01-07-2015 - Nieuws, Wielrenblad

Cannondale presenteert 2016 modellen

Het is pas juli, maar veel merken showen deze dagen al hun 2016 modellen, zo ook het Amerikaanse Cannondale. In Oostenrijk presenteerden ze afgelopen weekend naast de Caad12, ook de Supersix Evo Hi-Mod voor 2016.

Wat meteen opvalt is dat Cannondale er niet voor kiest om de meest lichte, stijve of de aerodynamische fiets te produceren, maar er voor kiest om de beste allround fiets te maken, waarmee je op alle terreinen uit de voeten kan. Rigoureuze verandering Het voortbouwen op het bestaande concept, door elk jaar het frame te optimaliseren in plaats van rigoureus te veranderen, dat het is motto dat de engineers bij Cannondale hebben.

Het frame van de Supersix Evo Hi-Mod is zowaar een paar gram zwaarder dan het vorige model, andere onderdelen zoals de voorvork en de zadelpen zijn dan weer lichter, waardoor de fiets in zijn totaal weer lichter is. De logische vraag die je stelt is, waarom zou je het frame zwaarder maken? De engineers bij Cannondale zijn opzoek gegaan naar een meer stabiel en stijver frame, waardoor er voor het frame meer carbon is gebruikt, met name rondom de bracket. Daarnaast moest het comfort, door de verhoogde stijfheid, niet minder worden. Om dit te verwezenlijken zit er een smallere zadelpen (25,4 mm) in het frame en heeft de zitbuis een make-over gehad.

De grootste veranderingen zijn te vinden bij de Caad12, de opvolger van de Caad10 die daarmee uit het segment verdwijnt. Maar waar is de Caad11? Bij Cannondale vonden ze dat ze het nieuwe aluminium topmodel, zo revolutionair verbeterd hadden, dat de Caad11 overgeslagen moest worden. Ten opzichte van de Caad10 is het frame van de Caad12 circa 200 gram lichter, wat inderdaad indrukwekkend genoemd kan worden. Daarmee bewijst het Amerikaanse merk, dat in 1983 met het eerste aluminium frame op de markt kwam, dat ze met aluminium frames  anno 2015 hun pioniers rol nog steeds vervullen.

Cannondale heeft ook enkele aanpassingen gedaan die op beide modellen van toepassing zijn. Zo is de geometrie iets veranderd, is het bracket circa 3 millimeter lager geplaatst en is de voorvork en vorkbuis uit één stuk carbon vervaardigd.

Ben je benieuwd hoe de fietsen rijden? In het volgende nummer lees je een uitgebreid test verslag. Wel kunnen we je alvast vertellen dat de Caad12 ons in alle opzichten verrast heeft, en daarnaast ook nog scherp geprijsd is. Zo is het instapmodel met Shimano 105 vanaf oktober verkrijgbaar voor €1499.  Mocht je een Cannondale eerst willen testen, dat kan ook. Cannondale geef je de kans om eerst de fiets te testen, zodat je zeker weet dat de fiets iets voor jou is.

 van