09-05-2022 - Nieuws, Wielrenblad

Cannondale 100% composteerbare bidon cannondale

Cannondale introduceert op 5 mei in het World Tour peloton een 100% composteerbare bidon als alternatief voor de plastic bidons die momenteel worden gebruikt. De Giro d’Italia zal de eerste koers worden waarbij Cannondale’s professionele World Tour Road team, EF Education – EasyPost, 100% composteerbare bidons zullen gebruiken. Het dames team, EF Education-TIBCO-SVB, zal de bidons kort daarna gebruiken tijdens de Itzulia Women (Baskenland, Spanje) etappekoers. Het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk houdt in dat we moeten begrijpen wat onze impact is en waar die plaatsvindt. Elk jaar worden er naar schatting 630.000 bidons gebruikt in het profpeloton, waarvan 70.000 alleen al in een grote tour zoals de Giro d’Italia. Elk jaar worden er 34.000 bidons gebruikt door zowel het EF Education – EasyPost mannenteam als het EF Education – TIBCO – SVB vrouwenteam. Cannondale wil hier verandering in brengen door betere materialen te gebruiken die de eenmalig te gebruiken plastic bidons vervangen en naar een duurzamere oplossing toe te werken.  

Cannondale's 100% composteerbare bidons
Cannondale’s 100% composteerbare bidons

De Cannondale 100% composteerbare bidon is gemaakt van materialen die van planten afkomstig zijn, waarbij het tuitje, de dop en de bidon volledig composteerbaar zijn, vrij van weekmakers, zware metalen en BPA’s… waardoor hij zowel mens- als milieuvriendelijk is.

Hoe werkt het?

De bidon zal, als groen afval, in slechts 3 maanden ontbinden in een industrieel composteringssysteem zodra het wordt blootgesteld aan micro-organismen, warmte en vochtigheid. Dit is gecertificeerd door de Europese compostnorm EN13242. Thuis zal dit ongeveer 10 tot 12 maanden zijn, vanwege de variabiliteit in compostsystemen thuis.
Het meest opmerkelijk is dat Cannondale, in haar voortdurende inspanningen om een duurzamere toekomst voor professioneel wielrennen te helpen creëren, deze innovatie en -licentie voor de 100% compostable bidon zal openstellen voor de hele World Tour vanaf het seizoen 2023 en daarna.
De bidon zal niet openbaar worden voor aankoop door de consument.

“De Cannondale Composteerbare Bidon is geboren uit onze merkmissie om de status quo te doorbreken door innovatie. Door deze bidon samen met onze World Tour-teampartners te lanceren, zijn we in staat om één gezamenlijke stap te zetten naar een duurzamere toekomst in het wereldwijde ecosysteem, terwijl we ideeën inspireren voor meer milieuvriendelijke praktijken in het profpeloton”.

– Jonathan Geran, Cannondale Global Director of Sports Marketing

Wil je meer wielrennieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van