18-06-2019 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Canyon Neuron CF 9.0 SL Review 2019, getest

Getest: Canyon Neuron CF 9.0 SL Review 2019. Liefde op het eerste gezicht… Tenminste, dat is wat we vaak verwachten als we een nieuwe bike mogen testen. We hebben een date met de Canyon Neuron CF 9.0 SL. We kenden haar al van plaatjes en beelden, maar we hadden elkaar nog niet in het echt ontmoet: nu maar hopen dat het klikt. Wanneer we elkaar voor het eerst zien is de eerste indruk in elk geval goed. Gehuld in een ‘stealth-blauw’ jasje, een kleur die de strakke lijnen van het frame goed accentueren, komt de Neuron aanrollen. Dit belooft wat…

Alle romantiek terzijde, dit is een bike waar we veel verwachtingen van hebben. De Canyon Neuron CF 9.0 SL vindt binnen de Canyon line-up haar plek tussen de Lux en onze lieveling, de Spectral, in. Waar de Lux zich met zijn snelle geometrie echt richt op de racebeesten en de Spectral een agressieve trailbike is, hangt deze Neuron hier mooi tussenin als allrounder. Qua geometrie en veerweg past de Canyon Neuron CF 9.0 SL ook uitstekend op de trails in Nederland.
Eerste indruk
Wat direct opvalt is de horizontale demper, deze loopt in een rechte lijn met de achtervork wat er zeer strak uitziet. Het carbon is op logische plekken verstevigd, wat de Canyon Neuron CF 9.0 SL een robuuste look geeft. Onze testbike in maatje M is als 29’er uitgevoerd, de kleinere maten Small en X-Small komen in 27,5”. Dit zien we wel vaker de laatste tijd, zo kunnen kortere personen rijden op een bike die bij hun verhoudingen past. Verder is de ophanging van het veersysteem superstrak weggewerkt, anders dan bij de aluminium versies. Dit Triple Phase Suspension Platform, zoals Canyon het noemt, kwamen we al tegen op de Lux en de Spectral. Voordelen zijn een lagere stand-over hoogte en, tromgeroffel, er past gewoon een bidonhouder in het frame van de Canyon Neuron CF 9.0 SL. De ophanging is zodanig ontworpen dat het bijna naadloos in lijkt te veren, knap staaltje ontwerp.

Dit is iets wat we de laatste twee jaar al bij Canyon steeds meer terug zien komen, details die prachtig worden uitgewerkt en verfijnd, terwijl de stappen in geometrie steeds kleiner worden. Zo zijn bijvoorbeeld alle lagers van het frame afgedekt met kapjes, wat er niet alleen strak uitziet, maar tevens het vuil buiten houdt. Ook fijn: een bottombracket met draad in plaats van pressfit. Verder zien we op het stuur een Integrated-Protection Unit, welke ervoor zorgt dat je stuur je bovenbuis niet raakt in geval van een crash. Detail: deze is met holle bouten gemonteerd, dus wanneer je echt heul hard crasht breken ze af.

De kabelgeleding loopt buiten het frame om, maar is ingekapseld in plastic kappen, welke eenvoudig zijn te verwijderen met een inbussleutel, mocht je willen sleutelen. Deze kappen zijn onderdeel van het design en zien er gemonteerd strak uit. Nog iets waar we erg blij van worden is de mogelijkheid om het achterwiel zonder multitool te verwisselen. Nu zijn er veel meer bikes waarbij dit mogelijk is, maar de Neuron heeft een uitschuifbaar staafje in de as die je eruit trekt als je hem nodig hebt, dus geen lelijke draaistok in het zicht.

Opvallend is dat de maximaal aangeraden bandbreedte gelimiteerd is tot 2,4” banden, hier hadden we liever wat meer ruimte gezien voor bijvoorbeeld een 2,6” band. Deze banden liggen dan wel weer om een carbon Reynolds-wielset, een aangename verrassing voor een fiets in deze prijsrange. Met 130 millimeter veerweg voor en achter, 67,5 graden, lijkt de Canyon Neuron CF 9.0 SL op papier iets meer te beschikken over een racekarakter in plaats van dat het een speelse fiets is, maar dat merken we op de trail.

Op pad
Na deze kennismaking besluiten we op date te gaan. Voor iemand met zulke kwaliteiten kunnen we natuurlijk niet aankomen met een rondje door het lokale bos. We zullen haar moeten trakteren op een trail met een onderscheiding. We besluiten naar Amerongen te gaan. Als er een ‘Michelin-ster’ voor trails uitgevonden wordt, dan krijgt deze trail er zeker een. Daarnaast is het voor ons een tactische keuze, want we willen gelijk zien of onze date aan onze verwachtingen en wensen voldoet. Houdt ze van (Nederlandse) hoogtemeters, van technisch bochtenwerk, van sprongetjes en kleine drops?

Al tijdens de eerste meters op de Neuron valt op hoe goed het design eigenlijk is: alle bovenstaande eigenschappen sluiten heel goed op elkaar aan. De Canyon Neuron CF 9.0 SL trekt snel op en de demping is, zoals we dat van Canyon kennen, mooi in balans. Dit houdt in dat als je de demping eenmaal goed hebt ingesteld, je eigenlijk niet meer aan de knoppen hoeft te draaien tijdens klim of afdaling. De achterdemper is wat aan de stevige kant, wat in Nederland geen probleem is, maar hierdoor zal je op heftigere trails iets harder moeten werken.

De efficiëntie van de Neuron is ook goed te noemen, er lijkt maar weinig energie verloren te gaan. De bike geeft veel feedback van de trail en reageert direct. De fiets rijdt graag snel en blijft het liefste met beide wielen aan de grond, hij ‘mist’ wat van de agressie en speelsheid van zijn Spectral-broertje. In de bochten blijft de bike met Maxxis Forecaster rubber prima aan de grond liggen, vermoedelijk zijn deze voor ritjes buiten Nederland wel wat matig, een iets agressievere band kan dan het verschil maken. De fiets luistert goed naar je bevelen en geeft weinig verrassingen. Het stuur is met 760 millimeter wat aan de smalle kant voor dit kaliber bike, daar hadden we liever iets breders gezien.

Afdalen met de Neuron is heerlijk: de nodige wortels, sprongetjes en hobbels worden moeiteloos genomen. We voelen dat het zelfvertrouwen met grote stappen toeneemt. De dropperpost wordt veelvuldig gebruikt en doet exact wat je daarvan verwacht. Een puntje van aandacht is dat de pedalen erg laag bij de grond komen, we raken meerdere keren een wortel of opstaande rand van de trail. De Neuron voelt enorm snel vertrouwd en na een aantal kilometers vergeten we eigenlijk dat we elkaar pas zo kort kennen. De Canyon Neuron CF 9.0 SL manoeuvreert makkelijk door de technische secties heen en elke sprong, berm en kombocht wordt genomen met vertrouwen.

Als toetje nemen we de route van Hoge Ginkel nog even mee. Deze toffe route met heerlijke, technische afdalingen laat ons nog even van elkaar genieten. De haarspeldbochten tegen de wanden op nemen we in volle vaart en zelfs de remkuilen trotseren we zonder problemen. Zelfs die korte pittige klim lijkt minder erg dan voorheen.

Is dit échte liefde? De Canyon Neuron CF 9.0 SL is een zeer capabele en goed uitziende trailbike, die het zeker in Nederland heel goed doet, maar met wat extra rijderinput ook over de grens haar mannetjes staat. De afmontage met de Fox- demper en -vork en Reynolds carbon wielset is royaal te noemen. Voor de verkoopadviesprijs van 3.699 euro kan ze de jouwe worden, waarbij je kan rekenen op flink wat memorabele dates, aan haar zal het in elk geval niet liggen.

Canyon Neuron CF9.0 SL
  • Demper: Fox performance Float DPS LV
  • Voorvork: Fox performance Elite 34 Float
  • Achterderailleur: SRAM X01 Eagle, 12s
  • Shifters: SRAM X01 Eagle trigger, 12s
  • Remmen: SRAM Guide R
  • Cassette: SRAM XG-1275 Eagle, 12s
  • Wielset: Reynolds TR309 Carbon
  • Banden: Maxxis Forekaster 2.35
  • Framematen XS en S: 27,5 inch
  • Framematen M,K,XL: 29 inch
  • Gewicht: 12,8 kg
  • Web: canyon.com

Meer lezen? De volledige test of review van de Canyon Neuron CF 9.0 SL lees je ook in UP/DOWN #2 2019. Word abonnee van UP/DOWN zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van UP/DOWN of Wielrenblad kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat jeUP/DOWN of Wielrenblad ook via tablets of smartphones kunt lezen. Voor meer informatie over de Canyon Neuron CF 9.0 SL kun je ook terecht op de website van Canyon.

 van