearl Izumi P.R.O. Leader II

Op het eerste gezicht kon de test van de Pearl Izumi P.R.O. Leader II geen vervelende test worden. Met het uiterlijk zit het in ieder geval goed, op het eerste gezicht ziet het er enorm snel uit. Oké, ik geef toe dat een snelle schoen niet bestaat. Maar het design geeft wel het idee dat je sneller kan fietsen als je deze schoenen draagt. Misschien komt het doordat de gebruikte materialen er alleen al licht uitzien. De bovenlaag van de schoen is namelijk erg dun, zo dun heb ik het nog niet eerder gezien op een fietsschoen. Pearl Izumi claimt dan ook dat de P.R.O. Leader II de dunste bovenlaag heeft (slechts 0,9 mm). Daarnaast is er in een spinnenweb-achtig design veel ademend materiaal gebruikt over de gehele schoen.

buit_van_de_week_pearl_izumi_p.r.o._pro_leader_II_6

Naast de zwarte versie die ik heb getest is er ook een rode versie van de schoen verkrijgbaar, die mij vooral aan de schoenen van Spiderman doen denken. Het Power Web, zoals Pearl Izumi het design zelf noemt, is gemaakt van een niet-meerekkend weefsel dat zich makkelijk vormt naar je voet. Dit zorgt voor maximale krachtefficiëntie zonder dat je losschiet van het pedaal. De zool is compleet van carbon gemaakt, wat maakt dat de schoen er niet alleen licht uit laat zien, maar ook echt licht is (245 gram). Een paar is daarmee een stuk lichter dan mijn huidige schoenen. Wat verder opvalt is de sluiting; Pearl Izumi maakt gebruik van het Boa Retention System. Dit vind je onder andere veel op snowboard-schoenen. Het is een sluiting die je dicht draait, waarmee je een soort kabel spant die ervoor zorgt dat de schoen gelijkmatig om de voet sluit.

buit_van_de_week_pearl_izumi_p.r.o._pro_leader_II_1

Genoeg over het uiterlijk, hoe zit de schoen en nog belangrijker, hoe rijdt het? De stijfheid van de schoen valt direct op, nog zonder dat er mee is gefietst. Er is bijna geen beweging in de schoen te krijgen, wat eerlijk gezegd niet heel comfortabel zit. Spartaans is het zeker niet, maar het geheel voelt wel wat harder en directer op de voet dan ik gewend ben. De sluiting gaat gemakkelijk dicht met het Boa systeem en de enkele klittenbandstrip vlakbij de tenen.

Eenmaal op de fiets valt de stijfheid weer als eerste op. Ik lijk makkelijker kracht te kunnen overbrengen op de pedalen dan ik gewend ben en ik moet zeggen dat het heerlijk fietst. Ook de trapper omhoog trekken voelt prima aan, ondanks de dunne bovenkant van de schoen. Het Boa systeem bewijst haar dienst, er is geen merkbaar drukpunt op de schoen te voelen. Wat mij nog het meeste opvalt is dat mijn voeten na flink wat kilometers veel beter aanvoelen dan voorheen. Mijn eigen schoenen zorgden er toch voor dat mijn voeten na verloop van tijd wat bekneld aanvoelden en zelfs pijn gingen doen. Waar de Pearl Izumi bij het aantrekken iets minder comfortabel aanvoelt, wint deze het qua comfort op de fiets met gemak van de andere schoen. Sterker nog, als het alleen aan mijn voeten had gelegen had ik nog flink wat kilometers extra kunnen maken. Helaas zijn het nu mijn benen die roet in het eten gooien en zwaar aanvoelen. Had ik toch wat meer moeten trainen of misschien een biertje minder moeten drinken afgelopen nacht.

buit_van_de_week_pearl_izumi_p.r.o._pro_leader_II_5

De kleine beschadigingen op de zool zijn veroorzaakt door een grindpad.

Ik ben geen fanatieke fietser in de kou, maar met deze schoenen zijn overschoenen volgens mij geen overbodige luxe. Misschien moet je bij de aanschaf zelfs iets dikkere overschoenen overwegen dan voorheen, want door het dunne en zeer goed ademende materiaal is de P.R.O. Leader II geen warme schoen. In de zomer is dit zeker een voordeel, maar als het straks kouder wordt zal ik in een update bij deze review plaatsen of de schoen nog steeds fijn draagt.

Goedkoop zijn de schoenen niet, met € 299,95,- behoren ze tot de duurdere schoenen in de markt. Misschien is de prijs iets te gortig voor de fietsers die niet heel fanatiek bezig zijn, maar voor de renner die vaker op pad gaat en meer uit zijn prestaties wilt halen is deze schoen zeker een goede keuze.

Prijs: € 299,95,-
Meer informative: www.pearlizumi.com

buit_van_de_week_pearl_izumi_p.r.o._pro_leader_II_3

 van