26-10-2021 - Mountainbiken, Nieuws

Canyon lanceert de nieuwe Spectral lijn

Vorig jaar lanceerde Canyon de volledig nieuwe Spectral 29 CF. Een van de meest veelzijdige trailbikes die ze ooit hebben gemaakt. Een fiets die eigenlijk alles aan kan wat je maar wil. Ze zeggen ook wel: One Family, Any Trail.

Er is echter een uitdaging die geen enkele MTB kan tackelen: ingaan op de smaak, behoeften en stijl van elke rijder. Als het er echt op aankomt doen we toch allemaal op onze eigen manier. Niet iedereen is op zoek naar een carbon frame met 29ers. Verschillende stijlen vragen om verschillende wielopties en frames, Nu presenteren we een breder assortiment dan ooit tevoren, de Spectral lijn heeft voor iedereen een optie je kunt nu een spectral kiezen die perfect aansluit bij jou eigen rijstijl. One Family, Any Trail.

Laten we beginnen met het meest spraakmakende thema binnen de MTB scene: wielmaten. Ze houden het graag simpel en bieden alle wielmaten die de moderne rijder verwacht – 29, 27,5 en mullet. Waarom? Omdat er een ongelooflijke variatie is in MTB stijlen en omdat iedere voorkeur gerespecteerd moet worden. Of het nu gaat om de rollover, tractie en het vertrouwen van een 29er setup, de wendbaarheid, precisie en speelsheid van 27,5, of de ronduit funfactor van een mullet – nu kan iedereen op een eigen manier op de trails rijden.

Om echte trail performance ook beschikbaar te maken voor budget-bewuste rijders hebben ze de Spectral AL range ontwikkeld. een aluminium frame dat op de trails zoveel mogelijk aanvoelt als de carbon versie. Om dit voor elkaar te krijgen, maken ze gebruik van geavanceerde aluminium-specifieke fabricageprocessen en ontwerpinnovaties. Om te beginnen heeft het AL frame op maat gemaakte buisprofielen met een smallere diameter dan het CF frame. De buisprofielen zijn ook rechter een de vorm is minder organisch dan bij het CF frame. Waarom? Om het beste AL frame te bouwen, kun je het materiaal niet op dezelfde manier behandelen als carbon. Met iets meer dan 3kg weegt het frame vrijwel hetzelfde als de vorige Spectral AL, terwijl de stijfheid, het rijgedrag en de prestaties over de hele linie zijn verbeterd. Uiteindelijk hebben de AL en CF fietsen er nog nooit zo verschillend uitgezien, terwijl ze nu nog dichter tegen elkaar liggen qua rijkwaliteit.

Voor de meest veeleisende rijder introduceren ze ook een CFR (Canyon Factory Racing) model. Het vlaggenschip van de Spectral lijn heeft een 300 gram lichter frame ten opzichte van het toch al lichte CF frame zinder in te boeten op stijfheid. Voeg daar onderdelen van wereldklasse aan toe en de CFR vliegt de beklimmingen op en voelt op de trail naar beneden nog wendbaar, preciezer en speelser. Een trailbike van wereldklasse in elke zin van het woord.

De nieuwe Spectral lijn heeft ook iets te bieden voor de jongere rijders met de Spectral Young Hero, de trailbike die we allemaal als kind hadden willen hebben. Geschikt voor kinderen van ongeveer 145-160 cm en met iets minder veerweg (150mm voor, 140mm achter) dan de volwassen variant van de Spectral. De Spectral Young Hero heeft ook kinematica die speciaal is ontwikkeld voor de lichtere rijders zodat ze het maximale uit de veerweg kunnen halen.

De Spectral lijn start met de 2.399,- Spectral 5 met een aluminium frame, Shimano Deore-groepset, betrouwbare Fox Rhythm-vork en tubeless ready banden en velgen. Het vlaggenschip, de Spectral CFR (6.499,-), heeft de uitstekende XTR-groepset van Shimano, een CFR-frame, Fox Factory-vering en superlichte DT Swiss XMC 1200 carbonwielen. Voor extra uitstraling en stijl hoef je niet verder te zoeken dan de Spectral CF 8 CLLCTV met Fox DHX Performance coil demper, een solide mix Shimano XT en SLX en bombproof aluminium DT Swiss EX 511 wielen in een mullet set-up.

De nieuwe Spectral collectie is beschikbaar op canyon.com.


Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk opRidersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram!

 van