02-09-2021 - Mountainbiken, Leesvoer

Cannondale Jekyll – Review

Net zoals de hoofdpersoon uit het Schotse verhaal uit 1886 is de Jekyll de afgelopen jaren regelmatig van uiterlijk en karakter veranderd. De Cannondale heeft te boek gestaan als freerider, als enduro-bike, als allmountain-bike en heeft naast bijzondere zaken als een Lefty altijd een eigen karakter en vormgeving gekend. Dit zien we ook nu terug in de 2022-versie van de Jekyll, die met een hoge pivot, idler-pulley, verstopte demper en parelmoer kleur niet te missen is. We stuurden redacteur Morin Douma samen met Jerome Clementz naar Lac Blanc om de nieuwste machine aan de tand te voelen. 

Key features

Ongeveer alles blijkt veranderd aan de nieuwe Jekyll, hij is van een trailbike getransformeerd in een serieuze endurofiets. De vering heeft een boost gekregen en de 150 millimeters achter hebben plaatsgemaakt voor 165 millimeter, voorop zien we 170 millimeter. Het is zelfs mogelijk een dual-crown vork tot 180 millimeter te monteren, handig wanneer je voornamelijk in parken rijdt. 

De Jekyll is uitgerust met een hoog-pivotveersysteem, iets wat volledig nieuw is op deze fiets. Dit opvallende systeem zorgt ervoor dat het wiel niet enkel omhoog beweegt tijdens het inveren, maar ook naar achteren. Om pedal-kickback te minimaliseren dien je met een hoge pivot de kettinglijn te verleggen, dit is gedaan middels een (stalen) idler pulley; een guide houdt de ketting daar op zijn plek.  

Stuur met demping

De achterbrug zit aan de binnenzijde van de zadelbuis gemonteerd, in plaats van aan de buitenzijde. Dit moet zorgen voor meer stijfheid. Voor elke framemaat is er een andere achterbruglengte, variërend van 430 millimeter voor de kleinste maat tot 450 millimeter voor de grootste. Een balhoofdhoek van 64 graden, vergelijkbaar met die van downhillbikes, moet zorgen voor vertrouwen en stabiliteit op steile en veeleisende afdalingen. Het frame is in carbon uitgevoerd, op de linkage na, deze is van aluminium. De Jekyll 1 wordt geleverd met een door Cannondale zelf ontwikkeld carbon stuur, deze geeft extra demping bij kleine vibraties. 

Veersysteem

Dat deze fiets gemaakt is voor de afdaling mag duidelijk zijn, toch rijdt hij op het vlakke en op de klim best prima. Ondanks de luie balhoofdhoek is het stuurgedrag nog vrij direct en ook de demper veert niet onnodig in. De zadelbuishoek van 77,5 graden maakt dat je relatief rechtop zit, waardoor de Jekyll ook prima omhoog te trappen is. Je moet hierbij geen records willen breken natuurlijk, desondanks trap je dankzij de geometrie en veerweg toch gestaag en efficiënt omhoog. Wanneer je echt klimt is het wel prettig de demper op een meer stugge stand te zetten, wat even zoeken is in de Gravity Cavity, zoals Cannondale de uitsparing waar de demper in ligt heeft genoemd. Doordat de demper zo laag ligt is deze wat lastiger te bereiken. Een staand uitgevoerde sprint maakt eigenlijk het meest duidelijk dat het een ander soort veersysteem betreft, het lijkt alsof de vering iets vertraagd reageert op je aanzet. Op het lichtste verzet hoor je de ketting licht aanlopen, dit vanwege de kettinglijn. 

Opbouw

De Fox 38-vork en Fox Float X2-demper werken mooi samen en hebben genoeg instelmogelijkheden, neem wel de tijd om dit goed af te stellen. De remmen zijn enorm krachtig en zijn perfect waar de fiets voor bedoeld is, met schijven van 220 millimeter voor en 200 millimeter achter was dat ook niet anders te verwachten. De wielset presteert in verhouding met de rest wat ondermaats, na twee dagen fietsen zaten de spaken al iets losser en moesten ze worden aangedraaid. De verdere opbouw is geheel naar behoren en is gezien de prijsklasse zeer netjes.  

Conclusie 

De bike is perfect voor een rijder die regelmatig naar het buitenland gaat om te fietsen, alsook voor mooie enduroritten en bikeparken. Een  rondje Amerongen is er prima op te rijden, verwacht alleen geen snelle tijd tijdens de beklimmingen. 

Tech specs

 • Cannondale Jekyll 1 
 • Vork: Fox 38 factory Grip2 170mm 
 • Demper: Fox Float X2 165mm 
 • Drivetrain: Sram GX-NX-XO1 combinatie 
 • Remmen: Sram Code RSC 
 • Dropper: Cannondale DownLow Dropper  
 • Wielset: WTB KOM Trail i30 
 • Banden: Maxxis Assegai 2.5 +  Maxxis Minion DHR2   
 • Stuur: Cannondale Carbon 780mm  
  Stuurpen: FSA Grid 35 
 • Prijs € 6.400 

Voor meer informatie ga naar Cannondale.com.


De volledige review van de Cannondale Jekyll staat in het laatst gepubliceerde Magazine: UP/DOWN #3 2021. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van UP/DOWN. Dan ontvang je alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van