Burgenland: Fietsen in het oostelijke puntje van Oostenrijk
Denk je aan Oostenrijk dan verschijnen in de eerste plaats bergen op het netvlies. Gevolgd door beelden van sneeuw en gezellige houten berghutten. Een fietstrip naar de oevers van de Neusiedler See doet de ogen van velen openen: er is dus ook een ander Oostenrijk. Willkommen in Podersdorf!
In de verre oostelijke uithoek hangt nog een klein stukje Oostenrijk, omringd door de Neusiedler See, Hongarije en Slowakije. Het oogt hier anders dan je zou verwachten. Kijk je aan de oostelijke oevers van de Neusiedler See, ofwel het Neusiedler Meer, om je heen dan zie je een tamelijk vlak landschap. Niet iets dat je met het befaamde alpenland associeert. En je voelt zowaar wind. Slechts het heuvellandschap aan de overzijde van het meer doet je beseffen dat je je niet bevindt aan de oevers van een recreatieplas in ons eigen land. Je bent wel degelijk in de Oostenrijkse deelstaat Burgenland.
Het meer, waarvan het grootste deel in Oostenrijk ligt, en een klein deel in Hongarije, is een uniek steppemeer. Het is het grootste meer van Oostenrijk. In het Tertiair was dit gebied een grote binnenzee, het Neusiedler Meer is wat daar tegenwoordig nog van over is.
Het meer mag dan groot zijn, diep is het allerminst. Gemiddeld is het een meter diep en meer dan 1,80 meter wordt het doorgaans niet. Een groot deel van het Neusiedler Meer in Burgenland bestaat uit riet, wat veel vogels aantrekt. En natuurliefhebbers. De nationale parken Neusiedler See-See winkel en Fertő-Hanság (in het Hongaarse gedeelte) staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Voor fietsende toeristen is de omgeving aantrekkelijk vanwege de mooie fietsroutes rond het meer, de vlakke wegen en de pittoreske dorpen. Historisch gezien heeft het gebied Keltische en Romeinse invloeden ondergaan, wat dit deel van Burgenland cultureel rijk maakt.
Naast de Oostenrijkse en Duitse toeristen kom je in Burgenland hoofdzakelijk Slowaken en Hongaren tegen. Niet verwonderlijk, Slowakije en Hongarije liggen op respectievelijk twintig kilometer en een kleine tien kilometer rijden. Het gebied rond het Neusiedler Meer hoorde zelfs aanvankelijk bij Hongarije, tot na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Met het Verdrag van Trianon in 1920 werd het gebied officieel toegewezen aan Oostenrijk.
Podersdorf
In het gebied ligt het dorpje Podersdorf am See, op zo’n 1300 kilometer van Utrecht. De gelijknamige Strandcamping Podersdorf kijkt uit op het meer en is een fijne uitvalsbasis om het gebied per e-bike te ontdekken. Het beschikt over gloednieuwe en goed geoutilleerde tiny houses bij het water en de camping is heel geschikt voor gezinnen. Je hebt een grote speeltuin aan het water, een familierestaurant, en – naast dus tiny houses – ook ingerichte tenten en plek voor campers. Als je houdt van zeilen, kiteboarden, zwemmen en andere watersporten, dan is dit een prima plek om je uit te leven. Zeker ook als je graag fietst! Want het is hier rustig, de natuur is mooi, de fietspaden zijn lekker breed en ze zijn grotendeels autovrij. En wil je minder ver fietsen, dan kun je gebruikmaken van een van de veerponten.
Zo kun je bijvoorbeeld de ene dag het zuidelijke gedeelte rond het meer verkennen, en de dag erna kan je door het noordelijke deel fietsen. Want Podersdorf ligt ideaal wat betreft de veerpontverbindingen!
De zuidelijke route
Vanuit Podersdorf am See rij je door de zuidelijke helft van het Neusiedler Meer. De rit gaat door het nationale park Neusiedler See-Seewinkel, in de richting van Hongarije. Aanvankelijk valt het nog niet op, maar er is heel veel riet te zien. Het meer blijkt er zelfs voor dertig procent uit te bestaan en het vormt dan ook een mooie plek voor vogels. En vogelspotters met telelenzen.
Na een uurtje comfortabel fietsen met de e-bike neem je in Illmitz, nabij de grens met Hongarije, de veerpont naar de overkant van het meer. Het vormt een leuke afwisseling. Na een half uur varen bereik je Mörbisch am See, aan de westelijke oever van het meer. Langs het grote openluchttheater (met plek voor 6.000 mensen) gaat de fietstocht noordwaarts langs de westoever. Wederom vind je hier veel rietvelden en weilanden. Daarnaast vind je aan deze zijde ook wijngaarden.
Er zijn onderweg in Burgenland ongelooflijk veel vogels te zien. Dit gebied is een waar walhalla voor ze, dankzij de rust, de ruimte en – zeker voor watervogels – de bescherming van het riet. En blijkbaar geeft de bevolking ook veel om deze dieren. Bij het historische stadje Rust passeer je een opvangcentrum voor ooievaars. Ook in Rust zelf is goed te zien dat deze gevleugelde vrienden zich thuisvoelen, op bijna elke schoorsteen bevindt zich een ooievaarsnest. De kolonie is hier ontstaan nadat een paar ooievaars, op weg naar hun overwinteringsplek in Afrika, zijn blijven hangen. En het bevalt ze goed, want ondertussen nestelen honderden exemplaren in dit stadje. Deze vogel is niet verwonderlijk hèt symbool van Rust.
Op een kilometer van de stad bevindt zich een haven waar een veerboot richting Podersdorf am See gaat. Terwijl je wacht op de boot terug naar Podersdorf, kun je hier prima lunchen. Dat doe je hier uiteraard met asperges, de lokale specialiteit. Andere lokale specialiteiten zijn (naast de wijn) snoekbaars uit het meer en vlees van de Mangalitza, het wolvarken.
De noordelijke route
De noordelijke route om het Neusiedler Meer heeft een iets ander karakter. Via Podersdorf am See en vervolgens Neusiedl gaat de rit naar Jois. Net buiten Jois is het bij Restaurant & Beachbar Seejungfrau heerlijk genieten van een lunch aan het water. Er is hier tevens een klein strand.
De weg wordt vervolgd richting Breitenbrunn. Wat volgt is een glooiend, groen gebied met wijngaarden. Via de Kirschblutengasse (een fietspad tussen wijngaarden en kersenbomen) voer je ontspannen naar de Kellergasse in Breitbrunn.
En Kellergassen, die zijn typerend voor dit stukje Europa. Het zijn karakteristieke straatjes en steegjes die voorkomen in gebieden waar wijn wordt gemaakt; rijen wijnkelders en pershuizen die in de grond zijn gegraven ten behoeve van de productie, opslag en rijping van wijn. De Kellergassen ogen vaak sfeervol en pittoresk. Ze hebben een belangrijke rol in de lokale wijncultuur. Zo worden ze regelmatig gebruikt voor evenementen als wijnproeverijen en festivals. Veel van deze Kellergassen bevinden zich in Centraal-Europese landen met een rijke wijntraditie, zoals Tsjechië en dus Oostenrijk.
Die traditie gaat al ver terug. De beroemde Romeinse geschiedschrijver Tacitus berichtte in de eerste eeuw reeds over ondergrondse opslagruimten bij de Germaanse stammen waarin wijn werd opgeslagen. De geschiedenis van de kelderstegen in hun huidige vorm begint rond de zeventiende eeuw. Er valt veel over de Kellergassen rondom het Neusiedler Meer te vertellen, ze vormen een populaire attractie voor toeristen. Hier kunnen je de traditie en historie letterlijk proeven. Kortom, ze zijn tijdens een fietsvakantie in Burgenland zeker een bezoekje waard.
Waar het oostelijke oevergebied van het Neusiedler Meer wordt gekenmerkt door natuurparken, daar heeft de westelijke zijde een ander karakter. Vanwege de uitlopers van de Alpen is het hier wat meer heuvelachtig. Op deze heuvels vind je veel wijngaarden en goede restaurants. Deze zijde is bij uitstek geschikt voor stellen op fietsreis.
Oost of west, noord of zuid, fietsen rond de Neusiedler See in Burgenland geeft je een heel andere kijk op het o zo vertrouwde Oostenrijk. Een wijds vlak land, brede en rustige fietspaden zonder auto’s, landelijke wegen langs weilanden, rietvelden, wijngaarden, klaprozen, vlierbloesem, vele vogels, uitkijktorens over een groot meer, een surf- en zeilcultuur, je ontdekt hier een mooi stukje verborgen Europa. Maar de vogels wisten dat al veel langer.
Benieuwd naar meer geweldige routes? Klik hier! Volg Electrified ook op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!