07-02-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Buit van de week: Wahoo fitness

De Buit van de week is een verovering voor onze lezers. Een verborgen schat die extra aandacht verdient. Wielrenblad is eropuit gegaan en heeft de producten gevonden en getest. Na het lezen van de review is het jullie beurt om de buit te veroveren, in de winkel of via de win actie die aan een review verbonden kan zijn. Elke vrijdag komt een nieuwe Buit online via onze website en Facebook pagina.

Dilemma: je hebt een minicomputer met ongekende rekenkracht en flexibiliteit bij je (lees: je smartphone). En tóch gebruik je nog een knullig klein fietscomputertje om je ritjes te registreren. Maar je iPhone draait in de achtergrond ook gewoon mee om je segments op Strava bij te houden. Dat moet toch slimmer en meer geïntegreerd kunnen?

Wij hebben gebruik gemaakt van een drietal producten die naadloos met elkaar samenwerken om je iPhone 4S of 5: De Blue HR Heart Rate Strap; de Blue SC Speed and Cadence sensor en de RFLKT iPhone Powered Bike Computer.

Wielrenblad Buit van de week cadans meter

Om met de eerste twee producten te beginnen, deze werken precies hetzelfde als de sensors die al veel langer worden gebruikt. In plaats van de ANT+ standaard, die bij hartslagmeters erg gebruikelijk is voor dergelijke dataoverdracht, maken deze gebruik van een Bluetooth 4.0. In de wandelgangen Bluetooth Smart genaamd. Het voordeel is dat de iPhones 4S en 5 zijn uitgerust met een chip die rechtstreeks kan connecten met deze sensors. Het nadeel: ANT+ sensoren en ANT+ fietscomputers kunnen niets met het Bluetooth-signaal.

De compacte Speed and Cadence sensor registreert, gemonteerd op de liggende achtervork, onopvallend beide functies. De hartslagarmband is een mooi compact ontwerp. Qua functie merken we weinig verschil met de bestaande sensors. We hebben alleen het idee dat ze – waarschijnlijk door Bluetooth Smart – wat sneller verbinden met het moederapparaat. Snelheid meten via de GPS van de telefoon bleek echter geen succes. Overigens zou het mogelijk moeten zijn om dit ding makkelijk te mixen en matchen met Bluetooth Smart-sensoren van andere fabrikanten.

Na heel wat ritjes met speciale cases voor iPhones op het stuur kwamen we tot een eenduidige conclusie: we willen zo’n ding helemaal niet op ons stuur. Maar hoe krijg je inzage in de gegevens die de app op je iPhone registreert terwijl hij achterop je shirt zit? Wahoo was ons een stap voor en stuurde hun nieuwste product op, de RFLKT (spreek uit: Reflect). Eigenlijk niets meer of minder dan een klein computerschermpje met een Bluetooth Smart-verbinding, dat weergeeft wat je telefoon vastlegt. De weergave op het scherm is verrassend clean en simpel. Het behuizinkje is klein en kan prima op stuurpen, stuur of via een ‘forward mount’ direct in je gezichtsveld worden geplaatst. Interessant is dat de indeling van het scherm via de app aan te passen is aan persoonlijke voorkeuren of het type rondje. De RFLKT biedt ook mogelijkheden om muziek te bedienen vanaf het stuur. Sterker nog, de mogelijkheden zijn soms zo groot dat je wel eens vergeet welke functie je ook al weer had voorgeprogrammeerd onder welke van de vier knoppen.

WAHOO FIETCOMPUTER -BACKGROUND

Vooralsnog ondersteunen veel apps (waaronder Strava) de sensoren. Echter, slechts een relatief klein aantal apps ondersteunt het gebruik van de RFLKT. Cyclemeter (door middel van een in app aanschaf van € 4,50) en de Wahoo Fitness-app van de fabrikant zelf, zijn eigenlijk de belangrijkste voor wielrenners. Ik gebruik inmiddels de app van Wahoo, de bediening is intuïtief en eenvoudig en Wahoo biedt de mogelijkheid om je gegevens direct na je rit naar Strava te uploaden. Een mailtje naar Strava leert dat ze de RFLKT een interessante ontwikkeling vinden en er naar gaan kijken. Ze doen echter geen concrete uitspraak of ze ondersteuning voor de RFLKT gaan aanbieden. Wahoo zelf zegt op de hoogte te zijn van enkele ontwikkelingen die ook navigatie via de RFLKT kunnen gaan aanbieden.

De hamvraag blijft: moet je een complete set Wahoo aanschaffen (ongeveer € 275,- exclusief een fatsoenlijk water- en zweetdichte verpakking voor je telefoon) of kan je beter een Garmin Edge 510 (in vergelijkbare Performance Pack € 369,-) kopen? Ontegenzeggelijk is het iPhone-pakket flexibeler en zullen in de toekomst de mogelijkheden nog verder toenemen. De directe communicatie met alle platforms vinden wij ook een voordeel. Al kan de nieuwe Edge ook verbonden worden met bijvoorbeeld Strava en waarden rechtstreeks uploaden via wifi. Aan de andere kant valt er ook wat voor te zeggen om je telefoon de telefoon te laten (en te gebruiken voor communicatie, zoals in het geval van een noodsituatie).

Wahoo Blue HR Heart Rate Strap € 79,99
Wahoo Blue SC Speed and Cadence sensor € 64,99
Wahoo RFLKT iPhone Powered Bike Computer  € 129,99
Wahoo Fitness-app: gratis

Meer informatie: www.wahoofitness.com

 van