07-12-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Cabrinha Fusion Hybrid Review

Pete Cabrinha was er vroeg bij toen hij in de jaren negentig met zelfgemaakte foils de golven van Jaws te lijf ging. Ook bij de Cabrinha Fusion Hybrid is hij nog steeds nauw betrokken met de ontwikkeling samen met z’n designers Lars Moltrup en Brodie Sutherland. Voor 2021 is de foilrange van Cabrinha geheel opnieuw ontworpen. Belangrijk doel was dat foils ingezet kan worden bij het kite-, sup-, surf- of wing-foilen.

Bij het ontwikkelen van de foils, zoals de Cabrinha Fusion Hybrid is samengewerkt met de universiteit van Trondheim in Noorwegen die met een cavitatie-tunnel de hydrodynamische eigenschappen van de foils konden meten. Daar hebben ze veel kennis opgedaan over de efficiëntie van de foil.

Cabrinha Fusion Hybrid

Je begint met een base-kit waarbij je kunt kiezen uit een carbon of aluminium mast en fuselage. Vervolgens kun je er een carbon X Series-foilwing opzetten. Deze is verkrijgbaar in de maten 950, 1300, 1600 en 1950 cm2. De carbon-stabilizer is er in 220 en 300 cm2. Wij probeerden de Cabrinha Fusion Hybrid met 950 X Series-foilwing en 220 stab uit.

Cabrinha Fusion Hybrid

De set is erg netjes afgewerkt. Alles past precies in elkaar. Het is misschien niet de lichtste set maar het voelt stevig en solide. De foilwing en een groot deel van de fuselage is één geheel waardoor de fuselage voor groot deel van carbon is. Hierin monteer je de mast waardoor je een stijve verbinding krijgt tussen mast en fuselage. De designers van de Cabrinha Fusion Hybrid hebben goed werk verricht. Dit onderdeel is de kern van de foilset en bepaalt voor een groot deel de vaareigenschappen. Het achterste gedeelte van de fuselage is van aluminium. De fuselage van de Cabrinha Fusion Hybrid is overigens verkrijgbaar in 34,3 (deze zat bij onze set) of 41,6 centimeter. En in carbon alleen in 34,3 centimeter.

Cabrinha Fusion Hybrid

Alle aluminium delen van de Cabrinha Fusion Hybrid zijn van geanodiseerd 6061 T6 aluminium gemaakt waardoor ze slijtvast en roestbestendig zijn. De topplaat is er ook van gemaakt en heeft de industrie-standaardmaat van negen centimeter zodat die ook op boards past van andere merken. De schroefdraden zijn van Helicoil zodat de krachten beter verdeeld worden en de schroefdraad 40 procent wordt versterkt. Bij de set krijg je een paar mooie en handige beschermhoezen voor de mast, foilwing en stab. Je krijgt er twee torx-tools bij” een M8 om de mast mee te bevestigen en een M6 voor de rest.

Cabrinha Fusion Hybrid

Op het water heb je iets meer wind nodig om los te komen. De lift naar boven is geleidelijk en voorspelbaar. Eenmaal uit het water stuurt de Cabrinha Fusion Hybrid super direct en haal je makkelijk een hoge eindsnelheid. Bij transitions moet je de snelheid erin houden en is de plaatsing van je gewicht belangrijk. Hierdoor is de set beter geschikt voor de gevorderde tot vergevorderde kitefoiler. De loef-lij-stabiliteit is uitstekend waardoor je makkelijk hard kunt carven. Opvallend is dat het niet erg is als de foilwing een beetje uit het water komt. Het board blijft dan bestuurbaar waardoor je deze weer makkelijk kunt terugsturen het water in. Dit geeft vertrouwen waardoor je nieuwe trucjes kunt uitproberen. De voor-achterstabiliteit is wat gevoeliger maar voor de ervaren foiler geen probleem. Als met al is de Cabrinha Fusion Hybrid met 950-foilwing een mooie mix tussen snelheid en wendbaarheid.

Cabrinha Fusion Hybrid

Dit artikel “Cabrinha Fusion Hybrid” komt uit Access #3 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram

 van