07-03-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Buit van de week: Uvex Sportstyle 107 Vario

De Buit van de week is een verovering voor onze lezers. Een verborgen schat die extra aandacht verdient. Wielrenblad is eropuit gegaan en heeft de producten gevonden en getest. Na het lezen van de review is het jullie beurt om de buit te veroveren, in de winkel of via de win actie die aan een review verbonden kan zijn. Elke week komt een nieuwe Buit online via onze website en Facebook pagina.

Na een pittige crash tijdens een cyclocross training knapte afgelopen herfst mijn favoriete fietsbril. Met als gevolg dat ik bijna het gehele winterseizoen zonder bril heb rondgereden. Thuis lagen wel andere brillen, maar de geschikte vervanger had ik nog niet gevonden. Wat dat betreft kon de Uvex Sportstyle 107 Vario op geen beter moment komen.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik behoorlijk verwend ben op het gebied van fietsbrillen. Mijn geknapte exemplaar was toevallig een oude Uvex Sportstyle, die ik ooit had gekregen tijdens een testreis op Mallorca. Ondanks dat ik meerdere brillen in bezit heb was dit mijn “all-time favourite”. Maar goed, het is nu tijd om de nieuwe Sportstyle 107 Vario eens goed te testen.

Wielrenblad Buit van de week Uvex Sportstyle 107 Vario crop 2

Wat je tegenwoordig bij veel brillen leveranciers ziet is dat er meerdere lenzen meegeleverd worden. Met verschillende kleuren, zodat je bij ieder weertype een andere lens kan gebruiken. Hier ben ik persoonlijk geen voorstander van. Stel je voor dat je in de namiddag van huis weg rijdt met een lekker zonnetje en dus een donker glas in je bril. Na een uurtje begint het wat donkerder te worden en komt er zelfs regen. In dit weertype heb je niks aan de donkere lens en zou een transparant exemplaar uitkomst bieden. Voor mij is het teveel gedoe om telkens uitgebreid het weerbericht te checken voordat ik een rondje wil fietsen.

Bij deze Uvex is dit gelukkig niet nodig. De 107 Vario wordt standaard geleverd met maar 1 lens, geweldig! Het kan op het eerste gezicht een beetje karig overkomen, maar de bril zal je niet teleurstellen. De bijgeleverde lens is namelijk een zogenaamde Variomatic lens. Simpel gezegd: een meekleurende lens. Ideaal voor elk weertype en je hebt in elke omgeving direct de goede lens. Tenminste, dat is wat Uvex beloofd.

Als je de bril uit de verpakking haalt is de lens transparant. Maar zodra er een beetje zonlicht op valt kleurt de lens donker (zie afbeeldingen hieronder). Deze transformatie neemt maar luttele seconde tijd in beslag. Dit is natuurlijk super is als je vanuit de schaduw het felle zonlicht in schiet. Bij de bril wordt een soort antislip spoiler geleverd. Deze extra feature is eenvoudig op de  bril te klikken en zorgt ervoor dat de pasvorm nog meer geoptimaliseerd kan worden. Er zit een foam randje aan waardoor het geheel mooi aansluit en er geen zweet in je ogen kan komen.

Wielrenblad Buit van de week Uvex sportstyle 107 vario collage 2

De bril is makkelijk passend te krijgen doordat je de neusrubbers kan stellen en de pootjes buigbaar zijn. Tijdens de rit voelde de Uvex weer vertrouwd aan. Ondanks dat ik in het begin wat sceptisch was over het feit dat de vario 107 geen full-frame heeft. Dit is iets wat ik normaal wel fijner vind rijden maar waar ik nu geen nadeel zie. Het enige kleine minpuntje dat ik kan bedenken is dat de bril in een redelijk saaie verpakking wordt geleverd. Daar kunnen de creatieve mensen bij Uvex nog wel het een en ander aan verbeteren.

Wielrenblad Buit van de week Uvex Sportstyle 107 vario 9

Kortom, de nieuwe Uvex Vario 107 een waardige opvolger van mijn oude Sportstyle model. De twee belangrijkste eigenschappen van mijn nieuwe liefde zijn:

  1. De variomatic lenzen. Het meekleuren van de glazen gebeurd zo snel dat je in alle omstandigheden altijd het juiste zicht hebt.
  2. Deze bril beslaat simpelweg nauwelijks. Er zitten gaatjes aan de bovenkant van de lens (bij Uvex noemen ze dat heel trendy direct lens ventilation) die ervoor zorgen dat de bril goed ventileert.

Meer informatie: www.uvex.nl

Bonus materiaal: http://www.youtube.com/watch?v=pgoP6HfcwqA

Winactie: Vertel bij de Facebook comments onderaan deze pagina waarom jij deze Uvex Sportstyle 107 Vario goed kunt gebruiken en wie weet win jij een exemplaar!

 van