11-06-2019 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Cabrinha XCal Carbon

De Cabrinha XCal Carbon wordt gebruikt door toprijders als Tom Bridge, Alby Rondina en ons eigen Rens van der Schoot om freestyle-wedstrijden te winnen. Is dit freestylekanon ook weggelegd voor de ook minder acrobatische kiteboarders onder ons?

OP DE KANT

Op de kleur na geen veranderingen ten opzichte van het vorige model. De XCal heeft Paulownia-houtkern met Japans Toray-carbon. Hierbij liggen de carbon-vezels in een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar. Hierdoor is een hoge torsiestijfheid (flex in de breedte) bereikt gecombineerd met een laag gewicht. De bodemshape is een dubbele concaaf met channels in de tips met een gemiddelde rocker. De vinnen zijn 40 millimeter lang en gemaakt van polycarbonaat met hexagon-patroon (zoals bij een golfballetje) voor optimale waterstroom en minder weerstand. De grabhandle is hard en heeft geen grip. Sterke en duurzame ABS rails. Inkepingen op het midden van het dek voor goede grip op het board bij boardoffs. We hebben de XCal gevaren met H20-bindingen. De straps zijn verstelbaar met twee klittenband-sluitingen waardoor die perfect om je voet heen gaat. De straps zijn comfortabel omdat er gebruik is gemaakt van drie verschillende hardheden Eva-schuim en de 360 graden-strap, die helemaal om de voet heengaat. Dit geeft een optimale pasvorm. De pads hebben ook drie verschillende hardheden EVA-schuim. Daarnaast kun je in het hielgedeelte zachte of harde inzetstukken zetten. Het board komt met een gekant voetbed waardoor je de knieën minder belast. De bindingen zijn instelbaar in zeven posities in stance-graden en de strap kan drie posities naar voor of achter.

OP HET WATER

De XCal Carbon is voor een carbon board geen superlichtgewicht. Het board vaart iets levendiger dan een glasfiber-board en reageert lekker direct op stuurbewegingen. Je vaart moeiteloos door chop heen. Hij absorbeert kabbelgolven uitstekend: fijn voor de knietjes. Het iets flexibelere middengedeelte met stijve tips zorgt ervoor dat het board zeer los op het water ligt. Draaien naar switch en het maken van lange en korte bochten gaat soepel, razendsnel en gemakkelijk. Het board heeft goede grip zodat je goed kunt edgen voor een sprong met veel spanning op de lijnen. De landingen zijn zeer makkelijk te controleren. Dat komt door onder andere het onderwaterschip met dubbele concaaf. Ideaal voor riders die nieuwe freestyle-tricks willen leren. Planeren doet ie niet als snelste, maar voor een wedstrijd-freestyleboard ben je snel weg. De XCal vaart het liefst met iets meer wind. Hoogtelopen gaat goed door de niet al te hoge rockerlijn en de channels bij de tips. De XCal is geen moeilijk te bevaren boardje en heeft ook best wat freeride-eigenschappen. Gevorderde tot expert kiteboarders kunnen op dit board werken aan hun skills zonder zichzelf in te houden.

Maten, prijs en performance
Meer informatie?

Ga voor meer informatie naar de website van Cabrinha.

Dit artikel komt uit Access #1 2019Op de hoogte blijven van al het kite nieuws? Abonneer je dan snel op Access en volg ons op Facebook.

 

 van