11-12-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Cabrinha Contra S1 2022 – Kite Review

De Contra zit al jaren in de lijn van Cabrinha als de lichtweer kite. Alleen verkrijgbaar in de maten 13 tot en met 19 m2. Nu hebben ze met de opkomst van het kitefoilen de Contra in twee versies gemaakt. De Cabrinha Contra S3 2022 (maten vanaf 13 m2) en de Cabrinha Contra S1 2022 (maten tot 11 m2) waarbij de S staat voor het aantal struts. Wij testten de laatstgenoemde.

De Cabrinha Contra S1 2022 is zo licht mogelijk gebouwd maar heeft nog wel een bumper aan de voorkant van de strut en kelvar-verstevigingen op de leading edge zodat de kite bestand is tegen crashes en schuren over de grond. Verder is er minimaal dacron gebruikt in de wingtips en is er maar één aanknooppunt voor de achterlijnen. De trailing edge is dubbelgevouwen hoofddoek met om en om verstevigingen bij de naden. Er zitten geen katrollen in de bridle. Dit alles houdt de Cabrinha Contra S1 2022 licht. Om toch een vormvast frame en profiel te krijgen maakt Cabrinha gebruik van Nano Ripstop met 2×2-verstevigingsdraden die dichter bij elkaar zitten. Zo krijg je kleinere ‘vakjes’ waardoor het doek meer rigide wordt. De leading edge en strut is gemaakt van High Tenacity Dacron. Deze doeksoort kan hogere druk aan waardoor je de leading edge en strut harder kunt oppompen. Dit geeft een stijf en vormvast frame: de kite reageert snel op stuurbewegingen zonder nerveus te worden.  De op- en afbouw van de druk is mooi constant en je kunt hem bijna totaal depoweren. En ver gedepowered blijft ie nog redelijk bestuurbaar. Dat je op elke positie in het windvenster ver kunt depoweren en sturen geeft veel vertrouwen. Je hoeft de Cabrinha Contra S1 2022 niet veel te bewegen om weg te varen. Insturen en weg ben je. Wil je meer power dan trek je de bar iets aan en daar ga je. De kite heeft een uitstekende sheet&go.

Waar de Contra echt in uitblinkt is bij weinig wind. Doordat de kite zo goed presteert in het onderste windbereik planeer je zo weg. Zeker als je op de foil gaat kun je er nog een paar knopen afhalen. Je kan deze kite dan ook makkelijk een paar maten kleiner varen dan je gewend bent. Een kleinere maat geeft weer meer handeling wat fijn is bij tacking foiltricks. De kite heeft een korte draaicirkel met gelijkmatige druk en goede drift waardoor hij jou in je tricks makkelijk volgt. En mocht-ie toch in het water vallen? Het voordeel van een tube-kite bij (zeer) weinig wind is de herstartbaarheid. De Cabrinha Contra S1 2022 start dan ook makkelijk (al is achteruit starten bij zeer weinig wind wel wat lastiger en vergt dat meer kunde).

De Cabrinha Contra S1 2022 geeft een constante, goed te doseren trekkracht. In het middelste windbereik gaat de kite wel wat meer trekken, maar met een beetje depower op de trimmer is dat goed te doen. In het bovenste bereik kun je beter overschakelen naar een kleinere maat of naar een kite met meer struts die het profiel beter ondersteunen. Springen doet de Cabrinha Contra S1 2022 best makkelijk. Hier is de drukopbouw ook voorspelbaar wat het timen van je sprong makkelijk maakt. Je komt niet heel hoog of ver, maar het is genoeg voor een leuke trick. Golfrijden kan ook met de Cabrinha Contra S1 2022, maar dan het liefst wel driftend zonder te veel sturen. Wil je sturend golfrijden en zet je veel druk op de rail van je board dan gaat het doek te veel trillen waardoor de kite nerveus wordt. In de lucht ziet de Cabrinha Contra S1 2022 eruit als een soort bolletje met een redelijk lage aspect ratio. En ondanks ie niet ver vooraan in het windvenster zit loop je toch goed hoogte. 

Het ventiel is een boston ventiel waarbij je de adapter van de pomp kunt vastzetten. Aan de wingtips zitten knopen om je achterlijnen aan vast te maken en in de bridle zitten lusjes om je voorlijnen aan vast te maken. De Cabrinha Contra S1 2022 lijnen hebben een lage V. De tas is ruim en heeft alle nodige features. De tas is dit seizoen van een dunnere stof gemaakt. Dat maakt de tas lichter. De kite is verkrijgbaar in rood/donkerblauw, donkerblauw/donkergeel, lichtblauw/rood en lichtblauw/donkerblauw.

Verdeling 0 – 5

Bardruk: laag, hoog 2

Trekkracht: laag, hoog 3

Depower: weinig, veel 4

Stuurgedrag: indirect, direct 4

Vliegsnelheid: langzaam, snel 3

Sheet and go: matig, uitstekend 5

Lift: geleidelijk, explosief 2

Spronghoogte: laag, hoog 3

Airtime: kort, lang 3

Low-end: matig, uitstekend 5

High-end: matig, uitstekend 2

Stabiliteit: matig, uitstekend 3

Draaicirkel: klein, groot 2

Trekkracht in loop: weinig, veel 3

Positie in windvenster: voor achter 3

Vaarsnelheid: laag, hoog 3

Hoogtelopen: matig, uitstekend 3

Herstarten: matig, uitstekend 3

Driften: matig, uitstekend 3

Sturen met slack lines: matig, uitstekend 3

Pop: weinig, veel 3

Maten windbereik prijs

      14 – 29     € 1.129,-

4       13 – 27     € 1.179,-

5       11 – 24     € 1.229,-

7       8 – 20       € 1.329,-

9       7 – 17       € 1.499,-

11    5 – 15       € 1.649,-

kijk voor meer informatie op: cabrinha.com


Dit Review “Cabrinha Contra S1 2022” komt uit Access #2 van 2022. Kijk voor meer board-reviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van