Cannondale Moterra Neo EQ – Review

Cannondale Moterra Neo EQWie had een paar jaar geleden kunnen denken dat er ooit hele dikke e-mountainbikes zouden zijn met rondom spatborden, een bagagedrager, verlichting én een achterstandaard? Wij in ieder geval niet. Maar inmiddels zijn zeer gewoon. Een van de meest potente vertegenwoordigers van deze zogenaamde e-SUV-klasseis de Moterra Neo EQ van het Amerikaanse Cannondale.

Cannondale Moterra Neo EQ

Cannondale Moterra Neo EQ

De SUV is in Nederland ongekend populair. Althans, de SUV op vier wielen. Meer dan de helft van het aantal verkochte auto’s is zo’n Sports Utility Vehicle. En als de SUV in de automarkt zo’n enorm succes is, waarom zou dat in de e-bike-markt dan niet nèt zo kunnen zijn? Althans, dat heeft een groot aantal marketeers blijkbaar gedacht. Hun recept is simpel: je pakt een dubbel geveerde e-mountainbike, hangt daar praktische zaken als spatborden, verlichting, een bagagedrager en een standaard aan en voilà, daar heb je een SUV op twee wielen. Of meer precies: een e-SUV.

E-mountainbike als basis

Ook Cannondale gebruikt voor z’n Moterra Neo EQ deze receptuur. De basis voor deze Amerikaanse e-SUV is de Moterra Neo, een dikke e-mountainbike met 15 centimeterveerweg aan de voorkant en 13 centimeter achteraan. Voor wie niet in deze materiethuis is: dankzij deze grote hoeveelheid veerweg én niet te vergeten de capabele geometrie, de 12 versnellingen en de hydraulische, vanaf het stuur verstelbare zadelpen, kun je met de Moterra Neo de ruigste bergpaadjes op- en afrijden.

Maar dat is dus niet alles; omdat in de EQ-versie van de Moterra Neo, waarbij de letters EQ staan voor ‘equipped’,is voorzien in een uitrusting die je normaalgesproken op stadsfietsen ziet, kun je deze e-SUV óók gebruiken in de stad. En hoe! Stoepranden en tramrails worden door de vering geabsorbeerd alsof ze er niet zijn. Een trap afrijden? Zadelpen omlaag en gaan. De vering slurpt de traptreden moeiteloos op en dankzij de krachtige hydraulische remmen en de extragrote remschijven hou je de boel ten allen tijde onder controle.

Geen lichtgewicht

Natuurlijk, de achtervering kun je blokkeren, zodat deze niet meer deint bij hard aanzetten. Maar het hoge gewicht van deze e-bike laat zich niet wegpoetsen. Voor alle comfort en controle betaal je dus een prijs: 27,7 kilo weegt de Cannondale Moterra Neo EQ. Dat is best veel. Gelukkig hangt er onderin het frame een krachtige motor: de populaire CX-van Bosch, met 85 newtonmeter koppel. Daarmee komt deze e-SUV ondanks z’n gewicht toch verrassend vlot van z’n plaats. Over het stroomverbruik hoef je je geen zorgen te maken. Cannondale heeft in de onderbuis een accu van 750 wattuur gestoken, zodat je niet snel stil komt te staan. Gelukkig maar, want met een lege accu stranden, dat doe je liever niet.

Los van het gewicht rollen de banden verrassend licht. Cannondale monteert een nieuw type van Continental, de eRubin Plus. Deze band is speciaal ontwikkeld voor dit soort e-bikes, met lage nopjes op het loopvlak voor gebruik in de stad en grote noppen aan de zijkanten voor meer bochtengrip in het terrein. Daarnaast is deze band onder het loopvlak voorzien van een extra anti-leklaag. Praktisch, want zowel in de stad als in het terrein wil je liever niet lekrijden.

Ieder voordeel heeft z’n nadeel

Even terug naar de populaire SUV met vier wielen. Wat je vaak ziet is dat zo’n Sports Utility Vehicle er met z’n spatbordverbreders en grote wielen wel stoer en capabel uitziet, maar dat in de praktijk toch niet blijkt te zijn. Neem een willekeurige SUV mee het terrein in en je loopt aan alle kanten vast. Oftewel: meer vorm dan inhoud. Een tweewielige e-SUV als de Moterra Neo EQ is wat dat betreft veel capabeler. Immers: de basis is een volwaardige e-mountainbike.

Toch doe je ook met de Moterra Neo EQ in het terrein concessies, te beginnen met de banden. Zodra het pad modderig en/of steil wordt, komen ze grip te kort. En nu we het toch over modder hebben: tussen de banden en de spatborden zit maar weinig ruimte, hier hoopt modder zich snel op.

Een ander kritiekpunt is de bagagedrager. Die is vanwege z’n bevestiging op de achterbrug niet afgeveerd. Hang je er tassen aan, dan zijn die dus eveneens niet afgeveerd. Dat betekent dat de achtervering minder goed functioneert zodra je met zware tassen gaat rondrijden. Dat doet bijvoorbeeld Giant met z’n Stormguard e-SUV beter: hier zit de bagage-drager aan het hoofdframe vast. Maar, want ieder voordeel heeft z’n nadeel, die Giant heeft met z’n relatief geringe honderd millimeter veerweg rondom bij lange na niet de terrein-capaciteiten van de Moterra Neo EQ.

Conclusie

De Cannondale Moterra Neo EQ ziet er bruut uit, alsof hij de hele wereld aankan. En voor een belangrijk deel is dat ook zo. In het weekend kun je ‘m meenemen naar de Eifel of Ardennen om daar spannende offroad-avonturen te beleven. En doordeweeks rijd je ermee naar je werk. Koffertje op de bagagedrager, clip rond je broekspijp en trappen maar. De verlichting maakt ‘m ook in het donker bruikbaar en de spatborden houden water en vuil tegen. Ideaal? Rijd je uitsluitend in de stad, dan is een lichtere e-bike zonder achtervering wellicht een beter keus. En ben je de meeste tijd in het bos te vinden, dan is een ‘kale’ Moterra Neo misschien geschikter voor jou. Maar doe je het allebei, dan kan je van Cannondale Moterra Neo EQ erg gelukkig worden.

+ Krachtige motor
+ Grote accu
+ Dubbele vering
+ Zeer breed inzetbereik

– Erg zwaar
– Geen luchtgeveerde voorvork
– Bagagedrager is niet afgeleverd

Prijs: €6.199,-
Gewicht: 27,7 kg

Wil je meer informatie over Cannondale? Klik hier voor de website!


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified E-Bike Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van