03-04-2015 - Nieuws, Wielrenblad

Buit van de week: SKS Airboy CO2

Bij een van m’n fietsmaten staat het hoog in het lijstje met meest pijnlijke momenten in zijn fietscarriére. Het past precies tussen zijn ‘fysiek leed na een ongewild contact met het asfalt’ en de ‘herinnering aan een ernstige hongerklop’ in. Zelden werd hij tijdens een tocht tot opgave gedwongen, maar de tweede lekke band tijdens een regenrijke Marmotte, nu al 13 jaar geleden, gaf hem een mentale dreun. Mijn onfortuinlijke vriend ging voor goud en leek op alles voorbereid.  Met twee extra binnenbandjes en CO2-patronen zouden snelle bandenwissels mogelijk zijn, met minimaal verlies in tijd en inspanning. Het goud lag voor het oprapen, maar hoe anders liep het af. Het eerste patroon sprong uit z’n ijskoude handen bovenop de Croix de Fer. Weg kostbare lucht. Het tweede patroon deed zijn werk goed, tot het noodlot in de afdaling van de Telegraphe genadeloos toesloeg en zijn band klapte. De CO2 patronen waren op en er was geen andere oplossing voor handen. Mentaal gebroken wachtte hij drie kwartier in de kou tot zijn fietsmaat, die wijselijk niet van start was gegaan, hem kwam ophalen.

wielrenblad_buit_van_de_week_sks_airboy_co2_1

Qua gewicht en pompsnelheid is een CO2-pompje onovertroffen. Dat had mijn fietsmaat goed gezien. Je kunt het pompje en het patroon makkelijk in het zakje van je fietsshirt meenemen of aan de bidonhouder bevestigen. De kwetsbaarheid van het systeem blijft de eenmalige stoot CO2 die met hoge druk uit het patroon in je band wordt gespoten. Als er op dat moment iets misgaat met de aansluiting van het ventiel, of door bibberende handen in de kou, is er geen herkansing mogelijk. SKS heeft om deze misère te voorkomen een minipompje met dubbelfunctie in het productassortiment. De SKS Airboy CO2 heeft een aansluiting voor CO2 patronen en een normaal handpomp systeem. Met deze mini-pomp is het mogelijk om eerst snel met het patroon een gewisselde band op te pompen en bij een onverhoopte latere lekke band de handpomp als noodvoorziening te gebruiken. Bijzonder is de extra omkeerbare kop. Daardoor is de pomp geschikt voor alle typen gangbare ventielen. Met een draaiknop is standaard de ideale spanning in te stellen.

wielrenblad_buit_van_de_week_sks_airboy_co2_collage

De Airboy CO2 is een compacte, stevige pomp. De relatief grote doorsnede van de pomp maak het mogelijk met de hand aardig wat lucht per pompbeweging in de band te pompen. Het is prettig dat je daardoor niet het gevoel hebt dat het pompen weinig zin heeft. De band zwelt al snel op naar een acceptabele bandenspanning. Een nadeel is dat het pompje niet extreem licht en klein is (140 gram en 207 mm lang). Ook zijn er genoeg pompjes met, naar mijn mening, een mooier design. Maar als functionaliteit belangrijker is dan een gelikte gadget voor op je fiets zit je goed met deze Airboy. Met het handige draaiknopje bovenop de pomp kun je de CO2 vanuit het patroon gecontroleerd in de pomp laten stromen. Dat is erg handig, want het voorkomt dat de pomp door de hoge druk losspringt van het ventiel. De pomp kan met een meegeleverde plastic houder aan de bidonhouder worden bevestigd en is klein genoeg om in het achterzakje mee te nemen.

wielrenblad_buit_van_de_week_sks_airboy_co2_7

SKS belooft dat de bandenspanning na het pompen met de handpomp van de Airboy CO2 tot zo’n 5 bar/73 PSI  zal zijn. Zelfs met mijn gekneusde rib, dus zonder echt kracht te kunnen zetten, kon ik 4 Bar/60 PSI in de band krijgen. Zonder blessure is de beloofde vijf bar zeker te halen. Overigens is het wel lastig om de pomp recht op het ventiel te houden als je echt kracht zet, om een krom ventiel te voorkomen. Met het CO2 patroon haal je makkelijk 7 bar/100 PSI. Verder durfde ik niet te gaan gezien er op mijn band staat aangegeven dat er max 8 bar in kan. SKS zegt zelf dat je de band met gebruik van een CO2-patroon tot 7,5 Bar/108 PSI kan pompen.

wielrenblad_buit_van_de_week_sks_airboy_co2_6

Als mijn fietsmaat deze pomp mee had kunnen hebben tijdens zijn Marmotte zou veel leed zijn voorkomen. Gelukkig is de Airboy CO2 bij kortere ritten ook een goede metgezel. Echt bang dat je niet meer thuis kunt komen door een lekke band hoef je met deze pomp niet te zijn.

Specificaties:

  • 207 mm lang
  • 140 gram
  • Aluminium, Kunststof
  • Drukregelaar
  • Omkeerbare kop voor alle ventieltypes
  • Incl. pomp- en patroonhouder
  • 5 bar met de pomp; 7,5 bar met patroon (700 c x 23)

Prijs: € 34,99
Meer informatie:
www.sks-germany.com

Winnen: Deel via de Facebook reacties onderaan deze pagina waarom jij de SKS Airboy CO2 goed kan gebruiken en wie weet win jij een exemplaar!

wielrenblad_buit_van_de_week_sks_airboy_co2_2

 van