07-04-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Cabrinha Fireball review

De chickenloop komt oorspronkelijk uit het windsurfen en is afgeleid van het trapezekoordje. Het is die connectie tussen jou en de kite die ervoor zorgt dat jij urenlang op het water laat staan. Cabrinha heeft afgelopen jaar goed gekeken of dit lusjes-systeem niet beter kan. En dat kan.

Weg met de traditionele lus heeft Cabrinha gedacht: De Fireball is een balletje dat aan het uiteinde van je depowerkoord zit en die je ín je trapezehaak klikt. Het balletje bevestig je heel simpel met een half balletje dat met een elastiek koordje vastzit aan de haak zelf. Het zorgt ervoor dat de Fireball perfect op zijn plaats blijft zitten. Het systeem werkt simpel en doeltreffend. Klik het balletje in de haak en vergrendel deze door een half balletje, dat met elastiek aan de haak vast zit, omhoog te klikken.

Dit geeft op het eerste gezicht een strak, clean en simpel systeem. Er zijn geen onnodige lussen en koorden. En je kunt snel inhaken zonder gedoe om die veiligheidspin (ook wel chicken- of donkey-dick genoemd) door je trapezehaak te krijgen met de kans dat dat fout gaat. De speciaal door Cabrinha ontwikkelde trapezehaak steekt minder ver uit, waardoor het contactpunt tussen het depowerkoord en de haak dichter op je lichaam zitten. Hierdoor trekt de kite de trapeze minder naar boven dan bij de traditionele chickenloop zou gebeuren. Geen stuk metaal dat onnodig in je maag of gevoelige ribbetjes port. Ook merk je dat de Fireball heel veel bewegingsvrijheid geeft. Het balletje kan 360 graden ronddraaien en er zit een Spinning Handle op waarmee je je voorste lijnen makkelijk kunt terugdraaien als ze gedraaid zitten. Ook voor de golfsurfende kiters is de Fireball hierom een verademing, want je kunt er dus probleemloos switch mee varen.

Cabrinha Fireball review 2Klein nadeel: deze Fireball is alleen geschikt voor mensen die niet uithaken tijdens het varen (maar dat is zo’n 80% van de kiteboar- ders). Freestylers, houdt moed: Cabrinha is momenteel bezig met het ontwikkelen van een unhooked-versie.

Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk: ook met de veiligheid zit het meer dan goed. Het safetysysteem is kleiner en meer gestroomlijnd dan het oude, en het werkt goed en voorspelbaar. Het lukte ons zelfs om het met één hand weer vast te zetten.

Zoals je misschien al verwachtte, het systeem werkt alleen met de speciaal door Cabrinha ontworpen haak. Die is los te koop voor € 119,- en kun je prima op trapezes van andere merken bevestigen. Voor 2017 heeft Cabrinha de bar verder verbeterd. De verbeterde grip en het nieuwe roestvrijstalen gat waar het depowerkoord doorheen glijdt, geven meer controle en bewegingsvrijheid.

Cabrinha Fireball review 3

Onze conclusie: na een eerste testsessie zijn we om: de Fireball is niet zomaar een marketinggimmick: het balletje is echt een aanwinst voor de sport.

Naast de Fireball heeft Cabrinha voorlopig ook nog de traditionele barren met ‘gewone’ chickenloops te koop: Cabrinha’s eigen depower-systeem Recoil (€ 549,-) of het Trimlite depower-systeem (roestvrijstalen trimkikker, € 519,-) met variabele breedte van de bar (48-56cm of 57-65cm) of vaste breedte (44, 52 of 50cm) voor € 449,-. Er is geen prijsverschil tussen de Fireball en de normale chickenloop.

Ga voor meer informatie naar de Cabrinha website.

 

 van