17-02-2022 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Canyon introduceert gloednieuw Spectral 125 trailbike

Swiss Army bike, quiver killer, één fiets voor elk parcours – vorig jaar legde Canyon de lat voor allround trailwapens door het Spectral-platform bij te werken met 27,5 “, 29” en mullet-opties. Nu verdubbelt het Duitse merk zijn toewijding om de ultieme trailbike-familie te creëren met de geheel nieuwe Spectral 125 – waarvan vijf modellen vandaag worden gelanceerd.

De Spectral 125, een slappe en agressieve 29er met korte veerweg, is bovenal een rumoerige trailbike. Het maakt goed gebruik van zijn 125 mm veerweg achterin, waardoor snel werk wordt gemaakt van knoestig terrein en rijders een nauwere verbinding met het parcours krijgen. Een fiets die smeekt om door compressies te worden gepompt en van elke trail-functie in zicht te knallen. Voorbij zijn de dagen dat de mogelijkheden van een fiets kunnen worden gemeten in millimeters reizen alleen. Progressieve framegeometrie, ophangingskwaliteit, chassissterkte en stijfheid bepalen allemaal of een fiets echt schittert op technische singletrack of rijdt als een blindganger, en de Spectral 125 schittert niet alleen. Het scheurt.

Met behulp van zijn broertje met langere reizen als basis, ontwierp Canyon een trailbike die de Spectral neemt en de speelsheid verhoogt met meer ondersteunende vering. De Spectral 125 krijgt ook een extra dosis gretigheid en efficiëntie als het tijd is om op de pedalen te stempelen – allemaal dankzij meer anti-squat en een gestroomlijnd frame. De Spectral 125 balanceert een uber zelfverzekerde balhoofdbuishoek van 64 graden met een stevig, maar toch wendbaar aanvoelend frame en bevindt zich op het snijvlak van de geometrie van korte afstanden. Dit is een trailbike die wild kan worden met de beste van hen, maar toch genoeg behendigheid heeft om zelfs de ‘mellowest’-paden in zijn speeltuin te veranderen.

Met slechts 2.500 gram is het Spectral 125 full-carbon chassis indrukwekkend licht. Door de koolstofvezel lay-up te optimaliseren, konden de ingenieurs van Canyon het framegewicht verminderen en tegelijkertijd de Spectral met korte afstand dezelfde categorie 4-sterkteclassificatie geven als de Enduro-race-winnende Strive. De hoge duurzaamheid en stijfheid van de Spectral 125 maken hem misschien minder vergevingsgezind bij grote hits, maar diezelfde eigenschappen stellen luidruchtige rijders ook in staat om de Spectral 125 tot het uiterste te drijven.

Net als de Spectral met langere veerweg maken alle CF-modellen gebruik van dubbel afgedichte lagers, vervangbare schroefdraadinzetstukken, volledige interne kabelgeleiding en een flip-chipgeometrie-regelaar waarmee rijders hun balhoofdbuis en zitbuishoeken met een halve graad kunnen aanpassen en hun trapas met 8 millimeter kunnen verhogen of verlagen.

De AL-versie van de Spectral 125 is al even indrukwekkend. Met een gewicht van 3.000 gram is de lichtmetalen fiets ontworpen om zo veel mogelijk op het carbon model te rijden met behoud van dezelfde bomvrije categorie 4-classificatie. Door het simpel te houden, verliest de trailbike de geometrie-aanpassende flip-chip, maar behoudt de slappe balhoofdhoek en lage trapas die wordt gebruikt in de ‘LO’-instelling van de Spectral 125 CF, evenals de steilere zitbuishoek die wordt geboden door de ‘HI’ flip chip-instelling. Gooi er een draaispecificatie, slimme kabelgeleiding en bomber stalen draaidraden in en je krijgt een serieus capabele fiets die nog steeds vriendelijk is voor de portemonnee.

Canyon biedt bij de lancering vijf verschillende Spectral 125-modellen aan – twee legeringsmodellen en drie koolstofversies – met wereldwijde componentspecificaties die in alle markten over de hele wereld worden gedeeld. De Spectral 125-serie begint met de Spectral 5 en zijn shred-ready aluminium frame, Shimano Deore groupset, betrouwbare RockShox 35 Gold-vork en tubeless-compatibele banden en velgen. Het vlaggenschip Spectral 125 CF 9 is uitgerust met SRAM’s draadloze GX AXS-transmissie, Fox Factory-ophanging en lichte maar robuuste DT Swiss XMC 1501 carbon wielen. Rijders die op zoek zijn naar iets daartussenin hebben genoeg om uit te kiezen.


Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk opRidersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram! 

 van